Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Житомирянам варто готуватися до березневого підняття цін.
 
1-03-2010, 12:28  Економіка

Житомирянам варто готуватися до березневого підняття цін.

 
У березні ціни на м'ясо, яйця і овочі злетять до небес.

'Житомирянам


На відміну від січня, у лютому жоден продукт не подорожчав відразу на 20 грн., як твердий сир, а ціни на цукор завмерли на позначці в 11-12 грн., не злетівши до 15 грн, пише газета «Сьогодні».

Однак ціни на інші продукти продовжували протягом місяця рухатися вгору. У підсумку сума споживчого кошика, який збирають, моніторячи ціни на продукти в одному і тому ж супермаркеті, зросла на 116 грн. (у січні вона подорожчала на 100 грн.).

У січні експерти прогнозували стабільність цін на м'ясо. Свинина і курятина в лютому дійсно не змінювалися в ціні (55-56 грн. / кг за свинячу вирізку, 16 грн. / кг за курячу тушку). Лише в окремих магазинах яловичина піднялася в ціні в середньому на 1,5-2,5 грн., і тепер середня ціна яловичої вирізки - 56-60 грн. / кг. Сталося це через введення в січні індикатива на яловичину, який визначає ціну, нижче якої продавати м'ясо не можна.
'Житомирянам


«Швидше за все, в березні ціни на м'ясо не будуть змінюватися, - прогнозує Андрій Порох, виконавчий директор Русанівського м'ясокомбінату. - Курс гривні більш-менш стабілізувався, а інших факторів для зростання або спаду цін немає. Безумовно, споживання м'яса зменшилося через Великий піст, але від нього нічого зараз не залежить: оптовики працюють на мінімальній маржі, їм невигідно знижувати ціни. Навіть якщо і будуть якісь зміни, кінцевий покупець це особливо не відчує: вони будуть відбуватися на рівні оптових цін ».
'Житомирянам


Що стосується яловичини, то Єлизавета Святківська, експерт Українського клубу аграрного бізнесу, прогнозує її подальше подорожчання через скорочення обсягів виробництва даного виду м'яса і практично повної відсутності його імпорту. «Якщо найближчим часом вона не почне надходити на наш ринок, можна очікувати протягом місяця подорожчання на 10%», - вважає експерт.
'Житомирянам


А ось на курятину ціни будуть стабільними. «Ми робимо зараз великі обсяги курячого м'яса плюс багато імпорту. Ці два чинники впливають на те, що ціни на курятину вже три місяці йдуть вниз. А в лютому, плюс до того, ще знизився попит через Великий піст. Але це не стане поштовхом для подальшого зниження вартості курятини: нижче сьогоднішнього рівня опускати ціни нікуди », - говорить голова ради директорів Союзу птахівників України Олександр Бакуменко.
'Житомирянам


Ціни на яйця в середині лютого зробили крутий віраж: підскочили майже на гривню. Хоча традиційно в цей час вони знижуються: попит через піст падає, кури краще несуться. За словами голови ради директорів Союзу птахівників України Олександра Бакуменка, він спостерігає зростання цін у лютому вперше за останніх 8 років. Експерт пояснює цей феномен подорожчанням зернофуражу, газу і палива і прогнозує, що перед Великоднем, в кінці березня, яйця подорожчають ще в середньому на 5-10%. Тобто будуть коштувати близько 11-11,5 грн. / дес.
'Житомирянам


У лютому нарешті зупинилося стрімке зростання на молочні продукти, яке ми відзначали протягом грудня та січня. Було лише одне прикре виключення - в кінці лютого подорожчало на 50 коп. вершкове масло, але це був одиничний випадок, а не тенденція.
'Житомирянам


Однак від лютого ми очікували більшого. Зростання надоїв і зменшення попиту через піст повинні були трохи знизити ціни. Інна Ільєнко, експерт Українського клубу аграрного бізнесу, пояснює це тим, що в Україні поки що не вистачає молока. «Його виробництво підвищиться в кінці лютого - на початку березня. Спершу почнуть опускатися ціни на молочну сировину, а потім і на готову продукцію. Однак точну цифру, наскільки знизяться ціни, назвати складно: важко зараз сказати, чи буде достатньо молочної сировини ».
Житомирянам варто готуватися до березневого підняття цін.


Виробники також підтвердили інформацію про можливе зниження цін на молоко. «Але тільки воно відбудеться вже ближче до кінця березня і буде в районі 5-10%, - каже Ірина Лобас, заступник генерального директора торгового дому" Ласуня "з маркетингових питань. - А на початку місяця на стільки ж подешевшає вершкове масло: зараз воно представлено в дуже великому асортименті. А потім, до кінця березня, знизимо ціни ще на 5-10% ». Вцілому протягом березня вершкове масло може подешевшати на 20%.
Житомирянам варто готуватися до березневого підняття цін.


На щастя ласунів, не виправдалися прогнози про те, що в лютому будемо купувати цукор за 15 грн. / кг: ситуацію врятував завезення імпортного цукру плюс до того підключився Антимонопольний комітет. Зараз середня ціна на солодкий пісок 10-11 грн. Одні опустили ціни до цього рівня, інші підняли. На думку Миколи Верницького, директора консалтингової компанії «ПроАгро», в березні ми побачимо цукор за лютневими цінами. «Антимонопольний комітет триматиме ціни, - пояснює експерт. - Якби не його втручання, цукор б і далі дорожчав, адже завезли не весь обсяг імпорту та дефіцит цукру існує ». Якщо ж імпорту буде достатньо, то, на думку Миколи Ярчука, голови асоціації «Укрцукор», цукор до березня буде по 8,5 грн. / кг.
'Житомирянам


Продовжується впровадження на наші прилавки «ГОСТівської» ковбаси - більш витратної в плані виробництва. Проте більшість виробників не піднімає на неї ціни. «Зараз у всіх падають продажі. У порівнянні з минулим роком споживання знизилося на 30-40% », - розповідає Андрій Порох. Цю ж цифру підтверджує і Єлизавета Святківська.

Через низьку купівельну спроможність і високу конкуренцію, на думку Андрія Пороха, виробники не зможуть підвищити ціни на ковбасу в березні, навіть якщо витрати на її виробництво збільшаться. Втім, за словами Оксани Карбівської, головного технолога «Тульчинм'ясо», закупівельна вартість сировини поки не змінюється: «Тому на березень у нас немає планів підвищувати або знижувати ціни».
'Житомирянам


Ціни на рослинну олію вже не перший місяць стабільні. «Зниження цін на світовому ринку поки не торкнеться нашого внутрішнього ринку: ціна соняшнику постійно зростає, і заводи зараз працюють на запаси», - прогнозує Єлизавета Святківська. За колишніми цінами буде продаватися в березні і хліб. «Ціни на енергоносії стабільні, тому немає передумов для подорожчання», - говорить гендиректор «Укрхлібпрому» Олександр Васильченко.

У середньому в лютому майже всі овочі подорожчали на 1 грн., а морква - на 2 грн. За словами представника проекту МФК з розвитку овочівництва в Україні Федора Рибалка, в березні всі овочі знову зростуть у ціні на 1 грн. «Це відбудеться не тільки тому, що їх кількість зменшується, але й тому, що ми все частіше веземо овочі не з Білорусі та Польщі (тут теж був неврожай), а з Єгипту і Саудівської Аравії», - пояснює експерт. На яблука ціни навряд чи піднімуться: їх запасів ще вистачає. «А ось апельсини можуть подорожчати на 10-30%, - прогнозує Федір Рибалко. - Турецький урожай підходить до кінця. Якщо Марокко підніме ціни, то Єгипет зробить теж саме ».
Житомирянам варто готуватися до березневого підняття цін.


Що стосується грибів, які в останні дні лютого різко подорожчали (за кілограм печериць просять 48 грн. / кг замість 30 грн. / кг), то, на думку експерта, в березні ціни повернуться на колишній рівень. «Причина зростання цін - брак компосту, через що був порушений технологічний цикл вирощування грибів. На ринку утворився дефіцит цього товару, а імпорт не встиг закрити вийшло "вікно". Але в березні ситуація вирівняється ».

За матеріалами газети "Сьогодні".

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!