Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » 22 вересня Житомирська область святкує свій день народження
 
23-09-2010, 00:07  Свято

22 вересня Житомирська область святкує свій день народження

 
22 вересня 1937 в Українській РСР були створені Житомирська, Полтавська та Миколаївська області

0



Житомирська область розташована в центральній частині Східно-Європейської рівнини, на півночі Правобережної України. Площа області 29,9 тис. км ², що складає 4,9% території України. За своїми розмірами область входить до числа найбільших на Україні і поступається лише чотирьом областям: Одеській, Дніпропетровській, Чернігівській та Харківській. Вона більша за площею таких країн, як Вірменія, Албанія, Ізраїль, Кіпр, Ліван. В цілому по Україні за площею посідає 5 місце.

Область має кордон з Республікою Білорусь довжиною 280 км, в основному з Гомельською областю. На кордоні розташовано 2 пункти переходу - Майдан-Копищанський в Олевському і Виступовичі в Овруцькому районах. Крім цього, є пункти пропуску на залізничних станціях в Овручі і Коростені та авіаційний - у селищі міського типу Озерне Житомирського району. Область межує з Київською, Вінницькою, Хмельницькою, Рівненською областями України.

Протяжність області із заходу на схід 170 км, з півночі на південь - 230 км. Вона розташована у двох природних зонах. Північна її частина - у зоні Полісся, південна - у межах лісостепу.

За характером рельєфу область ділиться на південно-західну частину, що знаходиться в межах Придніпровської височини (висота до 300 м), і північно-східну - низинну, що входить в район Полісся; на північний захід області серед заболочених рівнин Поліської низовини піднімається Словечансько -Овруцький кряж, утворений з докембрійських кварцитів. Найвища точка його сягає 316 метрів над рівнем моря.

У південній лісостеповій частині Житомирської області переважають чорноземні ґрунти, на Поліссі переважно дерновоподзолисті, болотні та сірі лісові ґрунти. Ліси, в основному змішані (сосна, дуб, граб, береза, вільха, осика тощо), і чагарники займають 30% території області. З тварин зустрічаються лось, козуля, кабан, вовк, лисиця, білка, заєць-русак, з птахів - синиці, сови, дятли, глухар, яструба, дикі качки і сірий гусак.
За матеріалами: wikipedia.org

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!