Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Уряд України забере у громадян 1 млрд
 
12-07-2010, 21:32  Економіка

Уряд України забере у громадян 1 млрд

 
Уряд вирішив забрати у громадян майже 1 млрд грн шляхом введення податку на банківські вклади.


Уряд України забере у громадян 1 млрд



Банкіри вмовляють чиновників почекати з цією ідеєю ще кілька років. Інтрига завершиться на початку липня - з прийняттям нового Податкового кодексу.

Ідея ввести податок на банківські вклади була скопійована українськими чиновниками в європейських країнах. Перший раз вона була оформлена окремим законопроектом ще 6 років тому, проте одночасно банкіри добилися тоді відстрочки на 5 років - до 2010 року. Тоді, у 2004-му, багато фінансистів побоювалися, що необхідність платити податки відлякає вкладників. Восени 2009 року банківське лобі домоглося знову відстрочки введення податку на депозити - тепер уже до 2013 року.

Такі відстрочки можна було б приймати постійно, адже бізнес і політика у нас в країні далеко не так розділені, як багато хто заявляє. Однак новий уряд Миколи Азарова в питаннях реформування економіки пішов іншим шляхом. Був прийнятий програмний документ - Податковий кодекс, згідно з яким серед нових податків вводиться також і податок на депозит. Начебто небагато - 5% від суми процентів. І начебто нескоро - тільки через два роки. Але різниця не тільки в цифрах, а й у тому, як цей податок будуть збирати і які будуть наслідки його введення.

Ціна питання

За даними заступника міністра фінансів Тетяни Єфименко, новий податок може приносити бюджету порядку 800-900 млн. грн на рік. Разом з тим Єфименко зазначила, що на цю цифру будуть у майбутньому впливати курс гривні до інвалют і загальна депозитна база в банківській системі. Враховуючи, що загальний обсяг вкладів населення зростає навіть незважаючи на всі кризові розорення, то до моменту введення податку - 2013 року - уряд цілком зможе розраховувати на додатковий 1 млрд. грн. для державного бюджету.

Однак поки що ці гроші уряд отримати не може - банкіри вимагають продовження відстрочки. «Ми продовжимо наполягати на продовженні мораторію», - говорить президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. «Це може налякати вкладників. В умовах кризи не треба людей хвилювати », - згодна з ним керівник великого банку, що побажала залишитися неназваною.

Переляк цей пояснюється зовсім не розміром податку. 5% від доходу - це не дуже багато. «Якщо людина отримує ставку за депозитом на рівні 20% річних, то податкова виплата складе всього 1% річних, а ефективна дохідність вкладу - 19%», - говорить голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін. Його підтримує і голова правління банку «Старокиївський» Юрій Яременко: «Багато хто чекав більш жорсткої цифри. 5% взагалі ні на що не впливає ». Іншими словами, якщо у вкладника зберігається в банку 100 тис. грн і він отримає відсотки на рівні 15 тис. або 19 тис. грн, то податкова відніме у нього 5% від цих 15 тис. або 19 тис. - тобто 750 або 950 грн.

Щоправда, ці розрахунки не враховують того, що банкіри, швидше за все, постараються перекласти на вкладників витрати по перерахунку цих грошей державі або, як кажуть податківці, витрати на адміністрування податку. «Є простий макроекономічний закон: будь-який новий податок на 50% оплачує виробник товару або послуги і на 50% споживач. Це означає, що вкладникам доведеться платити », - каже колишній голова правління великого банку, що побажав залишитися неназваним.

Кого боятися

Питання не в тому, скільки забере податкова, а як забере. «Якщо сплата зборів буде поіменною - з кожного вкладника, то у податкової можуть виникнути питання до деяких вкладників - а звідки у вас такі гроші на депозиті?» - Виявляє побоювання майбутніми наслідками колишній голова правління великогої фінустанови. У результаті банківська система переживе відтік грошей цих вкладників у тіньовий сектор економіки, припускає банкір. Інший фінансист з лобістської банківської організації вважає, що вкладники можуть злякатися не тільки податкової. «Де буде податкова, там буде і кримінал», - описує він ще одну причину відтоку вкладів.

Але найбільш серйозним для банківської системи може виявитися не недовіра вкладників, а її наслідки. Адже вклади потрібні банкам не просто для того, щоб виплачувати по них відсотки. А щоб заробляти на них, видаючи кредити. У результаті може виникнути тривожна ситуація: кредитування відновиться, з'являться і попит і платоспроможні клієнти, а грошей у банків буде менше - перелякані вкладники почнуть їх потроху забирати.

Хто виграє - банкіри або чиновники?

Банківське лобі буде добиватися продовження відстрочки нового податку - для цього достатньо внести до Податкового кодексу невеликі поправки, наприклад, написати, що новий збір буде введений не з 2013 року, а з 2015-го або 2020-го. Все-таки банкірам вже два рази вдавалося добиватися свого і продовжувати мораторій на оподаткування депозитів. «Є дуже багато великих вкладів, власниками яких є самі депутати», - нагадує представник банківської лобістської організації. Зацікавленим фінансистам неважко буде переконати депутатів, що одна з нових ідей Податкового кодексу може створити їм багато проблем.

Однак впливу банківського лобі в цей раз може бути замало. Нову ідею підтримує Адміністрація президента. Зокрема, нещодавно перший заступник голови Адміністрації президента Ірина Акімова заявила, що «невеликий податок на депозити має сенс». Вона підкреслила, що всі види доходів, з яких би джерел вони ні надходили, повинні обкладатися податками.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!