Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » У бюджеті Житомира зберегли 11,5 мільйонів гривень
 
28-03-2012, 23:03  Економіка

У бюджеті Житомира зберегли 11,5 мільйонів гривень

 
Сьогодні Перший заступник мера Житомира Галина Семенець повідомила про важливу для житомирян подію: 22 березня Житомирська міська рада отримала остаточну перемогу в судовому позові з ПАТ «Західінкомбанк», завдяки чому в бюджеті міста зберегли 11,5 млн.грн.

У бюджеті Житомира зберегли 11,5 мільйонів гривень



«У разі втрати цих коштів ми б втратили можливість ремонтувати у 2012 році дахи, прибудинкові території, мережі. Адже 11,5 млн.грн. - Кошти другого кошика, на які, в разі програшу справи, миттєво був би накладено арешт », - зазначила Галина Семенець.

Також збережено в комунальній власності міста і котельню по вул. Жуйко, яка фактично обслуговує жителів половини міста.

Таким чином, сьогодні житомиряни можуть бути спокійні і за саму котельню, і за те, що витрати на капітальний ремонт житлового фонду та мереж будуть профінансовані в повному обсязі, як передбачено міським бюджетом на 2012 рік.

Далі - більш докладно про судову справу.

Передісторія:

У 2007 році орендне підприємство «Житомиртеплокомуненрго» (засновником є трудовий колектив підприємства) отримало в ПАТ «Західінкомбанк» кредит на суму 10 млн. грн. для поповнення оборотних коштів. Фактичне витрачання коштів - невідомо.

Житомирська міська рада минулого (V) скликання рішенням сесії, в якості забезпечення виконання кредитного договору, передала в заставу котельню по вул. Жуйко, 12 з обладнанням.

Разом з тим, в 2007 році мер В.Т. Шелудченко підписала договір поруки, за яким виконавчий комітет Житомирської міської ради поручився бюджетними коштами за виконання зобов'язань орендного підприємства «Житомиртеплокомуненерго» за кредитним договором на суму 10 млн. грн.

Рішення про укладення договору поруки на засіданні виконавчого комітету та на пленарному засіданні Житомирської міської ради не розглядалося. Міський голова підписав цей договір з перевищенням повноважень.

У 2011 році, в зв'язку із заборгованістю за кредитним договором, ВАТ «Західінкомбанк» звернувся до господарського суду про стягнення з виконавчого комітету міської ради, як з поручителя, заборгованості в розмірі 11 млн. 513 тис. грн. (У тому числі 1млн. 513 тис. грн. - пені і штрафи).

Подальший розвиток подій:

У 2012 році рішення про передачу в заставу котельні по вул. Жуйко, 12 в якості забезпечення виконання кредитного договору було скасовано в судовому порядку, як незаконне.

Виконавчий комітет Житомирської міської ради подав зустрічний позов до ВАТ «Західінкомбанк» про визнання договору поруки недійсним, як такого, укладений з порушенням чинного законодавства.

Підставою є наступні факти:
1. Органи місцевого самоврядування не можуть доручатися по кредитах підприємств не комунальної форми власності;
2. Законом про державний бюджет на 2007 рік було заборонено здійснення гарантій органами місцевого самоврядування;
3. Мер уклала договір не маючи на те повноважень.

Одночасно з цим, на стороні міськвиконкому у справу вступила прокуратура Житомирської області.

Рішенням суду першої інстанції в задоволенні позову банку відмовлено та визнано недійсним договір поруки.

Апеляційною інстанцією це рішення скасовано, у зв'язку із застосуванням строків позовної давності.

22 березня 2012 Вищий господарський суд України - остання судова інстанція, скасував постанову Рівненського апеляційного господарського суду і залишив у силі рішення господарського суду Житомирської області, у задоволенні позову ВАТ «Західінкомбанк» до виконавчого комітету Житомирської міської ради про стягнення 11 млн. 513 тис.. грн. відмовлено, а договір поруки, укладений міським В.Т.Шелудченко визнаний недійсним.

Таким чином, у бюджетній скарбниці міста, а разом з тим у всіх його мешканців, залишилися недоторканими неймовірні за розміром кошти - 11 млн. 513 тис. грн., які будуть спрямовані на ремонт доріг, в житловий фонд, освіту, медицину та інші соціальні сфери та потреби.

За матеріалами управління по зв'язках з громадськістю Житомирської міської ради.
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!