Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » З 1 серпня ціна на газ для населення Житомира зросте майже в 2 рази
 
15-07-2010, 09:47  Економіка

З 1 серпня ціна на газ для населення Житомира зросте майже в 2 рази

 
З 1 серпня на 50 відсотків зростуть ціни на природний газ для населення Житомира та України в цілому.


Починаючи з наступного місяця, абоненти, які споживають не більше 2,5 тисячі кубометрів на рік, за наявності лічильника платитимуть за одну тисячу кубів більше 725 гривень.

З 1 серпня ціна на газ для населення Житомира зросте майже в 2 рази



За результатами попереднього підвищення в грудні 2008 року ця сума становила 483 гривні.

Споживачі газу, які не користуються лічильниками, з першого серпня будуть платити за одну тисячу кубів 798 гривень.

Варто додати, що таке значне підвищення ціни на російський газ безумовно вплине і на ціни за опалення житлових будинків.

ВИБОРИ.

Рішення про підвищення вступить в силу перед початком передвиборної кампанії в місцеві органи влади (вибори пройдуть 31 жовтня). Опозиція вже обурюється. БЮТ готовий оскаржувати в суді: для підвищення немає жодних підстав, адже газ для населення поставляється український. Та й для промпідприємств ніхто ціну піднімати не збирається - знову за рахунок народу збираються заткнути дірки. Та й як же бути з домовленостями з Росією про зниження ціни на газ? У коаліції у відповідь говорять, що якщо б не ці домовленості, то довелося б підвищувати не на 50%, а в 3 рази.

Однозначно, з 1 серпня виростуть ціни на газ для населення (їх не регулюють місцеві влади). Для городян, які живуть в багатоквартирних будинках, підвищення буде не дуже відчутним - близько 8 грн. / чол., а от для тих, хто живе в приватних будинках, - удар серйозний. Тим більше, що поки немає визначеності з тим, чи це останнє підвищення цін на газ в найближчий рік, і чи не буде за ним ще й підвищення цін на електроенергію.

Розширити права НА СУБСИДІЇ

Кабмін, підвищивши ціни на газ для населення, вирішив пом'якшити удар, значно розширивши кількість людей, яким належить субсидія. Вже з 1 серпня їх будуть платити всім, у кого оплата за житлокомунпослуги "з'їдає" більше 15% доходів (у пенсіонерів - 10%). Зараз малозабезпечені платять "за воду, газ і світло" не більше 20% доходів, пенсіонери - не більше 15%.

За даними Кабміну, зараз субсидії отримують близько 800 тис. сімей, додасться ще 350 тисяч. Якщо сім'я з двох пенсіонерів, які одержують мінімальні пенсії (на двох 1418 грн.), буде платити за квартиру площею 30 кв. м приблизно 200-220 грн., субсидія складе 60-80 грн. (зараз субсидію вони не отримують).

Заощадити гроші МОЖЕ ХОРОШИЙ КОТЕЛ

Щоб менше платити за газ, треба знизити його споживання до не більше ніж 2500 куб. м на рік (ціна кубометра виходить нижче в 1,5 рази, або на 37 коп., ніж при спалюванні від 2,5 до 6 тис. кубів). Це реально зробити власникам будинків площею не більше 120-130 кв. м (таких в Україні більшість). Найпростіший шлях - встановити більш економний котел.

Наприклад, донеччанин Анатолій Г. розповів нам, що він не так давно замінив старий чавунний котел, у якому половина тепла відлітала до трубу, на сучасний (ккд до 80%), сплативши близько 3000 грн. (З установкою) і тепер витрачає газу приблизно в 1,5 рази менше. Розрахунки показують: якщо таким чином знизити витрати газу в опалювальний сезон з 600 до 400 кубів на місяць (щоб потрапити у "2500 на рік"), то після нинішнього подорожчання газу такий котел окупиться менш ніж за рік.

Другий шлях - берегти тепло. Спеціаліст Інституту технічної теплофізики Ігор Феофілов дає такі поради:
-Утеплити горище і стіни ззовні пінопластом, вікна замінити на склопакети;
-До будинку прилаштувати невеликий тамбур і не відкривати одночасно відразу двоє дверей, а тільки по черзі, щоб тепло не йшло;
-Йдучи вранці на роботу, зменшувати подачу газу в опалювальному котлі і збільшувати її ввечері.
Витрати (для будинку площею 100 кв. м) - близько 10 тис. грн., але це дасть економію газу взимку до 10%.

За матеріалами «Журнал Житомира».


КРЕДИТУ МВФ - НІ
ЗДОРОЖЧАННЯ ГАЗУ - НІ
РІШЕННЯМ УРЯДУ - НІ
ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ РЕФЕРЕНДУМУ – ТАК
ПОКИ ЩЕ МОЖЕМО - ЄДНАЙМОСЯ

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!