Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Названі найкрасивіші гроші у світі
 
3-08-2010, 14:10  Культура

Названі найкрасивіші гроші у світі

 
Девід Стендіш, дизайнер і автор книги "Мистецтво грошей" (The Art of Money), склав рейтинг десяти найгарніших грошових купюр.



Названі найкрасивіші гроші у світі



Буваючи в різних країнах, чи доводилося вам із захопленням відзначати, які гарні гроші у них в обігу? Американський дизайнер Девід Стендіш впевнений, гарні гроші витрачати веселіше. І незважаючи на те, що з появою єдиної європейської валюти багато найкрасивіших банкноти були приречені на зникнення, у світі залишилося безліч ефектних і вражаючих грошових купюр. Десяткою найкрасивіших з них він поділився з виданням cnbc.com.


1. Французька Полінезія - 10 000 французьких франків


Названі найкрасивіші гроші у світі


Важко уявити собі купюру, гарніше цієї банкноти Французької Полінезії. Її райські куточки Таїті, Муреа, Бора-Бора, Хіва Оа-, Нуку-Хіва знайомі нам за творами Поля Гогена, Роберта Льюіса Стівенсона, Сомерсета Моема, Герман Мелвілла і навіть Джиммі Баффета.


2. Мальдівські острови - 50 Мальдівських рупій


Названі найкрасивіші гроші у світі


Це грошова купюра Мальдивської Республіки, розташованої на 1, 300 островах в Індійському океані на південь від Індії. Крім рибальства і збирання кокосів, відбитих у самому центрі грошового знака, інших засобів до існування у жителів країни практично немає - Мальдіви є однією з найбідніших країн у світі. Іронія полягає ще й у тому, що раковини каурі, що використовуються як елементи декоративного орнаменту на банкноті, раніше замінювали гроші в деяких частинах Азії та Африки, а Мальдівські острови були головним джерелом їхнього видобутку.


3. Сан-Томе і Принсипі - 50 000 добра


Названі найкрасивіші гроші у світі


Крихітна острівна держава в Гвінейській затоці біля берегів Африки. Вулканічні острови гордо називають себе «Раєм на землі»: чудові пляжі і фантастичний світ дикої природи, включаючи Зимородка (Alcedo thomensis), зображеного на банкноті.


4. Швейцарія - 100 франків


Названі найкрасивіші гроші у світі


Оборот сто франкової швейцарської купюри може на перший погляд здатися кадром з відео-гри «Ночі ходячих мерців» («Night of the Walking Dead»). Насправді зображення на банкноті - це данина швейцарському скульптору Альберто Джакометті (1901-1966), а зображені фігури - його знамениті крокуючі скульптури.


5. Коморські острови - франк


Названі найкрасивіші гроші у світі


Ще одна маленька острівна держава, на цей раз в Індійському океані, між островом Мадагаскар і Африканським континентом. До здобуття незалежності в 1975 році, Коморські острови протягом 130 років були французькою колонією. Заспокійливий, казковий краєвид, з примарним натяком на мушлю молюска є свого роду прийняттям бажаного за дійсне, тому що з моменту набуття державою незалежності її постійно штормить від політичних переворотів.


6. Нова Зеландія - 5 новозеландських доларів


Названі найкрасивіші гроші у світі


Сер Едмунд Персіваль Гілларі безумовно є найбільш суворим з усіх дослідників, коли-небудь зображених на грошових купюрах: погода залишила навколо його очей глибокі зморшки, вітер скуйовдив його волосся і недбало розкрив на шиї сорочку. Навіть колірне рішення грошового знака натякає на довічну засмагу, яку може придбати тільки той, хто у віці 33 років підкорив Еверест в 1953 році, керував перетином Антарктиди в 1958 році, очолив катерну експедицію по річці Ганг в 1977 році. Погодьтеся, це не просте випробування для людини, яка у молодості займалася бджільництвом.

7. Острови Кука - 3 долари Островів Кука



Названі найкрасивіші гроші у світі



Складно сказати, чому осідлавши гігантську люту акулу, дівчина виглядає такою щасливою і безтурботною. Ймовірно вся справа в атмосфері, що панує на островах Кука, розташованих між Новою Зеландією і Гавайськими островами. На островах немає ні висотних будівель, ні готелів, ні туристів. За таких умов і акула може впасти в стан блаженства.


8. Гонконг - 10 гонконгських доларів


Названі найкрасивіші гроші у світі


У порівнянні з цією країною, в якій життя кипить, вирує і б'є ключем, Нью-Йорк здається сонним і повільним. Подібний футуристичний дизайн банкнот ідеально підходить для Гонконгу і буде напевно актуальним і в 23 столітті.


9. Ісландія - 5000 ісландських крон


Названі найкрасивіші гроші у світі


Ось це капелюх! Для того, щоб його утримати, здається, потрібні підпірки. Незвичайну моду на купюрі демонструє Ragnheiour Jonsdottir (1646-1715), видатна швачка і дружина двох наступних один за іншим ісландських єпископів.


10. Фарерські острови - 500 крон


Названі найкрасивіші гроші у світі


Можливо ця купюра і не настільки гарна, як усі попередні, але асиметричний дизайн і спокусливі клешні виглядають дуже привабливо. Фарерські острова на півночі Атлантики, що розташовуються десь між Ісландією і Норвегією, відрізняються суворою, відкритої всім вітрам красою, а їхні мешканці володіють сильним характером. Вам повинно сподобатися місце, де зображення краба поміщають навіть на гроші.
За матеріалами banker.ua

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!