Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Що очікувати від долара в 2011 році?
 
22-10-2010, 13:39  Економіка

Що очікувати від долара в 2011 році?

 
За тиждень українська валюта просіла всього на 0,05% -. До 7946 грн / $ Весь тиждень Національний банк намагався залишатися стороннім спостерігачем, але змушений був вийти на ринок у понеділок, коли курс знизився на 0,05% і досяг 7,95. грн. / $ (мінімальна ціна гривні за останні 6 місяців).

0



Інтервенції НБУ в наступні три дні дещо послабили надлишковий попит на долар і девальваційний тиск на гривню. Динаміка обмінного курсу вказує на те, що НБУ повністю контролює ситуацію і веде гривню до заздалегідь ним запланованого рівня. Такий щільний контроль над обмінним курсом і бажання мінімізувати різкі коливання на валютному ринку поліпшили минулого тижня короткі котирування ринку безпоставочних форвардів (NDF). Так, прибутковість операцій (тобто очікування ринком безпоставочних форвардів девальвації гривні) на термін 1 місяць знизилася з 10,6% річних минулого тижня до 7,7% річних на поточному тижні.

Зерно погіршить баланс

Незважаючи на відносно рівну динаміку обмінного курсу на валютному ринку і відсутність різких коливань на ньому Нацбанку завдяки інтервенціям, погіршення зовнішньоторговельного балансу і рахунку поточних операцій надає відповідний девальваційний вплив на гривню і зумовлює поточний тренд на ринку. У той же час дане погіршення не було несподіванкою для ринку, оскільки завершення збиральної кампанії, зниження врожаю, а також зростання споживчого попиту були очікуваними чинниками зростання дефіциту валюти на ринку.

Хоча нещодавнє введення обмежень на експорт зернових може додатково послабити експорт у поточному році. Але зростання цін на світовому ринку на азотні добрива і можливість українських компаній збільшити експорт даної продукції дозволять послабити негативний ефект від введення квот. Крім того, обсяг валютних резервів НБУ (за останніми даними, на рівні $ 34 млрд). Дозволяє Нацбанку повністю контролювати стабільність гривні.

Під Новий рік курс - 7,9-8 грн / $.

Аналіз основних валютних потоків за рахунками платіжного балансу вказує на те, що до кінця 2010 року обмінний курс зупиниться десь близько до поточного курсу з відхиленням у той чи інший бік максимум на 0,5-0,7%. Тобто різких коливань обмінного курсу в поточному році не очікується.

Не передбачається їх і в наступному році, оскільки очікуване поліпшення фінансового рахунку і стабілізація поточного рахунку платіжного балансу в 2011-му будуть впливати на поступове зміцнення гривні і зниження девальваційних побоювань як на міжбанківському, так і на готівковому ринку.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!