Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » "Житомиргаз" погрожує міській раді зривом опалювального сезону у разі невиплати 9 млн боргу
 
21-07-2016, 04:04  Господарство

"Житомиргаз" погрожує міській раді зривом опалювального сезону у разі невиплати 9 млн боргу

 
"Житомиргаз" погрожує міській раді зривом опалювального сезону у разі невиплати 9 млн боргу

Компанія "Житомиргаз" надіслала до міської ради та поширила інтернетом листа у якому погрожує зривом наступного опалювального сезону у разі несплати заборгованості КП "Житомиртеплокоммуненерго" у розмірі 9 млн. гривень та застерігає від створення нових комунальних структур, фінансування яких,на їх думку, ляже на плечі споживачів.

Детальний зміст листа:



Депутатам Житомирської міської ради
Житомирському міському голові
Сухомлину С.І.

Відкритий лист

Звертаємося до Вас у зв’язку з ситуацією, яка виникла внаслідок порушення найбільшим комунальним теплопостачальним підприємством регіону «Житомиртеплокомуненерго» умов договору на розподіл природного газу із ПАТ «Житомиргаз» та тривалою заборгованістю за послугу з розподілу газу. Зокрема, підприємство не сплатило понад 9 млн грн навіть після чотирьох місяців після закінчення опалювального періоду та ряду попереджень від «Житомиргазу».

Ми розцінюємо дії КП «Житомиртеплокомуненерго» як загрозу опалювальному сезону 2016-2017 рр. Адже мільйонна заборгованість є перешкодою для «Житомиргазу» в період активної підготовки газових мереж до зими. Через відсутність коштів підприємство не може повноцінно підготувати систему газопостачання до опалювального сезону та у повній мірі виконати інвестиційну програму 2016 року, затверджену державним регулятором.

ПАТ «Житомиргаз» з початку року постійно звертається також до місцевих органів влади за сприянням щодо погашення заборгованості та з проханням вплинути на ситуацію. Проте керівництво міста лишається осторонь проблеми, яка склалася з КП «Житомиртеплокомуненерго». Більш того, міський голова ініціює створення ще одного комунального підприємства, яке обслуговуватиме комунальні газові мережі. Вони становлять 1,6% від загальної протяжності газогонів міста.

Створення такого підприємства потрібно фінансувати з міського бюджету, який наповнюється жителями міста. Адже витрати майбутнього оператора ГРМ для отримання ліцензії будуть закладені у тариф на розподіл газу, який платитимуть споживачі.

Знову-таки за кошти міського бюджету потрібно буде провести оцінку газових мереж та їх розмежування. А після розмежування, відповідно до закону «Про ринок природного газу», потрібно забезпечити достовірний комерційний облік природного газу не тільки у споживачів, але і «на межах балансової відповідальності». Це означає, що на кордонах між мережами, що належать різним власникам, необхідно буде встановити прилади обліку газу. Про ціну питання можна судити з того, що тільки для встановлення звичайних, побутових лічильників потрібно 62,7 млн грн. А «на межах балансової відповідальності» доведеться встановлювати вузли обліку, які значно дорожчі, ніж квартирні лічильники.

Крім того, потрібно буде створити ремонтні служби для обслуговування мереж, сервісні служби для обслуговування клієнтів, а головне – аварійну службу для забезпечення безпеки. Можна лише уявити, скільки коштів знадобиться для придбання відповідного автотранспорту та оплати праці персоналу.

«Житомиргаз» же на сьогодні обслуговує всі газопроводи, незалежно від їхньої форми власності за тарифом, який є заниженим. І поки жоден інвестор не виявив бажання увійти в цей бізнес та вкладати свої кошти у мережі, частина яких побудована і експлуатується більше 50 років, й уже давно застаріла.

Інвестиції – ось що в першу чергу потрібно газорозподільній системі Житомира, а не створення збиткових комунальних підприємств, які ляжуть тягарем на плечі житомирян. Тому аби ПАТ «Житомиргаз» й надалі виконував свою функцію безперебійної доставки газу та якісного утримання системи газопостачання, а КП «Житомиртеплокомуненерго» міг вільно обирати постачальника газу, теплопостачальному підприємству необхідно відповідно до укладених договорів в повному обсязі сплатити борг, що становить 9 млн грн.

У зв’язку з усім вищевикладеним, а також враховуючи, що в газорозподільній компанії працює більше 2 тисяч працівників, а від стабільності та безперебійності газопостачання залежить понад 360 тис сімей Житомирщини, просимо Вас налагодити фінансову дисципліну у підпорядкованій міській раді комунальній установі та не допустити зриву наступного опалювального сезону, що може призвести до дестабілізації соціально-економічної ситуації в місті та області, а найгірше – до паралізації газопостачання житлових будинків та соціально важливих установ.

Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до статті 74 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» органи та посадові особи місцевого самоврядування несуть відповідальність за свою діяльність перед територіальною громадою, державою, юридичними і фізичними особами.

З повагою
Голова правління
В.І. Ющенко

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!