Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Микола Дейсан: ми є сировинним придатком для розвитку інших країн
 
16-07-2010, 15:54  Господарство

Микола Дейсан: ми є сировинним придатком для розвитку інших країн

 
Заступник голови Житомирської обласної держадміністрації Микола Дейсан нагадав, що за минулий рік Житомирська область експортувала понад 500 тис. тон зерна, або 40% від виробленого кількості, в тому числі 110 тис. тон пшениці, 320 тис. тон кукурудзи на зерно і 25 тис. тон сої.

'Микола



Про це він заявив у четвер, 15 липня, на обласному семінарі з питань підготовки регіону до збирання ріпаку та зернових культур.

- Скажу для прикладу, що Бразилія закуповує у нас фуражне зерно, згодовує його худобі і реалізовує нам потім м'ясо. Виходячи з цього, нескладно зрозуміти, що ми, таким чином, в Україні є сировинним придатком для розвитку інших країн, що дуже сумно, - підкреслив заступник голови Житомирської облдержадміністрації.

Микола Дейсан вважає, що економічно вигідніше в такій ситуації використовувати своє зерно на корм для тваринництва.


Також він прогнозує, що цього року попит на продовольче зерно буде рости.

Микола Дейсан уточнив, що "тільки в Полтавській області озима пшениця загинула на 82% засіяних площ, від стихії постраждали значні площі зернових культур у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Закарпатській та Чернівецькій областях".

- Цього року в Україні в цілому і в Житомирській області, зокрема, передбачається збільшення експорту зерна, - зазначив Дейсан.

Він також зазначив з позитивного боку, що отриманий врожай зерна в минулому році (більше 1 млн. тонн) дав можливість цієї весни аграріям Житомирщини успішно провести посівну, закупити більше техніки і значно зменшити заборгованість по зарплаті перед селянами.


Аграрії Житомирщини ще не отримали кошти

З початку поточного року сільгосппідприємства Житомирської області ще не отримали коштів по здешевленню кредитів та за державними програмами. Заявив, вчора пізно ввечері на семінарі в Чуднівському районі, заступник голови Житомирської облдержадміністрації з аграрних питань Микола Дейсан.

За його словами, "це значною мірою стримує роботи з підготовки господарств області до проведення жнив, які вже розпочалися в області, виникають проблеми з розрахунками по зарплаті аграріям".

Дейсан зазначив, що певні труднощі створюють аграріям області і складні погодні умови. Несприятливі умови перезимівлі призвели до загибелі і розрідженості озимих культур, до збирання підлягає тільки 16 тис. га озимого ріпаку - удвічі менше торішнього.

У червні в Житомирській області випало в середньому 86 мм опадів, що не дозволило своєчасно обробити посіви зернових культур проти бур'янів, хвороб і шкідників. Рік тому господарства області на тиждень раніше масово включилися в жнива, також на 15 липня південь України вже завершував збирання ранніх зернових культур, а значить, цього літа комбайни для допомоги аграріям Житомирщини прийдуть з півдня країни з запізненням.

У цілому, сказав Микола Дейсан, за станом на 15 липня, господарствами області обмолочено 0,8 тис. га, намолочено 2,2 тис. тонн зерна, врожайність складає 26,6 ц / га.

При цьому він висловив надію на те, що зазначені труднощі не завадять зібрати аграріям області вирощений врожай вчасно і з найменшими втратами.

Нагадаємо, що згідно з прогнозами, аграрії області планують зібрати цього літа близько 1 млн. тонн зерна - дещо менше торішнього, коли врожай зернових перевищив 1 млн. тонн.
За матеріалами «Журнал Житомира».

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!