Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Банки не будуть звертати уваги на непідтверджені доходи
 
11-04-2011, 22:44  Економіка

Банки не будуть звертати уваги на непідтверджені доходи

 
Банкіри знову готові кредитувати позичальників з маленькою офіційною зарплатою. Головне - довести їм свою здатність погашати кредит. Банки поступово відмовляються від практики обліку тільки офіційних доходів позичальників. Як розповів кредитний менеджер одного з великих українських банків, якби кредити видавалися тільки на підставі підтверджених доходів, за рік їх відділення видало б максимум 10 позик.

Банки не будуть звертати уваги на непідтверджені доходи



«Звичайно, ми враховуємо непрямі підтвердження платоспроможності. Адже всі розуміють, що більшість людей отримує зарплату «в конверті». І при офіційних доходах у 800 грн, людина може бути цілком платоспроможною », - ділиться банківський службовець.

У самих банках підтверджують - вони не проти обліку непрямих підтверджень. «У нашому банку в облік приймаються розмір початкового внеску, кредитна історія, наявність у власності активів (рухоме / нерухоме майно), в тому числі і придбаних за рахунок кредитних коштів», - розповідає керівник департаменту стратегічного розвитку і маркетингу роздрібного бізнесу ПУМБ Валерій Пацуй.

До речі, сам факт наявності у позичальника майна, будь-то автомобіль, квартира, будинок або звичайний гараж, відразу ж підвищує клас позичальника. А, значить, обіцяє велику надію на отримання кредиту. При цьому, зовсім необов'язково передавати майно в заставу.

«Якщо, наприклад, потенційний клієнт, що має офіційний дохід у розмірі скажімо 1000 гривень, їздить на останній моделі припустимо BMW, то ні в кого не виникне сумнівів у його платоспроможності. Оскільки у клієнта не тільки виявилися грошові кошти на покупку такого автомобіля, але і є поточні кошти на її щомісячне утримання, заправку, оплату паркомісця і так далі », - говорить директор департаменту роздрібного кредитування банку« Фінанси і Кредит »Сергій Шевченко.

При цьому, банкір відзначає, що майно має належати потенційному позичальникові. Адже орендованим Бентлі або Ягуаром нині нікого не здивуєш. У деяких банках, наприклад VAB Банк, «Альфа-Банк», Платинум Банк, кредит і зовсім можна отримати без підтвердження платоспроможності. Щоправда, сума такого кредиту буде невелика - до 20 тис. грн.

«Втім, дане спрощення переліку обов'язкових документів не означає, що банк при прийнятті рішення не буде аналізувати заявлені в анкеті дані: перевіряти факт його роботи, історію погашення кредитів інших банках і так далі. Аналіз клієнтів, які не можуть або не хочуть надати «довідку про доходи» проводиться більш детальний і відсоток відмов по таким клієнтам, звісно ж, вищий, ніж по клієнтах, які надали довідку про доходи з невеликою «білою» заробітною платою », - відзначає начальник управління кредитних продуктів «Альфа-Банку» Олександр Алимов.

Тим не менш, велика частина банків як підтвердження платоспроможності приймають виключно «білі» доходи. «При оцінці фінансового стану потенційного позичальника для отримання кредиту в нашому банку до розрахунку приймається тільки офіційна заробітна плата. Додатково до розрахунку можна додати інший вид доходу, який отримує фізична особа, підтверджений офіційними документами згідно з чинним законодавством України », - говорить перший заступник голови правління« Брокбізнесбанку »Наталія Синявська.

Банкіри відзначають, такий підхід хоч і відсіває багатьох платоспроможних позичальників, все ж таки, є більш безпечним. «Звичайно, ми розуміємо, що у позичальника можуть існувати доходи, джерело яких не може бути підтвердженим. Однак, якщо вірити на слово всім клієнтам, то обов'язково знайдеться достатньо велика кількість осіб, які захочуть скористатися цією довірою, не маючи на те реальних підстав », - говорить голова правління« Кредобанку» Іван Феськів.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!