Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Японці готові вкладати сотні тисяч доларів в радіаційні землі Житомирської області
 
1-03-2012, 09:43  Господарство

Японці готові вкладати сотні тисяч доларів в радіаційні землі Житомирської області

 
29 лютого в Житомирській облдержадміністрації відбулася зустріч з делегацією японської благодійної організації «Чорнобиль-Тюбу" з міста Нагоя.

'Японці



Про це журналістам повідомили в прес-службі Житомирської облдержадміністрації.

Як раніше повідомлялося, з 2007 року триває здійснення спільного українсько-японського проекту «Ріпак для відродження Народицького району» (з української сторони - благодійний фонд «Заручники Чорнобиля», Житомирський національний агроекологічний університет, Народицька райдержадміністрація, з японської - благодійна організація «Чорнобиль-Тюбу »). Мета проекту - довести, що посівами ріпаку можна ефективно очищати землю від радіоактивного забруднення і одночасно отримувати альтернативні види палива - біогаз та біодизель.

Протягом останніх п'яти років проводився експеримент на землях колишнього сільськогосподарського підприємства за селом Старе Шарно Народицького району - підбиралися сорти ріпаку, які дають найбільший врожай і рапсове масло. Завдяки експерименту вдалося визначити кращі сорти ріпаку та умови, за яких відбувається прискорення очищення земель від радіації.

Експеримент завершився в минулому році і тепер стало питання практичного впровадження його результатів. Асоціація «Чорнобиль-Тюбу» пропонує обласній владі продовжити проект "Ріпак для відродження Народицького району».

Асоціація бере на себе зобов'язання протягом 3-5 років виділяти 100 000 доларів на фінансування польових робіт і створення біодизельної і біогазової установки. Фінансування буде здійснюватися через розрахунковий рахунок і під загальним керівництвом благодійного фонду "Заручники Чорнобиля". Науковий супровід проекту, який полягає в проведенні експериментальних досліджень по вирощуванню та переробці ріпаку на біоенергію та підготовці рекомендацій по фітореабілітації забруднених сільськогосподарських угідь, здійснює Житомирський національний агроекологічний університет.

За словами заступника губернатора Миколи Дейсан, в Народицькому районі є 1400 га земель, які за рівнем забруднення відносяться до II зони.

«За допомогою ріпаку за кілька років їх можна буде віднести до III зони. Однозначно облдержадміністрація та обласна рада візьмуть участь у співфінансуванні та всякому сприяння реалізації проекту », - повідомив Микола Дейсан.
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!