Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Містом європейських стандартів Житомир може стати лише завдяки зусиллям всіх його жителів!!!
 
Голосування   Ви та політики!
 
Хто з українських політиків найбільше набрид Вам своєю присутністю в телевізійних ток-шоу?
Всього проголосувало: 2

 
15-11-2009, 21:31  Новости Житомира

Містом європейських стандартів Житомир може стати лише завдяки зусиллям всіх його жителів!!!

 
Містом європейських стандартів Житомир може стати лише завдяки зусиллям всіх його жителів!!!

Щодня житомиряни викидають 3300 кубічних метрів відходів. Із Житомира у минулому році було вивезено один мільйон двісті тисяч кубометрів сміття. Навіть при постійному зменшенні кількості жителів, обсяг відходів щорічно збільшується на 8-12 відсотків. За вивіз сміття встановлений міський тариф - 11,82 грн за кожен «куб».

Спочатку всі «сміттєві» проблеми перебували у віданні одного комунального автотранспортного підприємства - КАТП-0628. У його розпорядженні були старі добиті сміттєвози, які вкрай нерегулярно вивозили вміст іржавих залізних баків. Часом навколо них, на радість щурам, тарганам і мухам, виростали гори відходів. Сморід стояв страшний.

Як не намагалася міська влада вирішити цю проблему, самостійно їй це не вдавалося - все впиралося у брак коштів.

Але в 2006 році було прийнято кардинальне рішення: почати залучати до позбавлення Житомира від сміття комерційні структури. І зараз цією роботою успішно займаються, окрім КАТП-0628, підприємства «Грінко» та «Світ-ЕКО».

Сміття тепер вивозиться набагато краще. І залишається лише з жахом пригадувати, як колись відстійники для сміттєвих баків у під'їздах були повністю завалені відходами...

Комунальники тепер обслуговують лише приватний сектор, який повинен платити по 6,62 грн. на місяць. Але тут не все так просто і з’являється чимало проблем. З усіма домовласниками необхідно укладати договори про надання послуг. Третина з них взагалі не хочуть цього робити, та й 40% з числа тих, хто уклали такі договори - теж не платять. На «шиї» у комунальників і несанкціоновані звалища, яких по місту теж чимало. Звичайно, фінансування з міського бюджету в останні роки значно покращилося, але його все одно не вистачає. Через це нових сміттєвозів не закуповувалося вже більше п'яти років, автопарк зношений.

Особливий головний біль комунальному підприємству доставляє обслуговування міського полігону відходів - «смітник» по-народному. Брак бульдозерів, самозаймання сміття від гниття, спроби прокуратури взагалі закрити його, обурення екологів ... Словом, проблем вистачає. І міськраді необхідно вживати заходів: або відводити майданчик під новий полігон, або терміново будувати завод з переробки відходів, причому - всіх відходів. Оскільки запуск ліній з переробки окремих видів сміття створить ще більше проблем.


Набагато краще виглядають справи в приватних фірм. Першою серед комерційних структур, яким було відведено обслуговування багатоповерхівок, стало ТОВ «Грінко-Житомир». Зараз по місту розміщено тисячі його сміттєвих пластикових контейнерів. Їх регулярно вивозять три автомобілі. Житомиряни відразу відчули прогрес. З'явилися охайні контейнери, графік їх вивезення строго дотримується, гори сміття зникли.

Але тут виникла нова проблема - пластикові баки, як з'ясувалося, добре горять. У «Грінко» вже згоріло півсотні штук. Якщо врахувати, що один бак коштує 2200 гривень, то можна зрозуміти, що збиток завдано чималий. Причиною пожеж не є чийсь лихий намір. Виною всьому - кинуті в баки недопалки. Хоча, є приклади підозри у підпалі. Так,наприклад, якщо за два тижні по вулиці Київській, 39 згоріло шість контейнерів, то це наводить на певні роздуми.

З такими ж труднощами у справі очищення міста від відходів зустрічається і підприємство «Світ-ЕКО». У Житомирі розміщено 500 його баків, які вивозять три DAFa. Заборгованість по платежах цьому підприємству за останній рік становить 150 тисяч гривень. За рік згоріло 60 контейнерів - 11%. Це високий відсоток. У Європі він становить 2%. Так і хочеться сказати: громадяни курці, не кидайте недопалки в сміттєві контейнери! Краще киньте на тротуар, де їх підмете двірник. Хоча якщо подивитись на все це з боку, очима двірника, то хочеться сказати ліпше «Кидайте взагалі палити!!!»

Як бачимо, з залученням приватних структур, Житомиру вдалося вирішити проблему, над усуненням якої влада ламала голову довгі роки. Приємно, що вони не думають зупинятися на досягнутому. «Грінко», наприклад, хоче організувати роздільний збір сміття і поставити лінії по їх переробці. «Світ-ЕКО», закуповує нові сміттєвози і розширює свою діяльність на область: у Коростишеві підприємство вже працює, збирається заснувати в Н.-Волинському та Радомишлі (Житомирська область). Покращує роботу і КАТП-0628. Словом, перспективи у «сміттярів» є. Вони - реальні. Важливо, щоб і міськрада постійно створювала сприятливі умови для їх розвитку. І ми, жителі, підвищували свою побутову культуру. Тоді наше місто стане набагато чистіше і красивіше.

А для цього ми з Вами можемо зробити «реальні» кроки, щоб позбавити проблем, які турбують «сміттярів». І найважливіші – це: своєчасна оплата нами за надані послуги для уникнення заборгованості та прикласти максимум зусиль для того, щоб перестали займатись контейнери зі сміттям.

А ще корисно брати приклад з наших сусідів. Як писалось раніше, про твердий намір сортувати тверді побутові відходи днями заявило місто Новоград-Волинський Житомирської області. На офіційному сайті міста повідомляється про встановлення на вулицях міста контейнерів для роздільного збору побутових відходів, точніше - скляних і пластикових пляшок. Для скла встановлять контейнери зеленого кольору, для пластику - жовтого кольору. Обидві ємності стандартного розміру, закритого типу з отворами, призначеними виключно для прийому пляшок. Досвід показує, що така система дозволить поліпшити санітарний стан міста, зменшить обсяг відходів. Скляні пляшки, скляні банки, бій скла потрібно буде викидати в контейнер зеленого кольору з написом" СКЛО ". Пластикові пляшки і пластикову тару - в контейнери жовтого кольору з написом "ПЛАСТИК". Для зменшення обсягу, перед тим як викинути поліетиленову пляшку, потрібно буде відкрутити кришку та зім’яти її. Залишкові відходи планується продовжувати викидати у старі контейнери. Таким чином мешканці міста планують зробити Новоград-Волинський - містом європейських стандартів і чистого навколишнього середовища. Нехай їм щастить в цьому!!!


Бердичівський анекдот:


... Взломали русские хакеры бортовой компьютер Миг-29.
Теперь он бессмертный и имеет бесконечное вооружение ...

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!