Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Депозитний рай для банкірів. Ставки знижуються, обсяги вкладів зростають
 
1-01-2011, 23:23  Економіка

Депозитний рай для банкірів. Ставки знижуються, обсяги вкладів зростають

 
Велику частину 2010 року можна вважати депозитними раєм для банкірів - чим більше вони знижували ставки, тим активніше українці несли їм свої гроші

Депозитний рай для банкірів. Ставки знижуються, обсяги вкладів зростають



Якщо протягом усього 2009 року банкіри прикладали титанічні зусилля для того, що б населення повернуло в банки хоча б частину з 45 млрд. грн., виведених під час гострої фази кризи, то вже в 2010 році українці хіба що в чергах не стояли, щоб довірити гроші фінансистам.

У підсумку, за перші 11 місяців 2010 року чистий приплив коштів фізосіб у банки склав 52,2 млрд. грн. (зростання - 24,7%). А загальна сума коштів населення на банківських рахунках досягла 263 млрд. грн., набагато випередивши докризові значення.

Більш активно українці несли гроші в банки, тільки в докризовому 2007 році. Тоді депозитна база зросла на 58,4 млрд. грн. Втім, дані за грудень 2010 року ще не опубліковані, тому зберігається ймовірність того, що рекорд 2007-го буде побитий.

З відтінком мазохізму

Приплив коштів населення йшов паралельно з тенденцією зниження депозитних ставок по всіх видах депозитів. Протягом 2010 року на депозитному ринку спостерігалася стала тенденція зниження процентних ставок, як за короткостроковими, так і по довгострокових депозитах.

Це пов'язано зі стабілізацією ситуації у фінансовій сфері і високою ліквідністю банківського сектора. За оцінкою директора департаменту продуктів фізичних осіб Альфа-Банку Катерини Вінницької, в середньому з початку року процентні ставки по гривневих депозитах знизилися на 8 процентних пунктів (п.п.) і на 4 п.п. по валютних депозитах.

При цьому спостерігалася цікава закономірність: чим швидше фінансисти знижували ставки, тим більше активно населення несло гроші в банки. Наприклад, за квітень багато фінустанов знизили ставки на 1-2 п.п., за цей же період фізособи принесли в банки близько 11,4 млрд. грн. (рекордний місяць).

Фінансисти пояснюють це тим, що люди, бачачи або чуючи, як банки знижують ставки, поспішають покласти кошти під більш високий відсоток у фінустанови, які ще не встигли прибутковість депозитів.

«На тлі постійного зниження процентних ставок по депозитах, вкладники хочуть встигнути розмістити свої заощадження під високу ставку на більш тривалий термін», - пояснює Катерина Вінницька.


Найбільше скорочення ставок пройшло в сегменті короткострокових депозитів. Якщо на початку року середня прибутковість за місячними гривневими вкладами становила 17,9%, то через 11 місяців вона знизилася до 9,1%, доларові вклади «подешевшали» з 9,6 до 4,7%.

Активно скорочуючи прибутковість по коротких внесках, банки, таким чином підштовхували вкладників до більш довгим вкладенням. «Банки зацікавлені в залученні" довгих "ресурсів. Тому в 2011 році спостерігалося активне зниження ставок по депозитах, розміщених на короткі терміни (від 1 тижня до 3-х місяців), і по універсальних депозитах (передбачає поповнення або зняття коштів без обмежень) », - зазначає начальник відділу розвитку пасивних і розрахункових операцій банку «Фінанси і Кредит» Юлія Солодовник.

Можна говорити, що банкірам вдалося домогтися поставленої мети - терміновість вкладів помітно зросла. Якщо на початку січня депозити з терміном розміщення більше року становили тільки 28% від загальної маси вкладів, то через 11 місяців їх частка зросла до 37%. Кошти, що залишилися фізосіб розподілені наступним чином: 24,6% - це вклади до запитання, 37,8% - депозити з терміном до одного року.

З любов'ю до батьківщини

Протягом усього 2010 року українці залишалися вірні національній валюті. Саме депозити в гривні користувалися найбільшою популярністю. Так обсяг вкладів у нацвалюті виріс на 36,5% або на 36 млрд. грн. «Це пов'язано зі стабільністю гривні щодо долара, зменшенням інфляції, здешевленням євро, і в першу чергу з тим, що прибутковість по гривневих внесках набагато вище», - пояснює Юлія Солодовник.

Завдяки такому патріотизму, у травні 2010 року обсяг гривневих вкладів перевищив суму валютних депозитів у банках. Втім, на брак валюти банкірам так само скаржитися не доводилося - за 11 місяців депозитні вклади в іноземних валютах зросли на 16,17 млрд. грн. (14,4%) і досягли 128,8 млрд. грн.

Найпопулярнішою з інвалют є долар (71% всіх вкладів), євро займає 27%. На такі валюти як рубль, фунт стерлінгів, швейцарський франк доводиться близько 2% внесків.

Автор: Борис Давиденко

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!