Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Восени для українців почнеться солодке життя
 
14-07-2010, 16:50  Економіка

Восени для українців почнеться солодке життя

 
Вітчизняні аграрії кажуть про новий «цукровий рекорд»: у 2010-му посівні площі під цукровий буряк збільшили на 150 тисяч гектар, і якщо вірити даними з регіонів, валовий збір буряків урожаю 2010 року досягне 14 млн тонн.


Восени для українців почнеться солодке життя



Якщо все піде за планом, кажуть в уряді, то дефіциту цукру, як в минулому році, не буде.

Уряд розщедрився на дотації

Виробництво цукру в Україні розраховано, в основному, на внутрішнє споживання: щорічно, жителі країни з'їдають близько 2 мільйонів тонн білих солодощів. Так як цукрові буряки увійшла в список найбільш рентабельних культур, закупівельна ціна якої становить 300 гривні за тонну, аграрії почали приділяти уваги цукрової галузі більше. Як, втім, і держава.

У минулому році Кабмін виділив виробникам субсидію в розмірі 750 гривень на гектар. Але в 2010-му в ситуацію з дотаціями вирішили підправити - тепер, замість 750 гривень, державна допомога зросте до 1 тисячі гривень. Тільки от отримання цих фінансів господарствам доведеться відстоювати. А точніше - надати гарантію, що врожайність буряків буде не менше 300 центнерів з гектара.

«Асоціація" Укрцукор "постійно піднімає це питання з приводу обіцяної підтримки на гектар і виробники теж. Але у зв'язку з тим, що в цьому році посіви вже відбулися і набагато більше посівні площі, всі чудово розуміють, що ці гроші чекати вже в другій половині року не варто. Хоча звичайно при обмеженні доступу до кредитів, звичайно, ця підтримка була б дуже до речі для сільськогосподарських виробників ", - говорить кандидат економічних наук Наталія Сеперович.

Смачного продукту зварять більше на 43%

За підрахунками фахівців, з огляду на всі втрати при транспортуванні і зберіганні, в переробку на цукор в 2010-му буде відправлено 13, 6 млн. тонн. цукрових буряків. А це означає, що білого цукру фахівці зварять приблизно 1,85 млн тонн. Передбачуваний показник на 43% більше, ніж було в минулому рік. Крім того, ще близько 200 тисяч наша країна імпортує з Білорусі за квотою СОТ. Одним словом, цукру в Україні вистачить. Тобто, за логікою, ціни на солодкий продукт підвищуватися, ніби як, не повинні. І навіть навпаки - якщо сьогодні вартість 1 кг цукру на прилавках магазинів коливається від 8 до 9 гривень, то вже восени ситуація може змінитися і його ціна може зменшитися в середньому на 2 гривні за кілограм.

Хоча не все так просто і однозначно як здається. З одного - платити за цукор треба буде менше, а з іншого - солодкий пісок просто не буде користуватись попитом, якщо держава не домовиться про експорт продукту, для початку хоча б до сусідньої Росії. «Зараз Міністерство внутрішньої політики проводить переговори з Росією, тому що ми хочемо нарешті відродити цей канал, який працював ще за часів СРСР, коли споживачем нашого цукру була Росія. На сьогодні такі переговори на політичному рівні проходять. Якщо вони будуть позитивно завершені, то тоді у нас буде такий не поганий ринок збуту, оскільки Росія - величезний імпортер цукру-сирцю », - упевнена кандидат економічних наук Наталія Сеперович.

Сьогодні - врожай, а завтра?

Але занадто радіти від великого цукрового врожаю, як і від зрослої держпідтримки в цьому році не варто. Адже це все ніяк не вирішує головну проблему галузі - проблему застарілих заводів. Приміром, цього року, згідно з інформацією Асоціації «Укрцукор», виробництвом цукру в нашій країні будуть займатися 74 заводи. «За часів Радянського Союзу в Україні було 192 цукрових заводи. А минулого року цукор переробляли всього 56 заводів. У нас дуже багато старих заводів, які закриваються і перепрофілюються », - констатує Наталія Сеперович. Тому цілком можливо, що вже через кілька років великий урожай української буряків варити буде просто нікому.

За матеріалами UBR.ua

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!