Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Ціну на газ для населення обіцяють підняти на 50%
 
4-01-2011, 22:48  Економіка

Ціну на газ для населення обіцяють підняти на 50%

 
З січня Україна більше платити за газ, імпортований з Росії. Причина - підвищення світових цін на нафту, до яких прив'язана і вартість газу. Чим дорожча нафта, тим дорожчий газ, роз'яснив незалежний експерт Валентин Землянський.

Ціну на газ для населення обіцяють підняти на 50%



За грудень "чорне золото" піднялося в ціні майже на 15 доларів, досягнувши 94,5 доларів за барель, і продовжує рости. Аналітики стверджують, що ціна дійде до 100 доларів і більше, а потім зупиниться. Так що, якщо зараз ми платимо за 1000 кубометрів газу 252 долара - з урахуванням знижки в 100 доларів, про яку домовилися президенти Віктор Янукович і Дмитро Медведєв, - то в I кварталі 2011 року заплатимо 260-262 долара, а в середньому за рік - близько 280 доларів за 1000 кубометрів. У той же час в закон про держбюджет на 2011-й закладена середня ціна імпортованого газу в 269 доларів за 1000 кубометрів. Тобто грошей на закупівлю може не вистачити, якщо не підвищувати ціну його продажу на внутрішньому ринку.

За словами Землянського, подорожчання газу торкнеться промспоживачів і підприємств житлокомуненерго, а для населення вартість газу поки залишиться колишньою. "Народ не витримає подвійного цінового удару - на тепло і газ. Тому Кабмін постарається не піднімати його вартість у квітні, незважаючи на те, що це одна з вимог меморандуму з МВФ про виділення нам третього траншу", - зазначив він.

Але у Фонді при виділенні другого траншу в 1,53 мільярда доларів дали зрозуміти: вони розраховують, що газ подорожчає. У цьому впевнений і аналітик МЦПД Олександр Жолудь. "Нам невигідно сваритися з МВФ, це загрожує припиненням кредитування, а Україна отримала лише 3,5 мільярда доларів з обіцяних 15 мільярдів. Таких дешевих позик - близько 4% річних - ми ніде не знайдемо", - зазначив він. За розрахунками Жолудя, газ для населення зросте в ціні на 50% проти нинішньої. Це значить, що городяни, які користуються газовою плитою, будуть платити більше приблизно на 3,91 гривні на місяць, а за опалення приватного будинку площею 100 квадратних метрів - на 109 гривень більше.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!