Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Співробітники житомирського рибнагляду ... «електрошокували» в річці рибу, а потім збували її на ринку.
 
30-01-2010, 19:44  Випадки

Співробітники житомирського рибнагляду ... «електрошокували» в річці рибу, а потім збували її на ринку.

 
'Співробітники


Співробітники житомирського рибнагляду ... «електрошокували» в річці рибу, а потім збували її на ринку.

Житель села Голубятін Попільнянського району Житомирської області Ігор Волинець рано вранці гуляв зі своїм собакою біля річки. Чоловік помітив, як до берега під'їхала вантажівка з двома гумовими човнами на борту. За хвилину з машини вийшли четверо чоловіків. Селянин вирішив поспостерігати за тим, що відбувається.


- Дивлюся, чоловіки спустили на воду човна, принесли якісь ящики, - розповідає «ФАКТАМ» Ігор Волинець. - Я підійшов ближче і не повірив своїм очам: вони струмом глушили рибу, поруч стояв електрогенератор. Всі були у високих гумових чоботях і спеціальних рукавицях. Відразу видно, що до «риболовлі» готувалися ґрунтовно. Але саме разюче: один з браконьєрів був у формі державного інспектора рибнагляду! Пізніше виявилося, що решта троє також рибінспектори, хоча і позаштатні.

Я відійшов убік і подзвонив по мобільному телефону своїм знайомим, вказавши їм точні координати місцезнаходження браконьєрів. Незабаром приїхали троє моїх товаришів. Чесно кажучи, ми давно знали, що хтось на річці глушить струмом рибу. І поставили за мету будь-що-будь зловити зловмисників. Однак не думали, що знищують рибу саме ті, хто за посадою зобов'язаний її охороняти!

Місцеві жителі зажадали у незнайомців пояснити своє перебування на річці. Ті відповіли, що мають особистий дозвіл від начальника Житомирського рибнагляду. Після цього один з браконьєрів відправився за «дозволом» до вантажівки.

- З машини він виніс мисливську рушницю і вистрілив одному з нас під ноги, - продовжує Ігор Волинець. - Слава Богу, куля вдарила по землі, злегка присипавши чоботи мого товариша. Потім незнайомець запитав: «Кому ще пред'явити дозвіл на вилов риби?» І пригрозив, що якщо будемо піднімати шум, то взагалі розстріляє всіх. Мовляв, у них все «схвалено» і краще мовчати про побачене.

Проте селяни не заспокоїлися і викликали міліцію. Правоохоронці негайно прибули на місце події.

- Річка Роставиця входила в один з пунктів мого нагляду, - розповідає житель села Голубятін Володимир Саєнко, який донедавна працював рибінспектором. - Ось міліціонери і звернулися по допомогу до мене. Сівши в човни, ми вирушили шукати браконьєрів. Яке ж було моє здивування, коли я виявив свого колегу, а разом з ним ще трьох цивільних рибінспекторів. Чоловіки, побачивши нас, не злякалися і навіть не намагалися сховатися. Вони роз'яснили, що не глушать струмом рибку, а таким чином ... лікують її. Було очевидно, що з мене нахабно знущаються, не побоюючись покарання. Міліціонери у свою чергу вимагають пояснити, чому рибінспектори стріляли в людей. Відповідь приголомшила. Виявляється, це місцеві жителі намагалися їх залякати, погрожували лопатами та граблями. А правоохоронці тільки захищалися.

Правоохоронці взяли у рибінспекторів пояснення, конфіскували рушницю, електрогенератор і електровудки. І всіх відпустили.

- Наступного дня після цього випадку в село Голубятін на декількох автомобілях прибула група людей, - продовжує Ігор Волинець. - Вони оточили село і наказали всім закритися по домівках, згасити світло і лягати спати. Ми з Володею Саєнко непомітно вийшли з дому. Те, що ми побачили, краще б нам не знати: ті ж рибінспектори (!) на тій же вантажівці спокійно спустили на воду човна і продовжили свою чорну роботу: глушили струмом рибу. Через кілька годин два гумові човни були заповнені. А це приблизно півтори тонни карася, лемура, окуня, щуки. Наступного ранку цього ж вантажівка стояв в Попільні на місцевому ринку з написом «Жива риба». Покупців зібралось чимало.

Розуміючи, що у місцевої влади їм правди не знайти, селяни звернулися зі скаргою до Київської оперативної рибінспекції. Незабаром до райцентру прибули столичні контролери. Вони швидко розібралися, що до чого. У результаті було вилучено риба, електрообладнання. А деякі рибінспектори позбулися своїх посвідчень. У їх числі і ... захисник природи Володимир Саєнко. Його безпосередній начальник Олександр Прокопенко запропонував своєму принциповому підлеглому написати заяву «за власним бажанням».

- «Не спрацюємося ми з тобою, - заявив мені шеф. - Не розумієш суті нашої роботи », - розповідає Володимир Саєнко. - Чесно кажучи, я з радістю написав заяву про звільнення. Розумієте, завдяки мені порушено кілька кримінальних справ щодо браконьєрів. Серед порушників закону - бідний дід і багатодітний батько, який втратив роботу. Ці люди, рятуючи сім'ю від голоду, незаконним шляхом зловили десять кілограмів риби, за що заплатили величезний штраф. Як же я буду дивитися їм в очі, знаючи, що мої колеги безкарно ловлять рибу тоннами, знищуючи електрострумом природне середовище?! Електровудка вбиває всю водну живність у радіусі 12 метрів. Після такої «риболовлі» у воді не залишається ні риби, ні її кормової бази: гинуть планктон, водорості. Всі рибінспектори знають про страшні наслідки застосування електроструму, однак спрага наживи сильніша.

- Прокуратура вивчила всі матеріали кримінальної справи і виявила цілу низку недоробок, - повідомив «ФАКТАМ» заступник начальника Попільнянського райвідділу міліції В'ячеслав Шельвашенко. - Зараз справу направлено в наш райвідділ для додаткового розслідування. Хочу запевнити, що буде притягнутий до відповідальності і громадянин, який стріляв з мисливської рушниці по сільським жителям.

Леніна Бичковська, «Факти» (Житомир)

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!