Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Вивчення іноземних мов може змінити спосіб мислення
 
12-10-2011, 21:41  Наука

Вивчення іноземних мов може змінити спосіб мислення

 
Вчені з університетів Ньюкасла і Йорка довели, що вивчення мов дійсно може змінити спосіб мислення та поліпшити розумові процеси.

'Вивчення



Мова, якою ми говоримо, формує нашу картину світу. Наприклад, англомовні діти знають, що «pink» - це «рожевий» і він відрізняється від «red» - «червоного», а «grey» - це «сірий», і він менш інтенсивний, ніж «чорний» - «black» . Але при цьому для позначення всіх відтінків синього, незалежно від інтенсивності, в англійській мові є всього одне слово «blue». При цьому в українській є «синій» і «блакитний», не кажучи вже про «бірюзовий». Таким чином, вивчаючи українську мову англомовній людині доводиться думати про кольори по-іншому, щоб вибрати правильне слово.

Професор університету Ньюкасла Віві Кук (Vivian Cook) та співробітник університету Йорка доктор Бендетто Бассетт (Benedetta Bassetti), редактори наукового журналу «Language and Bilingual Cognition» («Мова та двомовне пізнання»), вже кілька років вивчають питання значення другої мови в житті людини з наукової точки зору.

«Вивчення другої мови поглиблює знання рідної мови, - говорить професор Кук. - Двомовність позитивно впливає на функціонування головного мозку. У дітей, які знають дві мови, швидше формується модель психічного стану людини («теорія розуму»), а для літніх людей двомовність значно знижує ризик недоумства. Знання двох мов «тренує» головний мозок і фактично змінює картину світу ».

Позитивний ефект двомовності багато в чому пов'язаний з необхідністю по-новому дивитися на світ. Наприклад, якщо ви запитаєте англомовну людину, що таке «lunch» («обід» по-англійськи), то він, швидше за все, подумає про сендвічі і печиво, а якщо запитати італійця, що він думає про «pranzo» («обід» по-італійськи), то він представить тарілку спагетті з м'ясом і овочами. Ну, а італієць, який вивчає англійську мову, з великою ймовірністю подумає про щось середнє, наприклад про тарілку спагетті з печивом на закуску.

«Ми прийшли до висновку, що люди, які володіють двома мовами, зазвичай вибирають судження, середні між характерними для кожної з мовних культур, - пояснює професор Кук. - А іноді, що особливо цікаво, вони формують абсолютно новий підхід ».

«Наше дослідження показало, що, незалежно від віку людини, вивчення другої мови може розширити її горизонти і допомогти по-новому подивитися на світ», - додає доктор Бассетта.
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!