Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Житомирський пенсіонер в гаражі будує вертольоти
 
7-07-2012, 01:25  Технології

Житомирський пенсіонер в гаражі будує вертольоти

 
Шістдесятип'ятирічний житомирський пенсіонер Василь Якович Артемчук в звичайному гаражі вже багато років проектує і будує ... вертольоти.

'Житомирський



Весь процес створення вертольота від задумки до останніх випробувальних польотів займає у Василя Яковича від двох до п'яти років.


За своє життя він побудував три вертольоти, вісім літаків (спільно з батьком), автожир (гібрид літака і вертольота) і два мотодельтаплани. А ще трактор, портативний млин, молотарку, міні-вітроелектростанцію і безліч інших корисних механізмів.


Навіть під час бесіди з кореспондентом «Ехо» Артемчук не сидів на місці: змінюючи рукоять коси, мимохідь винайшов і виготовив оригінальний зажим, що з'єднує косу з дерев'яним держаком. Потім зібрав кріплення вертолітної лопаті.


Крім занять технікою, житомирський винахідник вирощує на городі пшеницю, перемелює її в муку. З борошна випікає хліб, який виходить значно корисніше, смачніше і дешевше магазинного.


Василь самостійно намагається відновити собі зір (в результаті хвороби винахідник недавно осліп на одне око) і вилікуватися від лейкозу. Він регулярно відвідує церкву і переконаний в тому, що технічний прогрес як ніщо інше зближує людину з Богом. З одним оком він примудряється майстерно пілотувати мотодельтаплан і вертоліт.


Небо дає відчуття абсолютної свободи, а потреба бути вільним, вважає Василь Артемчук, передалася йому генетично, так як ніхто з його далеких предків, поліських селян, ні по батьківській, ні по материнській лінії не був кріпаком.


Проклав шлях до утворення в роду Артемчук брат діда по материнській лінії. За кілька років до Жовтневого перевороту він повертався вночі додому через ліс і раптом побачив на галявинці вогняне зарево - це цвілаипапороть. Під нею у землі явно було видно скарб. Недовго думаючи селянин зірвав з ноги чобіт і жбурнув його в саму середину малинового сяйва. Сам же побіг додому за лопатою (за повір'ями вважалося, що якщо людині відкрився скарб, потрібно негайно позначити це місце, кинувши на нього якусь частину свого одягу, бо сяйво папороті швидко гасне і місце, де покоїться скарб, потім не знайдеш. Якщо кинеш шапку - будеш копати землю по шапку Кинеш пояс -. по пояс).


Щасливий предок Артемчука, як і планував, розкопав землю по коліно, на висоту чобота, і вирив скарб - золоті червінці. На ранок прийшов до попа і запитав його, як краще розпорядитися знайденим скарбом. Священик дав своєму прихожанину мудру і багато в чому пророчу пораду - насамперед поділися десятиною знайденого багатства церквою, решту ж частина скарбу не вкладати в розвиток господарства, бо, займаючись господарством, завжди можна збанкрутувати, а вивчити на неї дітей. Так селянин і вчинив, що згодом врятувало його від розкуркулення. Піп же збудував в селі нову церкву, а незабаром був репресований більшовиками. Діти селянина, отримавши освіту, вибилися в люди: дочка стала академіком, авіаконструктором, лауреатом Сталінської і Державної премій. Син - вченим-агрономом.


Батько Василя Яків Артемчук під час війни був покликаний в армію зв'язківцем. Проте молодий боєць, що захоплювався до війни авіамоделюванням, постійно дошкуляв командуванню проханнями перевести його служити в авіацію. Командування прохання молодого солдата відхилило, мудро розсудивши, що льотчик не зможе виконувати бойові завдання, якщо він закоханий в авіацію настільки, що бачить в літаку не літаюче знаряддя, а живу, одухотворену істоту!


Повернувшись з війни, фронтовик Яків Артемчук, маючи за плечима сім класів сільської школи і важкі бойові каліцтва, вирішив нарешті втілити в життя несправджену мрію своєї юності і почав разом з маленьким сином Васею будувати у себе у дворі ... літаки власної конструкції. Перший літак був готовий ще в році 1952. На жаль, літати Яків не вмів, і свіжовиготовлений літак при першому ж польоті розбився в непотріб. Ентузіаст, ледве залікувавши переломи і рани, взявся за виготовлення другого. Але таким же чином був розбитий другий, третій і наступні за ним літаки.


Василя Артемчука досі глибоко обурює той факт, що фронтові льотчики - друзі батька не змогли навчити його пілотуванню, пояснити особливості пристрою літака, як веде себе в повітрі той чи інший механізм. На його думку, це свідчило про те, що радянських пілотів воєнної доби готували поспіхом, не як професіоналів, а як гарматне м'ясо.


Що цікаво, за Сталіна ніяких утисків влади з приводу свого незвичайного хобі батько і син не відчували.


Більш-менш стерпно літати Яків Артемчук навчився тільки на початку 70-х років, шокуючи сусідів тим, що на власному літаку літав в село за картоплею .... Перед кожним польотом на злітне поле обов'язково приходив кагебешник (служба інформації працювала в СРСР бездоганно) і перевіряв, чи немає в діях Артемчук антирадянської спрямованості та загрози національній безпеці. Одного разу «спостерігач» в сірому костюмі поцікавився у Якова: «А дозвіл спеціальне на польоти у вас є?». На що той відповів: «А щоб красти, пити, хуліганити, потрібно в СРСР дозвіл»?.


Яків Артемчук в останній раз піднявся в небо, керуючи літаком власного виготовлення, в 86-річному віці! Через три місяці після цього без сумніву видатного події в історії повітроплавання старий солдат піднявся в небо вже без літака, щоб ніколи більше не повертатися на землю.


Перед Василем, як колись і перед його батьком, держава теж грубо зачинила двері у велику авіацію - після школи хлопця не взяли до Київського інституту інженерів цивільної авіації за станом здоров'я. Довелося отримувати інженерну освіту в Житомирському політехнічному інституті.


Зараз Василь будує вертольоти. Так як він сам робить проекти і креслення літальних апаратів, сам втілює свої проекти в метал (Василь Якович досконало володіє всіма робочими спеціальностями, які так чи інакше використовуються при виготовленні літальної техніки), то виготовлення вертольота обходиться йому настільки дешево, що всі виробничі витрати покриває його мізерна пенсія.


У «демократичній» Україні влади набагато більше утискає самодіяльних авіаторів, ніж при комуністичному режимі, вважає Артемчук. У той же час Василь пишається тим, що один з основних принципів морального кодексу будівників комунізму - праця є обов'язок і потреба кожної людини - він проніс через все життя. Праця для нього була і є потребою, а не просто способом заробляння грошей. «Працюючи, проектуючи, виготовляючи щось, я творю - переконаний авіатор - .. А це значить, я подібний Богу, адже Бог, як і я, по суті своїй теж творець»


Ще Артемчука обурює прагнення Україні «влізти» в Європу. «При чому тут Європа? - Каже він -. Наші люди з їх руйнівним, а не творчим менталітетом - ось камінь спотикання! Заселите Україну, наприклад, одними лише євреями, німцями чи японцями, і ви побачите - через 10 років європейські країни в чергу ставатимуть, щоб створити Євросоюз з Україні»!.


На сьогоднішній день в різних куточках Україні чотири самостійних колективи авіаторів-любителів проектують і будують вертолітний техніку. Всі вони вважають Житомир центром вертольотобудування Україні, тому що визнають безперечне лідерство Василя Яковича Артемчука - талановитого конструктора літальних апаратів і просто чудової людини.


Богдан Лу, Журнал Житомира
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!