Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Міфи та їх повне викриття
 
4-05-2010, 11:06  Культура / Суспільство / Наука / Технології / Випадки / Відпочинок

Міфи та їх повне викриття

 
3. Арабські цифри придумали араби

'Міфи

Арабські цифри прийшли до нас з Індії. Просто араби принесли звідти цю форму запису чисел, яка потім поширилася через Північну Африку та Іспанію до Європи. Істинна перевага арабських цифр в порівнянні з римськими не в їх написанні, а в позиційній системі числення, при якій «вага» цифри визначається її положенням.

4. Павуки – комахи

'Міфи

Відносити павуків до комах абсолютно неправильно. Вони відносяться до класу арахнід, які багато в чому відрізняються від комах: у них немає вусиків-«антен», у них чотири пари ніг, а не три, як у комах, 8 очей і т.д.

5. На правець можна захворіти, наступивши п'ятою на іржавий цвях

'Міфи

Правець, або тетанусі, передається бактерією Clostridih3m Tetani, яка розмножується в кишковій флорі травоїдних тварин. З їх випорожненнями бактерія потрапляє в ґрунт. Якщо, звичайно, цвях лежав у гної, а потім його вістря потрапило в п'яту, можна заразитися правцем, але іржа тут ні до чого.

6. «… І все-таки вона крутиться!..»

'Міфи

Галілей ніколи не вимовляв таких слів. Їх немає ні в протоколах інквізиції, ні в листах Галілея, ні в будь-яких інших сучасних йому письмових джерелах. Перша згадка про ці слова – в сумно відомих своїми неточностями «Літературних джерелах» (Querelles Litteraires) абата ИРЕЛЛЬ, який, схоже, просто їх придумав.

7. В індіанців червоний колір шкіри, у китайців – жовтий

'Міфи

Міф про «червоношкірість» індіанців винайшов шведський вчений Карл Лінней, який у XVIII столітті розділив людей на «homo europaens albescens, homo americus rubescens, homo asiaticus fuscus, homo africanus niger» (європейська біла людина, американська червона людина, азіатська жовта людина, африканський чорний чоловік), але не врахував, що червоний колір обличчя американських індіанців часто пов'язаний з кольором їх бойової забарвлення. Природний колір обличчя індійців – блідо-коричневий. До речі, типовий китаєць аніскільки не жовтіший типового європейця. Вперше згадка про жовтий колір шкіри з'являється в XVIII столітті, коли почали ділити людство на раси. При цьому «потрібна» проміжна раса між білими на півночі і чорними на півдні. Саме тут і винайшли жовту расу, до якої спочатку зарахували індійців, а потім, так би мовити, офіційним декретом приписали і китайців. Як правило, винахідники цієї класифікації в очі не бачили нікого, окрім європейців.

8. Похід Наполеона проти Росії обернувся катастрофою з-за суворих морозів

'Міфи

Відома фраза Наполеона: «Нас перемогла зима, ми стали жертвою російського клімату», однак це – не що інше, як небажання визнати власні помилки. Насправді погода протягом майже всієї російської кампанії була середньою – мабуть, навіть більш теплою, ніж зазвичай. Збереглися свідчення очевидців, які стверджують: середні показники температури в жовтні, коли французи вже почали відступати до Києва і Варшави, становили 10, в Ревелі і Ризі – 7 градусів вище нуля. Навіть до кінця листопада при знаменитому переході через річку Березину, вона ще не була скута льодом. Жахливі втрати французької армії, що залишала Росію, були викликані нікуди не придатним плануванням, і погода тут була ні при чому. Залишаючи Москву, армія мала запаси фуражу для коней всього на один тиждень, тому коні і здихали як мухи. Навіть у листопаді температура в Києві все ще була вище нуля, про що є неспростовні свідоцтва, та й сама холодна ніч під Смоленськом, коли температура впала до мінус 8 градусів. Сильні холоди дійсно наступили в Росії, але тільки в грудні, через кілька тижнів після того, як армія Наполеона втекла з країни.

9. Жолоб на клинку – кровостік

'Міфи

Виїмка на лезі клинка, який помилково називають кровостоком, насправді – дол. Його роблять для того, щоб досить товста та міцна зброя мала меншу вагу. Стоку крові він не сприяє.

10. Антибактеріальне мило

'Міфи

Антибактеріальне мило вбиває бактерії анітрохи не більш ефективніше, аніж звичайне. Учені перевірили, скільки мікробів залишається на руках людей, які помили руки антибактеріальним милом і простим. Результати однакові. Зате, якщо митися тільки антибактеріальним милом, мікроби стають стійкими до його дії. Щоб перемогти мікробів треба мити руки не менше 15 секунд – простим милом, приділяючи особливу увагу ділянках під нігтями.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!