Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » » В Україні зростає кількість "домашніх" сонячних електростанцій
 
10-09-2021, 15:43  Бізнес / Власна справа

В Україні зростає кількість "домашніх" сонячних електростанцій

 
Останні роки в Україні завдяки державним дотаціям на обладнання та викупом електроенергії за підвищеними "зеленими" тарифами зростає кількість невеликих сонячних електростанцій (СЕС). За офіційними даними зараз в Україні близько 35,4 тисяч домогосподарств встановили сонячні панелі, загальна генерація електроенергії з яких становить 933 МВт.
В Україні зростає кількість "домашніх" сонячних електростанцій

Багато сімей використовують сонячні панелі як інвестиції, адже період окупності за теперішніх цін і з врахуванням "зеленого" тарифу становить близько 5 років, а строк служби обладнання близько 25 років. Виходить що в майбутньому, при мінімальних затратах на обслуговування, ви отримуватиме дохід на протязі 20, а то й більше, років. З обладнанням домашньої СЕС проблем виникнути не повинно, в Україні діють сотні компаній що займаються проектуванням та встановленням сонячних панелей, наприклад тут можна замовити повний цикл робіт по запуску приватної сонячної електростанції - від проектування до обслуговування зданого в експлуатацію об'єкта. Крім цього, більшість компаній допоможе з оформленням пакету документів на продаж надлишку згенерованої електроенергії за спеціальним тарифом, що на сьогодні складає 0,16 євро/кВт (за мінусом податків), тобто трохи більше 5 гривень за теперішнім курсом.
Проте щедрість держави потрохи згасає з роками, згідно прийнятого закону, ціна викупу "зеленої" електроенергії з року в рік буде падати, а програма підтримки діятиме лише до 2030 року. Але для тих хто все ж наважиться на інвестиції, тариф фіксується на дату запуску СЕС в експлуатацію. Тобто чим раніше наважитеся, тим скоріше вкладення окупляться через більшу ціну викупу електрики.
Розмір інвестицій залежить від запланованої проєктної потужності, яка в свою чергу, для більшості домогосподарств, впирається в площу земельної ділянки яку можна відвести під сонячні панелі, а також в обмеження потужності для "домашніх" СЕС - 30кВт. Вирахувати площу необхідну для встановлення панелей самому досить точно важко, адже тут впливає безліч факторів - від рельєфу до насаджень дерев і наявності будівель поблизу які можуть відкидати тінь. Проте є середні значення які допоможуть зорієнтуватися. Так для установки сонячної електростанції потужністю 10 кВт:
  • На землі буде потрібно від 170 кв.м для статичних конструкцій, до 270 кв.м для трекерних систем (будуть автоматично повертати панелі за сонцем, дозволяє збільшити генерацію на 20-40%)
  • Дахова а СЕС з похилим дахом потребує близько 75 кв.м.
  • Дахова СЕС при установці на плоский дах потребує від 125 кв.м.

Оскільки для домогосподарств діє обмеження потужності до 30кВт для максимального варіанту (а отже і прибутку) наведені площі потрібно множити на 3.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!