Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Польща зробила ставку на сланцевий газ
 
17-10-2011, 13:06  Економіка

Польща зробила ставку на сланцевий газ

 
Ціна на російський газ для України вже перевищила 500 доларів за тисячу кубометрів, - заявляє віце-прем'єр Сергій Тігіпко. Щоб не піти по світу, країна зобов'язана знайти альтернативні джерела енергетичного забезпечення. Рятівним варіантом може виявитися сланцевий газ. В уряді кажуть, запаси його в
країні - тільки розвідані - більше трильйона кубометрів, і вистачить цього на тридцять років. А загальні запаси, за попередніми оцінками - майже в 10 разів більше.

'Польща



На цей, відносно новий вид палива, Україна покладає великі надії. Сусідня Польща - тому приклад. Країна претендує на звання нового європейського енергетичного гіганта. Вже через три роки поляки планують почати видобуток сланцевого газу. Його родовище - найбільше в Європі. А через 20 років це паливо зробить країну енергетично незалежною. Чи так це - з'ясовував Андрій Борис.

Бурова у селі Любочіно, біля балтійського узбережжя Польщі. Цей вогонь місцеві жителі називають - полум'ям надії. Це горить перший знайдений в країні сланцевий газ.

Дональд Туск, прем'єр-міністр Польщі:

Якщо все заграє, так як це заграло тут в Любочині, ми можемо всерйоз задуматися про газову безпеку. Після багатьох років енергетичної залежності від нашого великого сусіда тепер можна без перебільшення сказати, що наше покоління доживе до того часу, коли ми будемо самостійні у питанні газу.

За підрахунками американського Агентства енергетичної інформації, в Польщі найбільші родовища сланцевого газу в Європі - близько 5 мільярдів кубометрів. Цього палива Старому Світу вистачило б на 300 років. Для підтвердження прогнозів газовидобувні компанії з весни ведуть пошукові роботи.

Йоанна Закшевська, прес-секретар газодобувної компанії:

Близько 10 бурових стоять уже по всій території Польщі. Ми віримо: оптимістичні прогнози щодо сланцю в Польщі виправдаються. Тому інтенсивно проводимо дослідження.

Поки компанії ведуть дослідження, війт гміни - тобто глава району Крокова - вже підраховує майбутній прибуток від видобутку сланцевого газу. На його території знаходиться одна з перших бурових, де знайшли цінне родовище. Газовидобувні компанії як мінімум поповнять податками місцевий бюджет і поліпшать сільські дороги - упевнений Генрик Дорінг.

Генрик Дорінг, війт гміни Крокова:

Обладнання потрібно довезти, встановити - а для цього необхідна транспортна інфраструктура. У наступному році ми покращимо дорогу до Любочіна. І домовилися про фінансування на майже мільйон злотих із газодобувної фірмою.

Видобуток сланцевого газу - це мільярдні інвестиції та нові робочі місця - за попередніми підрахунками близько 100 тисяч вакансій. Як тільки в країні почали шукати паливо в сланці, на батьківщину почали повертатися поляки, що працюють на бурових установках у Норвегії та Британії.

Частина прибутку від видобутку сланцевого газу уряд планує вкладати в спеціально створений фонд. У першу чергу він повинен гарантувати безпеку виплати пенсій, допомагати у розвитку регіонів і зелених технологій. Подібний фонд існує в Норвегії - туди йдуть гроші від добувається в країні нафти.

Після початку видобутку сланцевого газу в Сполучених Штатах різко впали ціни на блакитне паливо. У Польщі такого не буде - кажуть експерти - адже в Європі добувати сланцевий газ дорожче. По-перше, тому що вищі податки, по-друге - невисока конкуренція в цій сфері серед газодобувних компаній.

Павел Поправа, експерт Національного геологічного інституту:

Спочатку спаду цін не слід очікувати. Видобуток сланцевого газу призведе до стабілізації. Якщо взяти заяви "Газпрому", що Європа взимку буде платити за паливо близько 500 доларів, то ми, маючи сланець, могли б цьому протистояти. З часом, коли промисловість розгорнеться ширше і буде вище конкуренція - ціни на газ впадуть.

У тому, що сланцевий газ потрібен країні, впевнені всі політичні сили Польщі.

Але видобутку цього палива може перешкодити Євросоюз. За ініціативою "зелених" у Європарламенті йде дискусія про повну заборону або обмеження видобутку сланцевого газу в ЄС. Частина депутатів - на боці екологів.

Жозе Бове, євродепутат:

Газ знаходиться в особливому місці, у камені - сланці. Щоб його дістати, треба зробити так званий гідророзрив пласта. А для цього необхідні мільйони літрів води, змішані з різними хімічними речовинами, дуже небезпечними для навколишнього середовища.

Це кадри з документальної стрічки про видобуток сланцевого газу в Америці. Фільм розповідає про екологічні наслідки для регіонів, де видобувається паливо. Вода що займається, будинки які вибухають - це все результат високого вмісту в ґрунті токсичних речовин.

Сая Кітасеі, експерт Worlwatch Institute:

Водні ресурси легко спалахують, і це дуже небезпечно для тих, хто живе над такими ресурсами. Ми бачили як вибухають будинки. Але всього цього можна уникнути, якщо дотримуватися стандартів при будівництві бурових.

На думку польського геолога Павла Поправи, для навколишнього середовища небезпечно будь-яке промислове виробництво. Але від сланцевого газу більше користі, ніж шкоди - упевнений фахівець.

Павелт Поправа, експерт Національного геологічного інституту:

Видобуток сланцевого газу трохи більше впливає на навколишнє середовище, ніж видобуток звичайного. Але значно менше, ніж виробництво енергії з кам'яного вугілля. А саме воно широко представлено в Польщі. Для нас перехід на сланцевий газ - це крок до більш чистої енергії.

Сланцевий газ не вигідний багатьом бізнес-групам в Європі - впевнені польські політики. Саме конкуренти, на їхню думку, лобіюють в ЄС заборону на його видобуток.

Лена Коларська-Бобінська, євродепутат:

Такі бізнес-групи - це виробники традиційного газу або фінансовані ними організації. Це також групи вугільних концернів та інших компаній. Поява нового джерела енергії може вплинути на ціни.

Якщо прихильники сланцевого газу все ж виграють в Брюсселі, то вже через три роки в Польщі розпочнеться його комерційна видобуток. А до 2035-ому, за прогнозами уряду, країна стане однією з найсильніших енергетичних держав Європи. Диктувати ціни на газ їй уже ніхто не зможе.

Андрій Борис, Надія Дерманська, Іван Топчій, Василь Трушковскій - Подробности недели ", Польське бюро телеканалу" Інтер ".
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!