Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Житомирські євреї почали святкувати Хануку
 
10-12-2012, 19:50  Культура

Житомирські євреї почали святкувати Хануку

 
В неділю єврейська громада Житомира почала святкувати одне з чотирьох найбільших свят єврейського народу - Хануку.

'Житомирські


Історичні події, в пам'ять про які святкується Ханука, відбувались у другому столітті до нашої ери, коли грецькі солдати намагалися підкорити Єрусалим. Під час Хануки запалюють свічки після заходу сонця, жінок звільняють від господарських справ, а дітям дарують гроші.

Одним із головних атрибутів цього свята є обов'язкове запалювання дев'яти свічок традиційної Ханукії.

Слід зазначити, що останнім часом, з метою прилучення людей до єврейських традицій, в Житомирі Хануку ставлять під відкритим небом у центрі міста на площі Соборній і на площі Корольова.

А в цьому році, таку Хануку встановили і в центрі міста Бердичева - біля кінотеатру ім. Фрунзе по вулиці К. Лібкнехта. Величезний, більше семи метрів у висоту ханукальний світильник - подарунок маріупольської єврейської громади для євреїв міста Бердичева.

До церемонії запалювання дев'яти свічок долучився і голова міста Василь Мазур. Разом з головним Бердичівським рабином за допомогою спецтехніки він піднявся до вершини Ханукії, і запалив спочатку першу свічку, яка знаходиться в центрі. Від цієї свічки тепер кожен день будуть запалювати ще одну, поки всі дев'ять свічок не будуть горіти одночасно.

У свою чергу, Президент України Віктор Янукович побажав громадянам України, які сповідують іудаїзм, "щастя, миру і достатку" з нагоди свята Хануки. Повідомлення про це з'явилося на офіційному сайті президента. Як йдеться у повідомленні, Янукович зазначив силу історичної пам'яті єврейського народу і віри в Господа.

"Тисячолітня традиція святкування цієї події свідчить про історичну пам'ять народу та його непохитну віру в Господа. Нехай у ці святкові дні ханукальні вогні зігріють серця і душі, принесуть родинне тепло і затишок у ваші оселі. Бажаю всім щастя, миру і благополуччя", - цитує прес-служба слова Віктора Януковича.
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!