Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Овруцький кряж - унікальне місце в Європі.
 
24-01-2010, 21:16  Історія

Овруцький кряж - унікальне місце в Європі.

 
'Овруцький


Овруцький кряж - унікальне місце в Європі. На півночі Житомирської області серед густих лісів українського Полісся крутим уступом височіє таємничий і загадковий Словечансько-Овруцький кряж. Він простягнувся із заходу на схід майже на шістдесят кілометрів - від міста Овруч до села Червонка.

Вважають, що цей кряж - залишок стародавніх гірських відрогів. А знаменитий український географ Павло Аполонович Тутковський назвав його цілим зібранням чудес природи ...
І таке визначення кряж цілком заслужив. Навіть перше знайомство з ним зачаровує, адже складається він з пісковиків, рідкісних рожевих і червоних кварцитів, яким "стукнуло" вже майже півтора мільярда (!) років. Ці породи відрізняються не тільки "рекордним" віком, але і прекрасними будівельними якостями. І це помітили навіть наші далекі предки. Кам'яні брили, "здобуті" на Словечансько-Овруцький відрогах, застосовувалися при спорудженні Софійського собору, Києво-Печерської лаври та Золотих воріт у Києві. Ними користувалися стародавні майстри, зводячи свої дивовижні будівлі в Переяславі-Хмельницькому, Овручі, Вишгороді.
Овруцький кряж - унікальне місце в Європі.

Овруцький кряж - єдине місце в Європі, що зберігає родовище дуже рідкісного мінералу пірофілліту. У давні часи древляни виготовляли з нього прикраси. Ну а пізніше, коли людям відкрилися дивовижні властивості пірофілліту (він виявився фантастично вогнестійким), його стали використовувати у виробництві світильників для маяків. Мало хто знає, що в середині XX століття пальника в незгасних маяках Гібралтару і Дарданели, узбережжя Чорного і Азовського морів, Заполяр'я і Далекого Сходу були зроблені з українського рожевого пірофілліту.

На Овруцькому комбінаті діяв єдиний у СРСР цех з виготовлення пальників для маяків. Видобутий пірофілліт розпилювали на тонкі пластини, а потім на токарних і фрезерних верстатах виточували заготовки із спеціально нарізаними для проходження газу отворами. Після прожарювання в муфельних печах вони ставали такими тугоплавкими, що витримували температуру до 3000 градусів за шкалою Цельсія. Щорічно тут випускали понад 15 тисяч маякових пальників з овруцького пірофілліту.

Унікальна продукція була відома не тільки на річкових, озерних і морських трасах України та СРСР, а й далеко за їх межами. Пірофілліт знаходив застосування в паперовій, керамічній, гумовій та електротехнічній промисловості. Завдяки високій жаростійкості його використовували у виробництві запальних свічок для двигунів внутрішнього згорання і для футеровки розливальних ковшів у металургійній промисловості. Футеровані пірофіллітом ковші були набагато довговічніші звичайних. На поліський чудо-камінь звертали увагу художники, каменерізи і ювеліри. Тепер все це багатство виявилося покинутим і нікому не потрібним ...

Таємничий острів азалій

Ще одне диво українського Полісся - це казкова рослинність кряжу. Опинившись тут, ботанік відразу і не зрозуміє, де він знаходиться - на Житомирщині чи на Кавказі. Неподалік від села Городня розкинулася велика галявина, суцільно вкрита плющем - рослиною, характерними для південних регіонів. На схилах пагорбів буяють зарості понтійської азалії, що є реліктом третинного періоду і виросла на Землі в ту пору, коли по ній ходили мамонти. Ці високі, посипані помаранчевими та жовтими квітами кущі часом утворюють непрохідні хащі. Поліський острівець азалії віддалений від Малої Азії і Кавказу (свого основного ареалу) більше, ніж на тисячу кілометрів. Коли і як утворився цей розрив - загадка.
Овруцький кряж - унікальне місце в Європі.


Але і це ще не все. Біля села Червонка мандрівники неодмінно потраплять у царство наступного представника південних рослин - ліс кам'яного дуба. А неподалік від села Городець їх знову зустріне незвична для тутешніх місць чорна береза. Чому ці рослини виявилися тут, наука теж поки не знає ...
'Овруцький

Овруцький кряж - унікальне місце в Європі.



Так розмовляв князь Володимир.

Є привід говорити про українське Полісся і як про скарбниці чудес. В Овруцькому районі збереглася так звана овруцький мова, яка своїми коренями пов'язаний з мовою Київської Русі. Здавалося б, це неможливо! Однак це чомусь сталося: на невеликій території до цих пір збереглися відгомони мови древніх русичів. Дивно, що філологи не дуже-то прагнуть вивчати діалект, що зв'язує нас з мовою тих, хто жив за часів князя Володимира Красне Сонечко. Кажуть, у Київському університеті культури створено хор, що виконує пісні овруцькому мовою. Але ж це крапля в морі. Треба було б вченим частіше навідуватися сюди. Адже люди похилого віку йдуть, і дивовижна овруцька мова може бути назавжди втрачена.

У цьому фантастичному краї зібралося і велика кількість пам'яток археології. На берегах річок Уборті (в 10 кілометрах на захід від кряжу) і Норині виявлені стоянки мезолітних мисливців, які висліджували тут північних оленів в той період, коли в Європі закінчився льодовиковий період. У Овручі відшукали залишки фортеці X століття і Васильківську церкву, споруджену руським зодчим Петром Мілонгою в XII столітті. З цими місцями пов'язані імена княгині Ольги, князів Ігоря і Олега, багато важливих історичних подій...



ДОВІДКА: Словечансько-Овруцький кряж - кряж, розташований на півночі Українського кристалічного щита, практично на кордоні України і Білорусії в межах Житомирської області. Є горбистою грядкою, витягнутою з заходу на схід приблизно на 50 км, і має ширину від 5 км на сході до 15-20 км на заході. Найвища точка - 316 метрів над рівнем моря, знаходиться в с. Городець Овруцького району. Назва кряжу походить він назв селища Словечно і міста Овруч.
'Овруцький

Словечансько-Овруцький кряж піднімається над Поліської низовиною, відділяючись від неї уступом. Відносне піднесення над навколишньою місцевістю складає 50-60 м. Південні схили кряжу круті, північні - більш пологі. Поверхня кряжу горбиста, розсічена ярами з глибиною 20-25 м.

Річки, що беруть початок на Словечансько-Овруцькому кряжі розбігаються в різні боки від нього, особливо в західній частині (витоки малих річок Селівоніхі, Червонки, Пертниці, Словечно, Норинь). Також тут беруть початок такі річки як Дзвінка, Ясенець, Желонь, Грезля, і ряд їх малих приток. Поза межами кряжу потік сповільнюється, долини цих річок розширюються і стають заболоченими.
Овруцький кряж - унікальне місце в Європі.


Геологія.

Під час останнього льодовикового періоду товщина льодовиків над значною частиною кряжу становила 300-500 м. Після відступу льодовик залишив за собою велику кількість уламків кристалічних порід. У результаті танення льоду утворилися великі озера, що перетворилися згодом в Поліські болота. Льодовик накрив частину території кряжу, не досягши вершини в радіусі 25 км. Частина природи кряжу збереглася в дольодовиковому вигляді, що зумовило різноманітність місцевої флори і фауни.
'Овруцький


Історія.

Територія Словечансько-Овруцького кряжу була заселена з давніх часів. Неподалік від кряжу (у 10 км на захід), на берегах річок Уборті і Норині археологами виявлені стоянки мезолітичних мисливців, а також поселення культури шнурової кераміки бронзового віку.

На Замковій горі в Овручі виявлені сліди неолітичних поселень і могильників, що датуються V-IV тисячоліттями до н. е.. Також тут виявлені артефакти бронзового віку - крем"яні інструменти, що датуються II тисячоліттям до н. е..

У середні віки Словечансько-Овруцький кряж був вельми недоступним місцем, оскільки через важкопрохідні болота надійне сполучення із зовнішнім світом було можливе лише в зимовий період. На думку ряду філологів це сприяло збереженню Овруцького діалекту.

Природа.

У наш час на території Словечансько-Овруцького кряжу спостерігається велика різноманітність живих істот. Серед представників флори слід відзначити такі види як береза темнокора, дуб скельний, плющ вічнозелений, береза карельська, азалія понтійська, що вважається ендеміком і збереглася на підвищених частинах кряжу. Подібні види рослин в Україні збереглися лише на території Кримського півострова. Особливо цінними є види дольодовикового періоду, не характерні для даної місцевості.


Да, там ЧУДОВО!


і мені сподобалось

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!