Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Україну скоро чекає новий сплеск інфляції.
 
11-04-2010, 19:13  Економіка

Україну скоро чекає новий сплеск інфляції.

 
Україну скоро чекає новий сплеск інфляції.

'Україну


У березні зростання споживчих цін сповільнилося до 0,9%. Це нижче, ніж у лютому, коли інфляція досягала 1,9%, і в січні (1,8%).

Цікаво, що уповільнення інфляції збіглося зі збільшенням грошової емісії. За даними Національного банку, з 1 по 29 березня монетарна база виросла на 4,1%. Для порівняння: за січень-лютий вона скоротилася на 2,2%, а за весь минулий рік зросла лише на 4,4%. «Відновлюється попит на гроші. Ми повинні його задовольняти », - пояснив Валерій Литвицький, керівник групи радників голови НБУ.

Однак попит на гроші існував і раніше - з моменту початку кризи багато компаній постійно скаржилися на труднощі з доступом до кредитів і їх дорожнечу. Нацбанк почав задовольняти грошовий голод лише після того, як швидкий відтік капіталу з України несподівано змінився на не менш стрімкий приплив. Якщо в січні дефіцит платіжного балансу досягав $ 1,067 млрд., а в лютому - $ 848 млн., то в березні був зафіксований профіцит - вперше з серпня 2008 року (якщо не враховувати надходження коштів МВФ). За місяць Національному банку вдалося поповнити свої резерви на $ 999 млн. Викуповуючи іноземну валюту на міжбанківському ринку, НБУ випускає в обіг гривню. При цьому якщо раніше регулятор вилучав частину грошей з обігу, щоб не створювати тиску на валютний курс, то зараз в умовах надлишку доларів і євро в цьому немає необхідності.

У найближчі місяці емісія не вплине на ціни, вважають економісти. По-перше, поки збільшення грошової бази було зафіксовано лише протягом одного місяця, і невідомо, чи буде НБУ продовжувати таку політику далі. По-друге, наприкінці весни і літа ціни зазвичай ростуть повільно або навіть знижуються через сезонне зростання виробництва продовольства. А по-третє, випущені в обіг гроші поки що не потрапили до рук населення. «Реальні доходи українців помітно впали, крім того, багатьом необхідно робити виплати по кредитах. І навіть якщо економіка буде відновлюватися відносно швидко, реальні доходи будуть рости повільніше. А монетарна політика раніше була занадто жорсткою, тому її пом'якшення не призведе до прискорення інфляції », - вважає Василь Юрчишин, директор економічних програм Центру ім. Разумкова.

Новий сплеск інфляції можливий наприкінці 2010-го - як зазвичай, через недостатнє виробництво продовольчих товарів, підвищення регульованих державою тарифів, а також унаслідок негативних інфляційних очікувань. За даними Держкомстату, в січні-березні цього року найбільше подорожчали картопля (50,2%), цукор (29,8%), сир (21,3%). Не дивно: урожай цукрових буряків скоротився на 25,4% (у 2009 році щодо 2008-го), а поголів'я корів зменшилося на 4,1% (на 1 березня 2010-го в порівнянні з аналогічною датою попереднього року). Урожай картоплі був достатнім, але постраждав через морози та низьку якість сховищ.


У результаті річна інфляція, на думку Кабміну, досягне 13,1%, що лише трохи вище за рівень попереднього року (12,3%). Оцінка уряду майже збігається з консенсус-прогнозом економістів, чиї думки зібрало Мінекономіки: вони вважають, що споживчі ціни в цьому році зростуть на 12,5%.

Більш високим зростання цін може бути у випадку, якщо уряду доведеться покривати дефіцит держбюджету із коштів НБУ. Кабмін планує дефіцит цього року на рівні 4,5-5% ВВП, повідомив перший віце-прем'єр Андрій Клюєв. Але насправді діра в скарбниці більше - якщо врахувати вливання в НАК «Нафтогаз України» для компенсації низьких тарифів на газ, дефіцит складе 10% ВВП, заявила перший заступник голови адміністрації президента Ірина Акімова (у 2009-му він сягав 12% ВВП). Частково покрити брак коштів може МВФ, але поки умовою надання чергового траншу є скорочення дефіциту до 6% ВВП.

Тому стримувати інфляцію уряд готується і немонетарними методами. «Ми не маємо права йти на бізнес з шашкою наголо. Але громадянин повинен приходити в магазин і відчувати на власному гаманці, що влада працює », - зажадав від регіональних держінспекцій з контролю за цінами міністр економіки Василь Цушко.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!