Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » До осені інфляція перестрибне всі прогнози Кабміну
 
6-08-2010, 15:58  Економіка

До осені інфляція перестрибне всі прогнози Кабміну

 
Інфляція в 2010 році може істотно перевищити прогнозований урядом рівень. Замість очікуваних 10% аналітики впевнено обіцяють всі 15%. Такий темп зростання цін сьогодні здається малоймовірним, адже в січні-червні інфляція склала всього 3,3%, а у травні-червні була зафіксована дефляція. Однак ситуація кардинально зміниться восени, відзначає «Дело».

'До



Виною тому два чинники. Перший - подорожчання газу для населення з 1 серпня на 50%, а також збільшення комунальних тарифів, яке заплановане на жовтень. У сумі тільки це може прискорити річну інфляцію на 5%. Як пояснює директор економічних програм Центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Василь Юрчишин, в споживчому кошику велика частка тарифів сфери ЖКГ, тому підвищення цін на газ, тепло і воду неодмінно позначиться на темпах інфляції.


«Тобто, якщо зараз уряд рапортує, що ми вийшли на рівень інфляції в річному численні на рівні менше 10% - 8-9%, то, враховуючи вплив фактора подорожчання газу, ми виходимо на рівень інфляції минулого і позаминулого років», - констатує експерт.


Другий чинник, який завадить планам уряду утримати цінову стабільність, - що встановилася в країні рекордно спекотна погода. Кліматичний фактор спровокував різке зниження врожаю і зростання цін на зернові. Повною мірою оцінити вплив погоди можна буде після закінчення збиральної кампанії. Але вже зараз вартість зерна на внутрішньому ринку пішла вгору, провокуючи зростання цін на хліб та інші продукти харчування.


Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь прогнозує, що підвищення вартості газу прямо додасть до інфляції 2% і опосередковано ще 2,5% через зростання тарифів на гаряче водопостачання та інші послуги.


Нагадаємо, ціни на природний газ для населення НКРЕ підвищила в середньому на 50%. У новому опалювальному сезоні, що стартує з 15 жовтня, вже будуть актуальні нові тарифи. Підвищення вартості тепла та гарячої води становитиме від 20 до 30% залежно від регіону. «Підвищення вартості газу неодмінно торкнеться підвищення ЖКГ-тарифів, а значить, і вартості в сфері послуг у загальному», - продовжує Василь Юрчишин. Ефект такого підвищення може проявитися вже в найближчі місяці. «Якщо проаналізувати цінову динаміку, то ціни традиційно підвищуються восени. Завжди повинен бути лаг між впровадженням і явним результатом. Думаю, результат ми побачимо у жовтні та, особливо, в листопаді, коли в повній мірі розпочнеться опалювальний сезон », - говорить він.

За матеріалами glavred.info

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!