Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » У Коростені відкриють пам'ятник ключниці Малуші
 
9-07-2010, 13:00  Культура

У Коростені відкриють пам'ятник ключниці Малуші

 
У Коростені відкриють пам'ятник ключниці Малуші, вартістю 50 тис. доларів


0




У вересні 2010 року в місті Коростень (Житомирська область) відкриють два нових пам'ятника.

Зараз активно йде підготовка до їх відкриття.

0



Як повідомив міський голова м. Коростень Володимир Москаленко, у другу суботу вересня, в День міста, планується відкриття ще одного пам'ятника історичного походження - це пам'ятник княжні Малуші древлянській, матері Володимира Великого.

Коли княгиня Ольга спалила Коростень, вона забрала Малушу ключницею до Києва. Там вона народила Володимира. На думку деяких істориків (зокрема, М. Грушевського) Малуша була дочкою древлянського князя Мала.

0



Цей пам'ятник буде розташовано в центрі парку культури і відпочинку ім. Островського.

Також цього року відкриють пам'ятник залізничникам.

Взагалі, в Коростені щорічно відкривають 2 пам'ятки. Ці споруди «бачать світ» завдяки спонсорським коштам. Бюджетних коштів у таких проектах взагалі не існує. Наприклад, на відкриття пам'ятника Малуші виділив уродженець м.Коростень, який зараз проживає в Росії.

Москаленко вважає, що пам'ятники сприяють підвищенню рівня історичної культури населення. Люди дізнаються про відомих земляків.


Нагадаємо, в листопаді минулого року в Коростені на центральній площі відкрили Пам'ятний знак на честь 420-ї річниці надання Магдебурзького права місту Коростень. А у вересні було відкрито пам'ятник деруну.

У липні 2008 року в Коростені відкрили пам'ятник княгині Ользі. Монумент встановлений в природно-культурній зоні "Ольжин купальня" в парку ім. М. Островського.

Раніше, в Коростені над рікою Уж з нагоди 1300-річчя міста було встановлено пам'ятник князю Малу. Автором 10-метрової фігури князя Мала, виконаної з міді, є скульптор Ігор Зарічний. Мал зображений у вигляді воїна у давньоруських обладунках, який спирається на важкий меч.

0



Мальовниче місце для скульптури обрали не випадково. Тут війська князя Мала, які повстали проти нестерпних поборів київського князя Ігоря, отримали перемогу над князівської дружиною в 945 році, а самого Ігоря стратили після суду. Мал - другий з відомих коростенських князів. Першим був його батько Ніскіня. Онуком Ніскіні був відомий нам усім билинний герой, один з трьох богатирів Добриня Ніскініч, якого з часом "переробили" в Добриню Микитовича.

Цікаво, що в Коростені зараз проживає кілька десятків сімей з прізвищами Микитович, які є прямими нащадками князя Ніскіні.

Фото Ю.Сушицький

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!