Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Житомиряни будуть їсти дешеве масло?
 
16-02-2011, 23:40  Економіка

Житомиряни будуть їсти дешеве масло?

 
У найближчі місяці ціна на вершкове масло в Україні може знизитися. Причиною цього можуть стати низький попит і великі запаси товару на внутрішньому ринку. Таку думку висловив директор консалтингового агентства "Інфагро" Василь Вінтоняк.

0



За словами експерта, внаслідок низького попиту на масло в Україні, ціни на нього почали знижуватися, у зв'язку з чим країна може почати поставляти продукт на експорт. "Масло у нас дешевше, ніж де-небудь", - говорить Вінтоняк.

За останній місяць, за його словами, оптова ціна на масло відчутно впала, тому що на ринок були виставлені не використані раніше запаси товару. Так, якщо в середині січня 2011 р. ціна на масло (72,5% жирності) становила 43-44 грн. / кг, то на сьогодні вона знизилася до 39-40 грн. / кг.

На сьогоднішній день експерт оцінює запаси масла в Україні на рівні близько 8 тис. тон. У минулому році в цей же період запаси товару були набагато нижчими, а ціни - більш високі, тому масло в Україну активно імпортували, - говорить директор "Інфагро".

Таким чином, у найближчі місяці ціна на вершкове масло, за прогнозами експерта, або стабілізується, або навіть трохи знизиться. "Подорожчало сухе молоко - ціна зовнішнього попиту. Тому масла може бути більше (в Україні, - ред.) - надлишки масла будуть сушити для експорту. Ціна масла ще більше може впасти, якщо будуть сушити", - вважає Василь Вінтоняк.

Разом з тим, коментуючи заяву першого заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі Вадима Копилова щодо наміру уряду закупити в найближчі місяці 15 тисяч тон вершкового масла в Білорусі, експерт відзначив, що на сьогоднішній день Україна немає необхідності імпортувати вершкове масло з Білорусі, так як у країні вистачає свого масла, і ціна на нього знижується.

Намір закупити вершкове масло на зовнішніх ринках уряд України висловлював ще восени 2010 р., коли ціни на нього в Україні були високі. Також звучала пропозиція імпортувати сухе молоко. Передбачалося закупити 15 тис. тон масла у білорусів і поставити його до 15 лютого 2011 р. При цьому у Верховній Раді був зареєстрований законопроект (N7243) про скасування імпортних мит на дані товари, проте народні депутати України відхилили прийняття проекту.

Керівник агентства вважає, що імпортувати вершкове масло Україна з Білорусі не буде, так як білоруське масло, враховуючи доставку та інші витрати, подорожчає на 20%. "На сьогодні оптова ціна на вершкове масло (72,5% жирності) складає в Україні близько 40 грн. / кг, білоруське буде - 50 грн. / кг. Кому треба буде масло по 50 грн. / кг, якщо є своє по 40 грн. / кг? ", - говорить Вінтоняк. Він нагадав, що в Білорусі на вершкове масло (72,5% жирності) встановлені мінімальні індикативні ціни на рівні 5,2 $ / кг, передає Ліга.

Саме з причини високих індикативних цін на масло в Білорусі, постачання його в Україні в 2010 р. були не настільки високими, як у 2009 році; в основному імпортувалося європейське масло, - повідомив Вінтоняк. У 2010 році Україна імпортувала 5,3 тис. тон масла, зокрема, з Білорусі - 2,9 тис. тон.
За матеріалами: obozrevatel

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!