Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Скільки можна заощадити, купивши заставну квартиру або машину
 
10-04-2011, 00:35  Економіка

Скільки можна заощадити, купивши заставну квартиру або машину

 
Kриза підходить до кінця, а значить самий час не пропустити момент покупки поки ще дешевих активів.

Скільки можна заощадити, купивши заставну квартиру або машину



Наприклад, заставного майна у банків, яке не змогли оплатити позичальники, які не впоралися з кредитним навантаженням.

Якщо вірити американському гуру приватних інвестицій Роберту Кітосакі, автору відомого «Керівництва Багатого Папи по інвестуванню", саме в такий спосіб він заробив свої перші гроші: шукав розпродувані банками застави, скуповував їх, робив ремонт, здавав в оренду або продавав за вищою ціною. Звичайно, для більшості українців придбання пари-трійки квартир для диверсифікації своїх капіталів всього лише рожева мрія. Але для тих, хто давно збирає гроші на власне житло, це можливість нарешті вирішити квартирне питання. Weekly.ua прицінився до заставного майна.

Що продають

Вивчивши пропозиції банків, Weekly.ua виявив багато цікавого. Банки дійсно розпродають квартири, земельні ділянки, заміські будинки (в тому числі незавершене будівництво), автомобілі, обладнання, офіси і багато чого іншого. «Товар» можна побачити на банківських сайтах. Є в Мережі та спеціальні сайти з продажу застав. Наприклад, http://zalogshop.com.ua або http://zalog-ipoteka.com.ua/, де в одну базу зведені всі пропозиції кредиторів. До речі, фінустанови готові збути з рук не тільки київські застави, але й активи в регіонах, зокрема в таких привабливих місцях, як Крим і Карпати.

Щоправда, якість застав дуже різна. Тут можна зустріти і убиту одиничку на Борщагівці за $ 50 тис., і розкішний особняк в Київській області за $ 2 млн. Причому кількість дешевих квартир, як правило, не більше однієї-двох, а от дорогих видимо-невидимо.

Середня ціна заставної однокімнатної квартири на околиці Києва - $ 43-65 тис., в центрі або прилеглих до нього районах - $ 90-120 тис. За двокімнатне житло в залежності від району просять від $ 56 тис. до $ 180 тис. Ціни, як бачимо, нижче ринкових, але ненабагато - максимум на 5-10%.

Земельні ділянки в Київській області пропонуються за $ 15-36 тис. за 4-6 соток (Вишгород, Васильківський район), а в престижних районах Криму (Лівадія) ціни за лот досягають $ 60-80 тис. За сотку в самій столиці просять близько $ 36 тис .

У цілому ж після вивчення пропозицій банків виникають суперечливі почуття. Активи продаються «з історією» і колишні у вживанні, а ціни при цьому аж ніяк не маленькі. Асортимент цікавих варіантів вкрай обмежений.

Ризики і вигоди

Ми невипадково звертаємо увагу на «темне минуле» застав. Справа в тому, що деякі позичальники, у яких вони віднімаються, ведуть судові тяжби з банком, і ці позови можуть тривати роками. Навіть якщо банк виграв суперечку в суді і вивів заставу з реєстру заставного майна, це не означає, що позичальник не оскаржить рішення і не чинитиме перешкоди при виселенні із заставної квартири або вилучення авто. Чи виправдовує знижка в 5-10% подальші клопоти з таким майном? Навряд чи.

Вплутуватися в такі ігри варто тільки заради набагато більшого дисконту. Наприклад, в 30-50%. Його можна отримати, якщо придбати заставне майно на державному аукціоні (у цьому випадку гроші, виручені від реалізації лота, теж зараховуються в рахунок погашення кредиту). До речі, на початку березня були прийняті зміни до Закону «Про виконавче провадження», відповідно до яких ціну можна зменшити вдвічі, якщо на квартиру боржника немає претендентів на торгах. Раніше знижувати ціну на «неходовий товар» більш ніж на 30% не дозволялося.

До того ж у зв'язку із законодавчими змінами число виставлених на продаж об'єктів може різко зрости. Справа в тому, що державним виконавцям розширили повноваження з витрясіння грошей з неплатоспроможних позичальників: вже на 16-й день після того, як вони не виконали рішення суду про повернення боргу, можна починати виселення із заставної квартири. Таким чином, скоро придбання нерухомості на аукціоні може стати дуже вигідним.

До речі, при покупці застави можна переоформити кредит неплатоспроможного позичальника на себе під низьку, докризову ставку (13-15% річних) або оформити нову позику на більш вигідних умовах. Банки дуже охоче йдуть на такі угоди, прагнучи позбавитися від поганих боржників. Але отримати новий кредит у валюті не вдасться - тільки під 18-20% у гривні з обов'язковим початковим внеском не менше 30% вартості застави. При оформленні, природно, доведеться сплатити страховки, комісії та нотаріальне оформлення угоди.

“АТН-ТРАНС” ЕООД-грузоперевозки из Балканского региона автомобильным транспортом. Основные направления перевозок из Турции, Болгарии, Греции, Македонии, Румынии, Сербии в страны СНГ и Финляндию.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!