Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » В Україні нарешті відмінили ГОСТи, розроблені ще за радянських часів
 
15-12-2015, 21:17  Бізнес

В Україні нарешті відмінили ГОСТи, розроблені ще за радянських часів

 
В Україні нарешті відмінили ГОСТи, розроблені ще за радянських часів

Сьогодні на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) зявилася інформація, що дію 12776 ГОСТів, які були розроблені до 1992 року, відмінено.

"Це один з ключових кроків у реформі системи технічного регулювання, який звільняє бізнес від зайвих обмежень у розробці товарів і послуг, стимулює підприємницьку ініціативу і конкуренцію", - зазначено в повідомленні МЕРТ.

За даними МЕРТ, у грудні були підписані накази міністерства №№175, 182-188, якими і скасовані ГОСТи.

Міністерство зазначає, що більшість з скасованих ГОСТів будуть дійсні ще два роки до початку 2018 для того, щоб бізнес встиг пристосуватися до нових умов.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефедов пояснив, що де юре держстандарти вже не обов'язкові, але існує імператив щодо їх застосування як в текстах самих ГОСТів, так і в численних підзаконних актах. Тому багато підприємств де факто продовжували застосовувати держстандарти в обов'язковому порядку.

"Відтепер зняття цього зобов'язання затверджено чітко і однозначно", - сказав Нефьодов.

За словами заступника міністра, скасування ГОСТів є ключовим кроком реформи системи технічного регулювання, головне завдання реформи - перехід від обтяжливою і неефективної системи обов'язкових державних стандартів до європейської моделі технічного регулювання, яка базується на застосуванні технічних регламентів і добровільному використанні стандартів.

"У технічних регламентах містяться всі необхідні вимоги щодо безпеки продукції. У той же час, на відміну від застарілих держстандартів, регламенти не висувають вимоги по конструкції, дизайну виробів. Наприклад, стандарт чітко регулює, скільки ніжок повинно бути у стільця, якої висоти спинка. А технічні регламенти вимагають тільки, щоб стілець був безпечним і зроблений з матеріалів, які відповідають санітарним та екологічним вимогам А скільки у нього буде ніжок і якою буде спинка, і чи буде ця спинка взагалі -. це вже особисте рішення виробника, конструктора, дизайнера " , - пояснив Нефьодов.

Він додав, що підприємства, для яких використання ГОСТів є важливим або надає конкурентні переваги, можуть використовувати їх і далі, але це використання вже не буде обов'язковим.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!