Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Підсумки жовтня: подорожчало м'ясо, сир і ковбаса
 
29-10-2011, 20:49  Економіка

Підсумки жовтня: подорожчало м'ясо, сир і ковбаса

 
Зміна цін на продукти харчування для України, звичайно ж, справа звична: кожен місяць щось дорожчає, а щось - дешевшає. Тим не менш, стрибок цін у вересні-жовтні виявився настільки суттєвим, що його відчули відразу кілька продуктових секторів. У зв'язку з цим, «Обозреватель» проаналізував цінову політику на продукти харчування в Україні, і поцікавився у експертів - чи варто очікувати чергових подорожчань?

'Підсумки



Хліб, яйця і «молочка»

Ціни на хлібобулочні вироби в період вересень-жовтень залишилися практично без змін. Так, якщо в середині вересня батон коштував 3,20-3,40 грн., а «український» - 3,60 грн., то в жовтні ці показники залишилися без змін.

А ось «молочка» у вересні-жовтні суттєво подорожчала. Так, якщо в середині вересня «сирне кіло» коштувало 31,40 грн, то вже в 20-х числах жовтня цей показник виріс до 39,44 грн. за ту ж масу. Зросла ціна і на твердий сир: у вересні «Голландський» коштував 62,20 грн. за кілограм, а вже у жовтні - 69,40 грн. за 1 кг. Такі ціни представлені в супермаркетах країни.

Що ж стосується ринку, то тут, за словами продавців, молочна продукція завжди нарозхват, а зростання цін торговці пояснюють сезонною нестачею кормів для тварин. Так, на одному зі столичних ринків продавщиці поскаржилися, що піднімати ціни на «молочку» доводиться, тому що просто корів практично нічим годувати, та й на зиму істотно не вистачає заготовок корму. У зв'язку з цим, ціни на цю категорію продуктів виросли наступним чином: у вересні сир можна було купити за 35 грн. / кг, а в жовтні - за 40-45 грн. за ту ж масу в залежності від жирності. «Молочна ціна», тим часом, залишилася на колишньому рівні - в середньому 8 грн за літр.

За словами міністра аграрної політики України Миколи Присяжнюка, ціни на молоко повинні залишатися стабільними: «За 2011 рік в Україні було отримано 11,2 т молока, і цей показник на 100% задовольняє вітчизняні внутрішні потреби».



М'ясо та ковбаса

Найсуттєвішим у вересні-жовтні виявилося зростання цін на м'ясну продукцію. Якщо у вересні «Докторська» коштувала в середньому 60-63 гривні на кілограм, то в середині жовтня середня «супермаркетовая ціна» на неї склала близько 70 грн. Не радують розцінки і на сирокопчені ковбаси: у вересні кіло «Тернопільської» коштувало 74,76 грн., а вже в жовтні ціна виросла до 86,53 грн. за кілограм. Що ж до загальної картини осінніх цін на популярні сирокопчені ковбаси, то в середині жовтня, найдешевшою була згадана вище «Тернопільська» (86,53 грн / кг), а найдорожчою - «Московська» (167,20 грн. / кг).

Відчули зростання «м'ясних цін» і українські ринки - подорожчало сало і практично всі види м'яса. Так, в 20-х числах вересня кіло улюблених ласощів українців коштувало в середньому 25 грн., а вже в жовтні ціна 1-го кілограма сала зросла до 30-35 грн. Покупці відзначили для себе і подорожчання «свинячих биточків»: у вересні свиняча вирізка коштувала в середньому 60 грн. за кіло, а вже в жовтні піднялася до позначки 70-75 грн. за ту ж масу.

Експерти вважають, що подорожчання ковбасної продукції цілком логічно і полягає в зростанні собівартості сировини. Так, експерт Українського клубу аграрного бізнесу Єлизавета Святківська розповіла, що подорожчання цін у цьому секторі об'єктивне. «Подорожчання ковбас цілком логічне. Справа в тому, що в літній період істотно зросла собівартість свинини, яловичини та іншого м'яса для ковбас, що, власне, і змусило підняти ціни. А взагалі осінь - сезон зниження цін, так що на решту продуктів харчування ціна рости не повинна », - пояснила Святківська.

Овочі

Незважаючи на хороший урожай цього року, ціни на дану категорію продуктів то ростуть, то падають.

Так, якщо у вересні морквина коштувала 3,19 грн. / кг, то на початку жовтня вона подешевшала до 2,49 грн. / кг, а вже наприкінці місяця її ціна склала 3,50 грн. / кг. Змінилася ціна і на буряк: вересень - 1,89 грн. / кг, початок жовтня - 1,69 грн. / кг, кінець місяця - 3,79 грн. / кг. А ось картопля, навпаки, подешевшав: якщо у вересні цей коренеплід коштував 3,19 грн. / кг, то вже в жовтні - 2,50 грн. / кг.

Зазначені вище ціни на продукти так різко змінювалися в українських супермаркетах, а от на ринках розцінки більш стабільні. До речі, особливо вигідні пропозиції на овочі і фрукти можна знайти в місцях оптових продажів, де, наприклад, ціна на картоплю в середині жовтня склала 2грн/кг, що на 50 копійок дешевше, ніж у тих же магазинах.




Цукор і крупи

Залишаються стабільними ціни на цукор та крупи. А все завдяки гарному врожаю цукрових буряків і, наприклад, тієї ж гречки.

Так, у жовтні ціни на цукор дійсно дещо знизилися. Якщо у вересні за кіло солодкого продукту доводилося викладати 12,77 гривень, то в жовтні ціна на цукор впала до 12,44 грн / кг. Як кажуть, дрібниця, а приємно.

Особливо приємним осіннім сюрпризом стала гречка. У жовтні її можна придбати за 11,12 грн. / кг, замість вересневої ціни - 18,71 грн. / кг.





Прогнози

Давати якісь прогнози щодо зниження чи зростання цін на продукти харчування в найближчому майбутньому експерти не беруться. Єдине, про що, на їхню думку, зараз доцільно говорити, так це про майбутнє подорожчання овочів і фруктів, адже ні для кого не секрет, що сезон закінчується і з приходом холодів «салатні компоненти» дорожчають. Крім іншого, є сенс говорити і про подальше підвищення цін на м'ясну продукцію. Справа в тому, що українські аграрії не можуть повною мірою забезпечити худобу харчуванням, а це означає, що корм доводиться закуповувати. Відповідно, збільшення витрат на утримання великої рогатої худоби апріорі підвищує ціни на сировину і, в підсумку, на ковбасні вироби.


Ольга Омельянчук
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!