Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » "Укртелеком" продано
 
15-03-2011, 16:22  Бізнес

"Укртелеком" продано

 
"Укртелеком" продано

У п'ятницю голова Фонду держмайна (ФДМ) Олександр Рябченко та представник ТОВ ЕСУ (дочірньої структури австрійської компанії EPIC) Вольфганг Херітш підписали договір купівлі-продажу 92,79% акцій ВАТ "Укртелеком" за 10575 млн грн ($ 1,33 млрд). Компанія ЕСУ вже перерахувала фонду 1,05 млрд грн в якості застави, решта 9525 млн грн повинні бути заплачені до 7 червня, при цьому половина - не пізніше 22 квітня. Крім суми, зазначеної в договорі, інвестор зобов'язався виплатити всі кредити "Укртелекому" - $ 160 млн і 3,7 млрд грн, а також виконати ряд інвестзобов'язань. Серед них - створення системи державнuj спецзв'язку вартістю близько $ 200 млн. Покупець також зобов'язаний протягом трьох років після покупки не звільняти співробітників. Скорочення можливі лише за згодою сторін з виплатою вихідної допомоги у розмірі 6-36 окладів у залежності від стажу роботи. До 2014 року "Укртелеком" також має фінансувати об'єкти соцсфери в обсязі не меншому рівня 2010 року з урахуванням інфляції.
Приватна інвестбанківська австрійська компанія EPIC створена в 1989-1991 роках для надання консалтингових та інвестиційних послуг при приватизації в Центральній і Східній Європі. До кінця 2006 року EPIC була акціонером "Кінто" - української компанії з управління активами публічних інвестиційних фондів, а в липні 2006 року стала інвестором української RBScom (зараз - EPIC Services Ukraine; ЕСУ), що спеціалізується на обслуговуванні операторів мобільного зв'язку що можуть надати виртуальный номер
Приватизація "Укртелекому" планувалася останні 13 років. В історії оператора були моменти, коли його оцінювали в 25 млрд грн, однак продаж постійно переносилася, каже пан Рябченко. Незважаючи на поточну ціну продажу "Укртелекому", він вважає угоду вдалою: "Якщо б ФДМ розтягнув процес ще на кілька місяців, то, напевно, міг би отримати за 'Укртелеком' більше, але проти операції виступало безліч факторів, так що невідомо, змогли б ми його продати взагалі ". Нагадаємо, проти приватизації оператора категорично виступали три міністерства - транспорту, фінансів та економіки.
У жовтні 2010 року за рішенням уряду ФДМ виставив на приватизацію всі належні державі 92,79% акцій "Укртелекому". Але за умовами конкурсу в ньому не змогли брати участь компанії, в яких понад 25%: Deutsche Telekom, FransTelecom, Nortelecom і російські компанії, в яких держава володіє часткою опосередковано. Не відповідали умовам конкурсу і МТС з "Київстаром".
Член комітету Верховної ради з питань транспорту і зв'язку Юрій Мороко (Партія регіонів) вважає, що ЕСУ виступає в інтересах третіх осіб, можливо - великих українських бізнесменів. З ним погоджується лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко. Вона вважає, що "внаслідок тіньового продажу оператора держава втратила як мінімум $ 3-4 млрд". Раніше джерело у ФДМ повідомляв, що єдина заявка була подана в інтересах "Систем Кепітал Менеджмент", але сама компанія категорично спростувала цю інформацію. Глава опозиційного Кабміну Сергій Соболєв (БЮТ) пізніше заявив, що за його даними покупка оператора нібито здійснюється в інтересах групи українських бізнесменів, серед яких глава адміністрації президента Сергій Льовочкін, власник Group DF Дмитро Фірташ і голова правління "Укртелекому" Георгій Дзекон. Пан Дзекон раніше цю інформацію спростував.
На сьогоднішній день ніхто, крім тих, хто купив "Укртелеком", не знає, в чиї руки перейшов оператор, зазначає перший заступник голови спеціальної контрольної комісії Верховної ради з питань приватизації Олександр Бондар ("Наша Україна-Народна самооборона"). "Ніхто з нових власників ні слова не сказав, ні про те, що він збирається робити з 'Укртелекомом', ні за які гроші його купує", - говорить він. Представники компанії ЕСУ коментарів не надали. Пан Херітш вирішив не брати участь у прес-конференції після підписання договору купівлі-продажу.

Марія Попова, Олександр Чорновалов - kommersant.ua

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!