Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » У якій валюті найбезпечніше зберігати заощадження.
 
14-06-2010, 13:27  Економіка

У якій валюті найбезпечніше зберігати заощадження.

 


У якій валюті найбезпечніше зберігати заощадження.


У якій валюті найбезпечніше зберігати заощадження.


Курсові проблеми євро змусили українців гарячково від нього позбавлятися. І відразу виникло питання, а в якій валюті зберігати свої заощадження. Пам'ятаючи валютні "хвилювання" 2008 року, особливої довіри до долара у народу теж немає. "Известия в Україні" попросили експертів скласти рейтинг валют, яким не загрожують проблеми у нинішньому році.


Євро-нестабільність


До недавнього часу європейська валюта вважалася однією з найбільш стабільних і надійних. Але ситуацію докорінно змінили фінансові проблеми країн - членів ЄС. Курс євро стрімко пішов униз. Ще кілька місяців тому за один євро на Україні давали 12 грн. Нині - не більше 10 грн. Така ситуація, за прогнозами експертів, триватиме мінімум до кінця року. Тому зберігати заощадження в євро небезпечно.

"За нашими оцінками, вірогідність подальшого зниження європейської валюти дуже висока. Неможливо за короткий проміжок часу скоротити дефіцит бюджету Греції, Португалії, Іспанії", - розповів "Известиям в Україні" керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club Микола Івченко. Повністю згоден з ним і начальник управління інвестиційно-банківських послуг одного з найбільших українських фінустанов Ерік Найман: "На жаль, проблеми в єврозоні тривають. Так що до кінця року курс євро буде тільки знижуватися".

За словами Миколи Івченка, говорити, що курс євро стабілізувався і більше не становить загрози для заощаджень, можна буде тільки в кінці нинішнього року. "Члени Євросоюзу представляють звіт про стан бюджету в Єврокомісію раз на квартал. Відповідно, щоб побачити позитивну динаміку, потрібно три місяці, а краще - півроку. Але ймовірність того, що постраждалі країни Євросоюзу відновляться до кінця року, дуже сумнівна", - говорить він .

Зараз курс євро стабілізувався - і в світі, і на Україні. Але цей спокій затягнеться ненадовго, кажуть експерти. Адже проблеми в Євросоюзі тільки набирають обертів. Єдиний шанс для європейської валюти в нашій країні - підтримка Національного банку. Він уже тривалий час стримує обвал євро, виходячи на міжбанк і викуповуючи його надлишки. Це необхідно, щоб допомогти українським експортерам. "У нас близько 25% експорту йде в єврозону. А 25% від цієї чверті експортних товарів продаються за євро. І у компаній, що працюють з європейською валютою, доходи вже впали на 20%. Природно, що НБУ про них дбає і намагається допомогти" , - пояснює Микола Івченко.

Але навіть підтримка Національного банку не врятує ситуацію, якщо проблеми Євросоюзу погіршаться. "Якщо у світі почнеться критичне падіння євро, його курс на Україні може обвалитися і до 9 грн. Це, правда, песимістичний сценарій. І зараз ймовірність такого результату - 25 до 100", - говорить Івченко. Найбільш ж ймовірний вихід, за його словами - курс на рівні 9,4 грн / євро, який збережеться до кінця нинішнього року.


Вічнозелений долар

Набагато більш стабільною, ніж євро, відчуває себе скандаліст валютного ринку, долар. Незважаючи на те, що в минулому році йому пророкували обвал і втрату статусу резервної валюти світу, зараз довіра українців до зелених папірців висока як ніколи. Воно й правильно: США, на відміну від Євросоюзу, друга хвиля кризи явно не загрожує.

З іншого боку - останнім часом на Україні, вперше за всю історію, спостерігається позитивне сальдо платіжного балансу. Це означає, що в країну приходить більше грошей, ніж іде. Це дало підстави першому віце-прем'єр-міністру Сергію Тігіпку заявити, що настав час зміцнювати національну валюту - мовляв, у країні надлишок долара. "Я вважаю, що гривню потрібно посилювати. Сьогодні для цього є нормальні умови, значить, це потрібно робити", - заявив він.

У Національному банку з ним не згодні. "Говорити про те, що настав час зміцнювати курс, поки не можна. Рано говорити, що економіка запрацювала на всі 100% і стабільно йде виручка від експортерів", - пояснив заступник директора департаменту монетарної політики НБУ Олександр Арсенюк. За його словами, найбільш правильна стратегія у нинішній непростий час - це забезпечити гривні стабільність.

Згоден з ним і Микола Івченко. "Підстав для зміцнення гривні сьогодні немає. Хоча, якби Національний банк зараз не виходив на міжбанк, долар продавали б по 7,5 грн / долар", - зізнається він.

Так що до кінця нинішнього року пара гривня-долар буде стабільна, як ніколи раніше. А от уже в наступному році у НБУ можуть з'явитися всі підстави для ревальвації національної валюти. Це стало достатньою підставою для того, щоб експерти одноголосно віддали першість гривні в рейтингу надійних валют. "Перше місце - звичайно ж, гривня. Друге - долар, йому до кінця року точно нічого не загрожує. Третє місце я віддав би рублю - у нього проблем менше, ніж у інших валют. А євро - в самому кінці списку", - впевнений Микола Івченко. Солідарний з ним і Ерік Найман - за його словами, перевагу гривні ще й у високих відсотках за депозитами. "Гроші краще всього зберігати в гривні. Адже високі відсотки нівелюють всі ризики, з нею пов'язані", - говорить він. За матеріалами Банкі.ua

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!