Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Що хочуть побудувати за $ 20 млрд. в Житомирі тверські інвестори
 
13-07-2012, 23:33  Економіка

Що хочуть побудувати за $ 20 млрд. в Житомирі тверські інвестори

 
Проект таємничого "Тверського нафтопереробного комплексу" вартістю близько $ 20 млрд., який зацікавив Житомирську облдержадміністрацію, передбачає виробництво 17,5 млн. тонн моторних палив, 1,9 млн. тонн продуктів органічного синтезу, 3 млн. тонн мінеральних добрив. Питання тільки в тому, хто буде його фінансувати і де взяти сировину?

'Що



Нагадаємо, що днями обласна держадміністрація на своєму сайті повідомила, що під Житомиром може бути побудований потужний нафтохімічний комплекс, який пропонує побудувати якесь ТОВ «Тверський нафтопереробний комплекс».


Втім, з»ясувалося, що компанія зареєстрована в 2011 році двома фізичними особами і має мінімальний статутний фонд. Враховуючи фантастичну суму інвестицій в $ 20 млрд., можна відразу ж засумніватися в реалістичності пропозицій інвестора. Втім, сам проект НПЗ вже існує на папері і навіть у вільному доступі в Інтернеті.

Згідно з матеріалами ініціаторів проекту (вони розміщені у відкритому доступі), передбачається, що комплекс буде переробляти 15 млн тонн вугілля, 15,5 млрд кубометрів газу і 10 млн тонн нафти. Будівництво комплексу планується здійснити в два етапи.


На першому етапі проект передбачає створення виробництв синтетичних моторних палив, продуктів органічного синтезу та мінеральних добрив (сировиною на цьому етапі будуть 11 млн тонн вугілля на рік і 10 млрд кубометрів газу). На другому етапі передбачається створення виробництв напівсинтетичних моторних палив, ароматичних вуглеводнів і мінеральних добрив (аміаку, сульфату амонію, нітрату амонію, сульфату-нітрат-амонію).


Сировиною для другої черги стануть 10 млн тонн нафти, 5,5 млрд кубометрів газу і 4 млн тонн вугілля. Згідно з планом, на проектування та будівництво 1-ї черги потрібно 4 роки, на реалізацію всього проекту - близько 6 років.


Передбачається, що нафтохімічний комплекс вироблятиме 17500000 тонн моторних палив, 1,9 млн тонн продуктів органічного синтезу, 3 млн тонн мінеральних добрив. Комплекс також буде виробляє 16 млн МВт електроенергії та понад 3 млн тонн інших продуктів.


За розрахунками ініціаторів проекту, річний обсяг продажів моторних палив може скласти $ 16,2 млрд, продуктів органічного синтезу - $ 2,2 млрд, мінеральних добрив - $ 888 млн, електроенергії - $ 1,2 млрд.


Початкова вартість проекту - $ 26,2 млрд.



Згідно з матеріалами, фінансувати проект передбачається з двох джерел. Перше - прямі інвестиції, тобто кошти стратегічного інвестора. Друге - фінансові інвестиції. Стратегічний інвестор також повинен забезпечити фінансові інвестиції у вигляді банківського кредиту.


Прямі інвестиції стратегічного інвестора (на 1 вересня 2010 року за умови надання пільг з боку держави) складуть близько $ 6 млрд, фінансові інвестиції, які залучаються стратегом, - $ 15,3 млрд. Загальний обсяг інвестицій оцінюється в $ 26,2 млрд. Без надання пільг, як зазначають ініціатори, інвестиції в проект перевищать $ 32 млрд. За розрахунками, термін окупності проекту складе 8,5 років (дисконтований - близько 9 років).


Чистий приведений дохід (NPV) організатори оцінюють в $ 37 млрд, IRR проекту - в 23,68% (при відсутності пільг NPV знижується до $ 31,7 млрд, а IRR - до 18,54%). Організатори планують залишити собі 35% акцій нового підприємства, стратегічному інвестору віддати 40%, а державі - 25% (при відсутності пільг стратег може отримати 49%, а держава - 15%).


Спочатку проект припускав розташування комплексу в районі м. Торжок Тверської області.


Критеріями вибору були, зокрема, близькість проходження магістральних нафто-і газопроводів, наявність розвиненої залізничної інфраструктури, мале транспортне плече до експортних терміналів. Ініціатори проекту відзначають, що ідея створення подібного комплексу належить опальному олігархові Михайлу Ходорковському.


Але, незважаючи на те, що, на їхню думку, створення подібного комплексу сприятиме розвитку країни, російська влада противиться його реалізації. Автори особливо підкреслюють глибоку ступінь опрацювання проекту. Так, передпроектна документація займає 65 томів по 500 сторінок кожний.


Проте Міненерго РФ, розглянувши проект, чомусь сприйняло його як недостатньо пророблений економічно і технологічно, і вирішило, що участь у ньому держави буде недоцільним. Приблизно так само відреагував на пропозицію розмістити комплекс в Білорусії і концерн "Белнефтехим". Нагадаємо, що в даний час ініціатори заявляють про те, що розглядають варіанти розміщення комплексу в Україні і в Австралії.


При цьому вони запевняють, що і та, й інша країна виявляють високий ступінь зацікавленості в реалізації проекту.


ЗАТ "Тверський нафтопереробний комплекс" було зареєстровано в 2011 році зі статутним фондом 0,1 млн рублів. Власниками компанії є двоє громадян РФ - Володимир Патока (51%) та Андрій Горючкін (49%).
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!