Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Реєстрація сайтів в доменній зоні. укр почнеться через півроку?
 
18-11-2009, 21:50  Технології

Реєстрація сайтів в доменній зоні. укр почнеться через півроку?

 
'Реєстрація


Україна подала заявку на реєстрацію доменної зони. укр, що дозволить створювати сайти з адресою українською та російською мовами. За прогнозами чиновників, процедура реєстрації займе до півроку.

"Заявку в ICANN - міжнародну інтернет-некомерційну організацію, що управляє доменними іменами, - Український мережевий інформаційний центр подав 16 листопада", - розповів директор центру Юрій Гончарук.

"Домен. укр визнали таким, що найбільш точно ідентифікує нашу країну. До того ж він виглядає однаково в російській і українській розкладці", - пояснив він газеті. За його словами, процедура реєстрації займе до півроку. "Думаю, ми почнемо реєстрацію доменів вже навесні", - сказав Гончарук.

Міжнародні експерти прогнозують, що найближчими роками кириличні домени в Росії і Україні можуть скласти близько 20% нинішнього обсягу зон. Ru і. Ua. Зараз в зоні. Ua зареєстровано приблизно 400 тисяч сайтів, які приносять реєстраторам близько $ 1 млн на рік, відзначив президент Інтернет Інвест (доменний реєстратор imena.ua та хостинг-провайдер mirohost.net) Олександр Ольшанський. Таким чином, протягом двох-трьох років можна чекати появи 80 тисяч кириличних доменів.

Однак, доменні імена основних компаній все одно залишаться латинськими. "Імена латиницею може набрати користувач з будь-якої країни, а розкладка кирилицею є далеко не скрізь", - заявив гендиректор Яндекс Україна Сергій Петренко.

"Крім того, саму ідею нелатинських доменних імен просували держави, чий алфавіт принципово відрізняється від латинського, - Індія, Китай, арабські країни. Для них це має сенс, у нас же дуже складно знайти інтернет-користувача, не знайомого з латиницею", - додав Ольшанський.

З введенням кириличних доменів активізуються кіберсквоттера (підприємці, що заробляють на перепродажу доменів) і фішери (реєструють домени-двійники для збільшення відвідуваності). У Росії для боротьби з кіберсквотерами на першому етапі вирішили реєструвати в зоні. рф доменні імена тільки власників відомих торгових марок.

Подібним чином планується здійснювати реєстрацію і в Україні, відзначає Гончарук. Крім того, за його словами, Український мережевий інформаційний центр розробить спеціальні правила реєстрації доменів. "Контролювати процес зможуть тільки реєстратори доменів, так що залишається сподіватися, що вони будуть суворо стежити за виконанням правил", - додає Петренко.

Сумніваються експерти й у тому, що ICANN зареєструє зону. укр. Ольшанський нагадує, що організація внесла до свого рішення від 30 жовтня суттєве застереження - в домені повинен бути хоча б один символ, відсутній у латинській розкладці, а домен. укр відповідає латинським символам "y", "k" і "p". Однак, Гончарук наполягає, що ICANN делегує країнам право самим визначати національний домен.

Нагадаємо, Україна стала однією з перших країн, які подали заявки на створення доменів рідним алфавітом. Трохи раніше це зробили Росія, Єгипет і Китай. Подача заявок стала можливою після того, як 30 жовтня ICANN схвалила впровадження нелатинських доменних імен.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!