Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Зростання цін на нафту може призвести до нової кризи.
 
8-01-2011, 23:20  Економіка

Зростання цін на нафту може призвести до нової кризи.

 
Високі ціни на нафту можуть підірвати тендітну тенденцію економіки до відновлення, попереджають фахівці

Зростання цін на нафту може призвести до нової кризи.



За даними дослідження МЕА, тільки за минулий рік вартість імпорту нафти для основних країн, що входять до ОЕСР, виросла з $ 200 млрд до $ 790 млрд. Це порівняно з 0,5% ВВП ОЕСР. Рахунки за нафту у країн ЄС піднялися на $ 70 млрд, у США - на $ 72 млрд. Японія, яка імпортує до 99% всієї необхідної їй нафти і газу, була змушена погодитися на зростання рахунку на $ 27 млрд.

«Ціни на нафту досягли небезпечної позначки для глобальної економіки. Рахунки за імпорт нафти стають загрозою економічному відновленню. Це дзвінок для виробників нафти », - заявив головний економіст МЕА Фатіх Біроль. Тим часом ціна на Brent пробила позначку $ 95 за барель у понеділок. Це відбулося вперше за останні 27 місяців. Нагадаємо, що раніше міністр нафти Саудівської Аравії Алі Наїмі заявляв, що вважає комфортною ціну на нафту в межах «від $ 70 до $ 80 за барель» і не має наміру проводити екстрену зустріч членів ОПЕК. Запланована раніше зустріч відбудеться через півроку - 2 червня.

На думку Біроля, сьогоднішні ціни на нафту не задовольняють нічиїм інтересам. Адже на країни ОЕСР припадає 65% всього світового споживання нафти. «Виробникам потрібні країни-споживачі зі здоровою економікою, а подібні ціни рано чи пізно призведуть до проблем у цих економіках, що буде означати менший попит на нафту», - вважає Біроль. Співвідношення рахунків за імпортовану нафту до ВВП у МЕА вважають одним з ключових способів вимірювання тиску цін на нафту на економіку. При цінах вище $ 90 за барель це співвідношення для Євросоюзу, наприклад, становить 2,1%. Майже 2,2%, які світ спостерігав у 2008 р. «Все це може повернути нас до того ж кризи, що ми бачили два роки тому», - вважає Біроль.

За матеріалами: Ведомости

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!