Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » На Житомирщині розпочато масштабний проект з вирощування малини та чорниці
 
28-09-2011, 17:51  Господарство

На Житомирщині розпочато масштабний проект з вирощування малини та чорниці

 
На Житомирщині (Новоград-Волинський район) розпочато масштабний проект з вирощування українських десертів - 180 гектарів.

'На



Минулої осені на бідних ґрунтах Полісся почали садити малину і садову чорницю - культуру абсолютно нову для України. Чорницю та малину збиратимуть з червня по жовтень. Ягоди будуть продавати на українських ринках і повезуть до Європи.

Ягідний проект - це нова інвестиція великого агрохолдингу. Справу почали минулої осені - з малини, тепер збирають перший урожай. Його жартома називають тренувальним - поки це лише три тонни, але буде по 400 тонн на рік і не диких лісових, а зі спеціальної плантації.

«Таких ось культурних плантацій досить мало, вони в основному йдуть на переробку, свіжим ринком мало хто займається», - каже директор підприємства Віктор Фарафонов.

Садова чорниця - нова для України культура, зараз ми купуємо польську та іспанську. Півмільйона крихітних кущиків кілька місяців вирощували в теплицях, нині пересаджують у відкритий ґрунт. Агрономи кажуть: чорниця невибаглива, любить вологу, терпляча до вітру та морозів, стійка до шкідників, але першого врожаю чекати два роки.

На ягідних плантаціях зібрали все краще, що є в таких же господарствах світу. Зрошують кущі малини під землею - за американською технологією. Чорниця - це ізраїльське крапельне зрошення. Її люблять в Україну, однак у таких масштабах у нас її ще не застосовували: таким способом тут поливають 160 гектарів поля. Спеціальні гребені землі вкривають плівкою - вона пропускає воду, а от випаровуватися не дає.

«Сенс полягає в подачі води маленькими дозами і під кожну рослину з можливістю внесення різних добрив живлення даної культури», - розповідає агроном-садівник, Володимир Кутовий.

В ягідному господарстві вже працює півсотні людей, а в сезон знадобляться всі 300. Ягоди тут збиратимуть від червня до жовтня. Будуть віддавати на продаж свіжими, а ще сушити, заморожувати і запропонують кондитерам. 80% смакоти збиратимуть машини - так урожай буде коштувати дешевше.

Компанія ТОВ "Бетек" вже продає малину в інтернет-магазині за ціною 30 грн / кг з доставкою в потрібне місце. Сорт Полка.

Місцеві не натішаться, вперше за час незалежності селяни не поспішають їхати в пошуках кращої долі. Завдяки малині і чорниці мають роботу вдома.

Дарка Оліфер, «ФАКТИ», ICTV.
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!