Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Тарифи ЖКГ: плати, скільки коштує або скільки можеш?
 
18-06-2011, 19:14  Економіка

Тарифи ЖКГ: плати, скільки коштує або скільки можеш?

 
Тарифи повинні відповідати можливостям людей

Тарифи ЖКГ: плати, скільки коштує або скільки можеш?



Після гучного звільнення керівництва Міністерства ЖКГ, Україні переживає нову хвилю житлово-комунальної реформи.


Дотримуючись дорученням президента, уряд створив робочу групу з розробки її концепції та модернізації галузі. А поки виконавча влада разом з мерами міст готує свої пропозиції, комуністи пропонують альтернативний механізм захисту споживачів від необґрунтованих тарифів.

В уряді вважають, що краще рішення питання формування тарифів - це якнайшвидше створення прозорої системи обліку і контролю. Тому Кабмін пропонує оперативно розробити єдину для всіх регіонів методику розрахунку тарифів.

- У нас 72 тис. котелень по Україні, 32 тис. ліцензіатів, і, як не дивно, майже кожна котельна і кожен ліцензіат розраховували свої тарифи, використовуючи методики по-своєму. При цьому їх підрахунки докорінно різняться - розповів перший віце-прем'єр-міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв.

Він зазначив, що втрати в мережах у деяких ліцензіатів досягають 50-70% - зрозуміло, перекладати їх на споживачів як мінімум несправедливо.
Революційний підхід

Тим часом Комуністична партія України і зовсім пропонує розраховувати тарифи, відштовхуючись не від собівартості і втрат, а від можливостей споживачів. Мова йде про те, щоб українці платили за житлово-комунальні послуги не більше 10% від загального доходу сім'ї, і погодити його із загальним зростанням інфляції.

- Необхідно на законодавчому рівні внести норму, за якою зростання тарифів на послуги ЖКГ не може перевищувати рівень інфляції - впевнений секретар ЦК Компартії Георгій Буйко. - У 2011 році, наприклад, інфляція планується на рівні 10%, а тарифів на 50 і більше відсотків. Це неприпустимо. Крім того, необхідно зафіксувати нормою закону, що плата населення за послуги ЖКГ не повинна перевищувати 10% сукупного доходу сім'ї.

Свій революційний підхід КПУ виносить на розгляд всенародного референдуму:
- Одне з питань, винесених нами на Всеукраїнський народний референдум, так і звучить: "Чи згодні ви з тим, що розмір платежів за житло та комунальні послуги не повинен перевищувати 10% сукупного доходу сім'ї», - Каже лідер КПУ Петро Симоненко?.
«Антинародний кодекс»

Компартія розглядає Житловий кодекс, що готується, як антинародний.

«Наша позиція щодо цього документа незмінна: соціально незахищені верстви населення повинні отримати безкоштовну квартиру від держави. А ті, хто трудиться, хто має нормальну зарплату або дохід від свого малого бізнесу, повинні мати можливість отримати дійсно пільговий цільовий іпотечний кредит. І не в приватному банку, а від держави! А бюджетникам держава зобов'язана надавати службове житло з правом його наступного викупу за собівартістю будівництва », - каже Петро Симоненко.

Комуністи також переконані, що за допомогою нового Житлового кодексу влада має намір перекласти на плечі населення весь тягар і проблеми зруйнованої нею за 20 пострадянських років інфраструктури ЖКГ, насильно примушуючи створювати об'єднання співвласників будинків (ОСББ) і брати будинки на свій баланс.

«Наведу тільки один приклад: спущений з Кабміну в області план створення ОСББ вимагає реєструвати їх в обласних центрах по 30-50 в місяць. А грошей на капітальні ремонти в місцевих бюджетах закладено всього на 50 будинків на рік. Та й то не на комплексні ремонти, а лише на латання дір - в одному будинку десять квадратних метрів даху поміняють, в іншому - п'ять метрів гнилої труби замінять, і не більше. Це - не державний підхід. Це - велика і відверта афера, це неповага влади до власного народу. У Житловому кодексі повинна бути чітко прописана відповідальність держави перед власниками квартир за надання обов'язкового пакета комунальних послуг за утримання житлового фонду в належних умовах », - говорить лідер КПУ.

Автор: Ольга ПЕРОВА
Аргументи і факти в Україні № 24

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!