Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Кого підтримають українські губернатори на виборах президента?
 
13-12-2009, 22:37  Політика

Кого підтримають українські губернатори на виборах президента?

 
Кого підтримають українські губернатори на виборах президента?

Повний розклад: за кого будуть губернатори на виборах президента.



Вирішальне слово головам адміністрацій скажуть Ющенко і Балога.

Сьогодні - розмова про губернаторів. І, як і у всіх випадках, пов'язаних з впливом на вибори, нам доводиться користуватися послугами неофіційних джерел.

ЮЩЕНКО. Губернаторів, як відомо, призначає президент, тому природно, що більшість є креатурою Віктора Ющенка. Але шансів на другий тур у президента немає, тому всі вони вже змушені замислюватися над вибором з двох фаворитів.

Проте, найбільшою досі є група голів адміністрацій, яка перед другим туром буде робити те, що скаже Ющенко - це Микола Сердюк (Одеса), Микола Лаврик (Суми), Віктор Матчук (Рівне), Олександр Черевко (Черкаси), Сергій Куніцин (Севастополь), Віктор Вакараш (Київська область, креатура Віри Ульянченко), Володимир Мовчан (Кіровоград, креатура Юрія Єханурова). В основному це або явні ставленики президента, як одеський ( «Хоружівська» висуванець) або черкаський губернатори, або губернатори на кшталт сумського, які виконували лише завдання Ющенко і тому не мають шляхів до відступу.

З огляду на особливу «любов» президента до Юлії Тимошенко, зараз представляється найбільш реальним, що всі вони в другому турі будуть працювати проти неї, нейтралізуючи бютівський адмінресурс і припиняючи можливі фальсифікації. Однак у політиці можна очікувати всяке - може, і президент із прем'єром ще зійдуться.

Втім, у глави Севастопольської міськадміністрації Куніцина просто немає вибору - там все місто проголосує за лідера ПР. З іншого боку, у київського губернатора Вакараша непогані відносини з бютівським земельним магнатом Богданом Губським, тому він може зайняти нейтральну позицію.



ВІКТОР БАЛОГА: ЙДУЧИ, НЕ ЙДЕ

Незважаючи на відхід з поста глави Секретаріату президента, Віктор Балога зберіг вплив на частину губернаторів. Перш за все, це Олег Гаваші, який очолює рідний край Балоги - Закарпаття, Олександр Старух (Запоріжжя), Юрій Чижмарь (Тернопіль) та Іван Гавчук (Хмельницький). Намагався один час дистанціюватися від екс-глави СП, але, схоже, передумав, херсонський губернатор Борис Сіленков.

У випадку, якщо Балога підтримає Януковича (а саме так позиціонує зараз себе його «Єдиний центр»), вони теж підтримають лідера Партії Регіонів. Втім, не всі губернатори від «ЄЦ» здатні реально надати допомогу. Наприклад, позиції запорожця Старуха досить слабкі - йому протистоїть мер Запоріжжя Євген Карташов, який схиляється до підтримки Юлії Тимошенко, та й більша частина бізнесу в місті підтримує прем'єра.

ВОНИ вже зробили ставку на фаворита.

Серед пропрезидентських губернаторів є вже і ті, хто з різних причин свою ставку в другому турі вже зробив. Так, Юрій Забела (Житомир) з моменту призначення був лояльний до Партії Регіонів, оскільки має дружні стосунки з екс-губернатором області регіоналом Сергієм Рижуком; більше того, рідний брат Забели є керівником однієї з районних організацій ПР. Валерій Асадчев (Полтава) не зміг знайти спільної мови з полтавськими бютівцями, які мають більшість в обл-і міськраді; та й політично ліберал Асадчев далекий від популізму Тимошенко. У Володимира Хоменка (Чернігів) неприйняття БЮТ має персональний характер - у нього конфлікт з керівником бютівського штабу в області Олегом Ляшко.

З іншого боку, до Тимошенко схиляється Микола Палійчук (Івано-Франківськ). Свого часу він став близький до президента як куратор будівництва його резиденції в Гуті, проте поступово - через свою близькість до структур «Привату» - став робити зрушення у бік прем'єра.

ЯНУКОВИЧ. З Кримом у лідера ПР все ясно: у Сімферополі немає держадміністрації, і вищою владою в республіці є голова місцевої ВР регіонал Анатолій Гриценко. Чи не афішується публічно, але вже кілька місяців відомо про тісну співпрацю з «Регіонами» мера Києва Леоніда Черновецького - втім, після всіх спроб його зняття з боку БЮТ столичному голові більше нікуди податися. Лояльний до Януковича губернатор Донецької області Володимир Логвиненко, що й не дивно - навіть у 2005-му Києву доводилося рахуватися з Донбасом, бо «помаранчевого» губернатора в регіоні не взяли б. Те ж стосується і Луганської області: її нинішній губернатор Олександр Антіпов взагалі вважається креатурою Миколи Азарова, правда, при цьому у нього не найкращі відносини з луганською групою регіоналів Віктора Тихонова. Нарешті, Олексій Гаркуша (Миколаїв) ще два роки тому орієнтувався виключно на Володимира Литвина, однак при виборі між двома фаворитами схиляється до Януковича - втім, у Миколаївській області це логічно.

ТИМОШЕНКО. Найбільш явними її прихильниками є Віктор Бондар (Дніпропетровськ) і Арсен Аваков (Харків). Обидва - класичні приклади людей, які вміють тримати ніс за вітром: Бондар першим пішов з «Єдиного центру» Балоги, коли позиції того в СП похитнулися, і приєднався до Тимошенко, а Аваков є першим великим перебіжчиком до «помаранчевих» в Харкові в 2004-му , тому повернення для нього немає (та й з фракцією ПР в облраді він постійно на ножах). Тримає ніс за вітром і львівський губернатор Микола Кміть, який, втім, відверто пропрезидентським ніколи не був. Більш обережно підтримує прем'єра Микола Романюк (Луцьк).

А ось Олександр Домбровський (Вінниця) і Володимир Куліш (Чернівці) вважаються креатурою глави МЗС Петра Порошенка, який на даний момент робить ставку на Тимошенко.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!