Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » 300 паломників з м.Хмельницький йдуть пішки до бердичівської ікони Божої Матері
 
14-07-2010, 14:16  Релігія

300 паломників з м.Хмельницький йдуть пішки до бердичівської ікони Божої Матері

 
Більше 300 паломників пішки подолають 200 кілометрів, щоб у неділю, 18 липня, взяти участь в урочистостях у монастирському комплексі Босих Кармелітів в м.Бердичів.


'300


У понеділок, 12 липня, з міста Хмельницький до Бердичева вирушило 19-е Подільське паломництво. Сьогодні-завтра його учасники повинні подолати половину свого шляху.

Серед прочан не тільки українські католики, але і громадяни Росії, Польщі, і навіть Камеруну. Останні є студентами Вінницького медуніверситету.

Молодь і люди середнього віку, миряни, черниці і священики - для багатьох з них це вже не перше паломництво. Кожен паломник має свої причини щорічно вирушати в дорогу.

- Зараз у це паломництво йде переважно молодь, - говорить батько Юстин. - Є люди, які в паломничестві знайшли свого чоловіка або дружину. Є люди, які під час паломницьких реколекцій розпізнали своє покликання до священства, або до чернецтва. І тільки Бог знає, скільки молитов було вислухані за рідних і близьких, або про звільнення від алкогольної залежності. Напевно є безліч інших результатів, які виміряти неможливо.

Протягом наступних днів дорога Подільського паломництва пройде через Красилів, Старокостянтинів, Старий Остропіль, Любар і Іванопіль. У двох перших містах паломників візьмуть на нічліг місцеві парафіяни, але потім їм доведеться ночувати в школах, спортзалах і в наметах.

ДОВІДКА: Перше Подільське паломництво до ікони Матері Божої Бердичівської відбулося в 1992 році за ініціативою Братів Менших Капуцинів, які й понині займаються цим духовним заходом. Ікона Божої Матері в Бердичеві є найбільшою українською католицькою святинею. Підтвердженням може слугувати той факт, що саме вона прикрашала вівтар під час богослужіння Іоанна Павла II в Києві. У середині XVII століття про її чудодійності знали навіть за межами Речі Посполитої, а факти зцілень людей різних християнських гілок спеціально фіксувалися. Саме тому влада поставила питання коронації ікони, хоча і було відомо, що це справа надзвичайної складності й відповідальності, адже коронованих ікон у світі дуже мало.

Втім, чудові властивості ікони справді були доведені, і в 1753 році Папа Бенедикт IV дав дозвіл на її коронацію, а також направив золоті, прикрашені смарагдами, освячені ним корони, для Діви і дітей та декрет Ватиканського Капітулу. Саме тоді почалася паломницька традиція - у неділю, ближче до 16 липня (річниці коронації), приходити до бердичівської ікони.

До речі, цікава і історія костелу Кармелітів, де розташовується ікона. Його збудував у XVII столітті князь Януш Тишкевич, врятувавшись з турецької неволі. Ікону Матері Божої подарував храму теж він (вона належала його родині, і вже тоді всі знали про її чудодійні властивості). Тут сформувалася чернеча громада кармелітів, яка служить у храмі й понині. Через 100 років німецькими, італійськими та польськими майстрами була добудована верхня частина костелу, його порівнювали з собором Святого Петра у Римі. Біля храму Христа-Царя Всесвіту збиралися паломники, щоб вирушити в дорогу, Ікона Матері Божої Бердичівської здавна відома своєю чудодійною силою.

За матеріалами «Журнал Житомира».

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!