Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Маленька свинка - вирішення великої економічної проблеми.
 
9-04-2010, 01:13  Економіка

Маленька свинка - вирішення великої економічної проблеми.

 

В'єтнамський (корейська, китайська) вислобрюха свиня.


'Маленька


Правильна назва цієї породи - Азіатська або В'єтнамська вислобрюха свиня. Розводити цих невеликих свинок у нас, стали зовсім недавно, але вони дуже швидко завоювали популярність серед фермерів і у власників невеликих присадибних господарств.
М'ясо трав'яних свиней ніжніше, соковитіше, з прожилками жиру. Такого ж кольору, як і м’ясо звичних свиней, але більш смачне. Сало з прожилками м'яса, товщиною 2-5 см, більш м'яке, ніж у домашніх свиней. Дуже смачне, нагадує очеревину м'ясних свиней, але ніжніше. Реброва частина, як у кролів.

Строго кажучи, на території України під назвою в'єтнамської зараз вирощують дві травоїдних породи: власне в'єтнамську і корейську. Корейські свині за 7 місяців набирають вагу до 80 кг, а в'єтнамські - більш дрібні. Є відмінності і в зовнішньому вигляді: корейські свині більш зморшкуваті, особливо їхні рильця, у в'єтнамських ж - рильця прямі, очі вузькі. Корейська свиня більш багатоплідна. Але і та і інша порода заслуговують гідної уваги.

Тварини легко переносять європейські зими. Ця порода цінується тим, що тварини мають поступливу і добру вдачу, вони розумні й охайні. В'єтнамські свинки мають компактні розміри, що дозволяє тримати їх в невеликих приміщеннях, а у фермерських господарствах - по кілька свинок в одному верстаті.
Вага дорослої свині в'єтнамської досить невелика - 50-100 кг. Їх м'ясо вважається делікатесним і коштує досить дорого.

Існує думка, що ця порода свиней може харчуватися однією травою. Це не так. В'єтнамські свинки, як і більшість свиней, всеїдні. Від повноцінності годівлі залежить стійкість організму до захворювань і якість одержуваного м'яса.

Спеціальної літератури з вирощування свиней травоїдних поки що немає. Цікавою є публікація Т.О. Сидоренко з Кіровоградщини про власний досвід в журналі "Дім, сад, город" № 10 за 2005р. Він стверджує, що взимку 70% раціону складає сіно, січка кукурудзяних стебел, коренеплоди, а 30% - зерновідходи, жолуді, каштани. Влітку 80% раціону - різнотрав'я, в тому числі смітникове, молоді гілки чагарників, падалиця фруктових дерев, кабачки, гарбузи, ряска, а 20% раціону припадає на зерновідходи. Краще, якщо це будуть висівки зерна. Годувати найкраще свинку вранці і ввечері.

Автор наводить таке економічне обґрунтування. П'ять свиноматок дадуть у січневому опоросі в середньому 50 поросят. Вигодувавши їх у березні-квітні зерновідходами і сіном, в травні випускають у пасовищний загін, тобто використовують в основному траву. До жовтня-листопада ці поросята будуть важити по 80 кг, а жива вага всього поголів'я буде становити 4 тони молодої свинини , що можна зіставити з 36 звичайними свинями вагою по 110 кг. Проте, звичайні м'ясо - сальні свині за однаковий час з'їдять 25,2 тонни зерна, що сьогодні економічно не вигідно.

Борко Лариса Василівна з Донецької області повідомляє, що володіє всього 8-у сотками землі, але без особливих зусиль відгодовує 8 дорослих свинок. Дає ним на всіх взимку вранці і ввечері два гарбуза, чотири кормових буряки і одне відро комбікорму. В 4 місяці вони досягають ваги 60, а в 8-120 кг. Молодняк починають забивати, починаючи з 6-7 місяців у міру потреби в м'ясі. Підсвинки їдять небагато без зниження ваги, тому утримувати їх живими до забою економічно вигідно.

При правильному змісті і годівлі в'єтнамські свинки відрізняються завидним здоров'ям. Вони практично не хворіють, тому що мають стійким імунітетом до різних хвороб свиней. Тільки потрібно пам'ятати, що азіатські свинки, як і їхні великі побратими дуже чутливі до протягів. Тому приміщення, де утримуються тварини повинно бути сухим і теплим.

Навесні, влітку і восени в'єтнамських свинок можна випасати, так як вони люблять свіже повітря і зелену траву і з задоволенням загоряють на сонечку. Але в жарку погоду потрібно пам'ятати, що свинки легко перегріваються, і необхідно потурбуватись про ємності з водою, де вони могли б охолонути .
Ще ці свинки цінуються тим, що вони стають статевозрілими дуже рано - у три, чотири місяці. Після чотиримісячного віку свинку можна в'язати, вагітність особливо на її розвиток не впливає, а потомство народжується міцним і здоровим. Така скоростиглість дозволяє максимально використовувати свиноматок для розведення.

Супорісність триває близько 114 днів або 3 місяці, 3 тижні і 3 дні. Перший раз самка приводить 5-10 поросят, надалі за 10-20, був навіть рекорд 26 поросят.
Поки українські чиновники сушили свої голови в марних дебатах як забезпечити народ дешевим м'ясом і салом, сам народ практично вирішив цю задачу самостійно.
Немає сумніву, що в селянських господарствах описувана порода займе важливе місце.

Використано матеріали С. І. Осецький, kандидат біологічних наук.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!