Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » «Чудо-ліки» довели до реанімації .
 
27-02-2010, 12:47  Медицина

«Чудо-ліки» довели до реанімації .

 
'«Чудо-ліки»


«Чудо-ліки» довели до реанімації .

Яка назва ліків приходить на думку, коли необхідно терміново придбати щось «від живота» або «від голови»? Кожен здатний з ходу прописати собі пігулки або мазі. Адже реклами про диво-препарати - хоч греблю гати.

Ось тільки за самолікування багатьом доводиться платити не тільки грошима. Як відомо, Кабінет міністрів подав до парламенту законопроект, в якому йдеться про заборону реклами лікарських засобів. Ініціативу уряду підтримали громадські організації.

Від «гіпнозу» «несправжніх лікарів» прокинувся в лікарні.

Важко не повірити словами людини, яка, представившись лікарем, по радіо чи телебаченню розхвалює які-небудь ліки. До того ж чоловік у білому халаті називає себе не просто медиком, а працівником великого наукового медичного центру. На таку вудку рекламників попався і житель Прилук Чернігівської області Олександр Перковський.

- На Першому національному телеканалу я побачив, як люди в білих халатах розповідали, що в Києві є центр медичних технологій, де лікують різні судинні захворювання. Повідомили також номер телефону, для звернення за консультацією, - розповідає чоловік.

Олександр на здоров'я не скаржився, але все-таки вирішив зв'язатися з фахівцями «центру», оскільки нещодавно лікарі виявили у нього ознаки ішемії судин мозку.

- Коли я подзвонив, мене відразу налякали, мовляв, якщо не почати лікування, то може бути інсульт або інфаркт. Сказали, потрібно придбати препарати «Ламінарін» і «Гінкго білоба», а коштувати мені це буде 1650 гривень, - продовжує Олександр Перковський.

На наступний день додому до хворого кур'єри привезли «чудодійні препарати». Через кілька днів «лікування» Олександр відчув себе погано. Але в «центрі» запевнили: нічого страшного, мовляв, це симптоми початку очищення організму. І наполегливо порекомендували купити ще одне «засіб» - «кардіоло». Його також оперативно доставили клієнта додому.
- Я продовжував приймати препарати, а мені ставало все гірше й гірше. «Фахівці» порекомендували придбати наступні ліки. Загалом я витратив 3600 гривень ...

«Терапія» для Олександра закінчилася реанімацією і трьома тижнями госпіталізації. Лікарі прийшли до висновку, що хвороба викликана прийомом придбаних у столичному «центрі» біологічно активних добавок. Зараз чоловікові потрібна реабілітація в Чернігівському кардіологічному центрі, але, на жаль, на це потрібні гроші. І чималі.

У «центрів» адрес немає.

За інформацією віце-президента Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктора Сердюка, мешканець Чернігівщини - не єдиний потерпілий від недобросовісної реклами біоактивних добавок. До організації щодня приходять сотні листів (в основному від пенсіонерів), де описуються подібні історії.

- На жаль, сьогодні багато газет, телеканали і радіостанції заради заробітку розміщують рекламу «чудодійних» засобів, приладів, апаратів, а також медичних послуг, які нібито допоможуть позбутися від усіх хвороб. У результаті пацієнт припиняє лікуватися у професіоналів і вдається до послуг шарлатанів, - розповідає Віктор Іванович.

Як правило, співробітники різних «медичних центрів» насправді - представники фірми, яка поширює БАДи і до медицини ніякого відношення не мають. Тому просити адресу «центру», де вам пропонують препарат, марно - такого лікувального закладу просто не існує. Ще не варто дивуватися, якщо таке зілля, але в 20-30 разів дешевше, ви побачите в аптеці. Якщо ж уважно прочитати інформацію в гігієнічному сертифікаті, виданому Міністерством охорони здоров'я України, то там чітко написано, що подібна продукція - всього лише дієтичні добавки.

- Останнім часом широко рекламуються препарати «Шілентін», «Ламінарін кардіоло», «Гінкго білоба мемо», які, згідно з висновком санітарно-епідеміологічної експертизи, є БАДами. Але, незважаючи на це, їх представляють як ліки від усіх хвороб, у тому числі й онкологічних, - говорить Віктор Сердюк.

Шахраї віддають перевагу пенсіонерам.

У Раді із захисту прав та безпеки пацієнтів переконані, що фірмами, які видають банальні біодобавки за «чудодійний засіб», повинні займатися правоохоронні органи, оскільки їхні дії мають ознаки злочину, передбаченого ст. 190 КК України (шахрайство).

У той же час у столичній міліції відповіли, що з подібним «бізнесом» нічого вдіяти не можуть. Так, родичі пенсіонерів часто звертаються зі скаргами до правоохоронців. Але оскільки купівля БАДів відбувається добровільно, до того ж кур'єр видає покупцеві чек, органи МВС просто безсилі.

Як розповів керівник прес-служби ГУ МВС Київської області Микола Жукович, на його пам'яті лише одна кримінальна справа, яку було порушено за фактом шахрайства, пов'язаного з уявним лікуванням.

- Такі ситуації більше підпадають під цивільно-правові відносини. Потерпілі можуть звернутися до суду, проте перспектива повернути гроші з'явиться тільки в тому випадку, якщо вони доведуть, що застосовувані ліки завдали шкоди їх здоров'ю. Якщо це були біодобавки, постраждалим навряд чи вдасться виграти позов. Я раджу не вірити теле-і газетній рекламі. Якщо хтось все ж таки вирішить придбати якийсь розхвалені в ефірі препарат, то краще перед цим проконсультуватися з дільничним лікарем, - вважає Микола Жукович.

Головна мішень шарлатанів, що спекулюють на людському здоров'ї, - пенсіонери. Контакти літніх і людей з хронічними недугами людей збираються в єдині бази даних, які потім кочують з одного напівлегального ТОВ в інше. Як правило, джерело, з якого формуються ці бази, - самі громадяни. Побачивши в ЗМІ інформацію їх що зацікавила, хворі телефонують, щоб дізнатися, скільки коштує той чи інший препарат. А на тому кінці телефонного дроту стоїть визначник номера. Якщо пенсіонери жахаються названої ціни і відмовляються від покупки, «фармацевти» передзвонюють їм через місяць і пропонують знижку, мовляв, у нас акція до кінця цього тижня ...


Полтавське обласне відділення АМКУ наклало штраф у розмірі 17 тис. грн. на ТОВ «Ворлд Грінізейшен систем» за недобросовісну конкуренцію у вигляді поширення облудної реклами продукту «Грінізація», що видається за засіб від багатьох хвороб.

У Черкасах подібна доля спіткала ПП «Медичний центр« Амулет здоров'я », який приписував лікарські властивості біодобавок (бальзаму« Промед », профілактичним жировим капсулам« Апіфор-1 »,« Апіфор-2 »).

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!