Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Українська мова в надійних руках Лепетуна
 
14-03-2019, 09:13  Освіта

Українська мова в надійних руках Лепетуна

 

Трохи менше 4 років тому розпочалася реалізація проекту «Мова – ДНК нації», який було засновано Наталею Клименко та Павлом Мельником-Крисаченком.

Все почалося з ініціативи пані Наталі робити дописи у соціальних мережах, які б дозволяли користувачам поглибити знання з української мови. Таке прагнення ідейної натхненниці було підтримане чоловіком Павлом (художник та арт-директор). Захопившись цією ідеєю почав працювати над створенням простого персонажу і врешті-решт створив героя, який і став візитівкою всього проекту. Саме тоді народився всім відомий Лепетун.

За словами пані Наталі, вони прагнули створити щось абсолютно нове, таке, чого люди не очікували, що не було шаблонним, це точно мали бути не соловейко, не україночка, не козачка, не калина. А от язик — частина тіла, завдяки якій ми можемо говорити, один з активних учасників спілкування.

Загалом, «Мова – ДНК нації» - це освітня ініціатива для всіх бажаючих поліпшити рівень своїх знань з української мови. Формат даної ініціативи — картки, на яких у стислій та зрозумілій формі сформульовано окремі аспекти правопису української мови, зазначаються маловідомі фразеологізми, наводяться синоніми до слів тощо. Особливого шарму таким карткам додає головний персонаж Лепетун, завдяки якому зміст написаного розуміти набагато легше.


Увага проекту також зосереджена на тому, щоб українці врешті-решт відмовилися від русизмів, навчилися ставити правильно наголос у словах, при вимові яких найбільш часто чуємо помилки,

Як тільки проект народився, пізнавальні комікси та замальовки створювалися силами трьох ентузіастів. Згодом, на думку прихильників «Мови – ДНК нації», кількість спеціалістів у проекті збільшилася до десяти. Проте, за словами авторів, команда Лепетуна на даний момент складається з:

– арт-директора, ілюстратора (Паша Мельник-Крисаченко)



– засновниці проекту, авторки матеріалів, PR-менеджерки (Наталя Клименко)



– програміста (Олександр Клименко)



– розробника крос-платформених мобільних програм (Віталій Благодір)



– фахівець, який готує ідеї для ілюстрацій і вправ (Ірина Іванова).

За словами засновниці, кількість спеціалістів у штаті чи то компанії, чи проекту — другорядне питання, на першому місці — рівень їхньої відданості своїй роботі та країні. Головним рушили задуму є мрія. Мріють учасники проекту про те, що серед українців буде модним знання кількох іноземних мов, а спілкування українською.

Незважаючи на те, що проект молодий, вже існує чимало досягнень. Спочатку колектив створив застосунок для поглиблення знань з української мови (для систем iOS та Android). Через деякий час надрукували книгу «Українська легко!». Саме в той час, зрозуміли, що серед прихильників їхнього продукту багато дорослих людей та школярів, і майже немає дітей дошкільного віку. Для того, щоб заповнити прогалини на даний момент спеціалісти працюють над створенням формату саме для дошкільнят. Так, ними створено мультсеріал «Лепетуни» для дітей дошкільного. Варто зупинитися на подробицях реалізації цього етапу проекту.



Для втілення ідеї авторам необхідні були кошти, спробувати назбирати які було вирішено за допомогою краудфандингової платформи. Відповідно до планів, команд передбачала, що за три місяці їм вдасться назбирати 220 000 грн. Звичайно, автори сумнівалися в результатах такого задуму, але життя ще раз продемонструвало, що мрії обов'язково здійснюються.

Хвилюванням команди не було меж, всі розуміли настільки великою є сума, але впродовж перших 7 днів на рахунок проекту надійшла половина необхідної суми, а через 30 — всі необхідні кошти. Саме тоді прийшла впевненість, що проект житиме далі. Після збору основної суми, пожертви продовжували надходити і вдалося зібрати 262 000 грн, це на 42 000 більше, ніж було заплановано.

Участь у краудфандингу на користь проекту взяли 821 доброчинець. Команда «Мова – ДНК нації» не втомлюється дякувати їм всім.


Над темами випусків працювали чоловік та дружина. Павло власноруч займається створенням кожної серії, малює все сам, так як зрозумів, що набагато простіше зобразити світ Лепетунів, який він вигадав та уявив сам, ніж комусь пояснити як все має бути. Нещодавно у штаті колективу з'явилися сценаристка та два аніматори. Робота неможлива без дикторів, голосами яких звучать персонажі та звукорежисера. На даний час мультфільм створюється силами 10 фахівців. Одна серія «Мова – ДНК нації» вимагає часу на створення від 3 тижнів до 2 місяців: від роботи над сценарієм, вичитки, внесення корективів до безпосереднього створення анімації, створення якої потребує мінімум двох тижнів. Сьогодні вже вдалося зробити 10 із очікуваних 11 серій.



Спеціалісти «Всеосвіти» вітають колектив проекту «Мова – ДНК нації» з справжнім успіхом! Дякуємо, за збільшення кількості якісних україномовних матеріалів.



Фото запозичені з сторінки Мова – ДНК нації і з особистих архівів


Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!