Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » 9 липня - День друзів.
 
9-06-2010, 17:50  Культура / Суспільство

9 липня - День друзів.

 


Сьогодні світ відзначає День друзів.


Ця святкова дата вважається неофіційною, але привід для її створення не втрачає актуальності.

9 липня - День друзів.


Міжнародний день друзів просто створений для того, щоб ми, незалежно від життєвих обставин і різних перипетій, нагадали своїм друзям про те, як вони важливі для нас і порадували їх.

Про це свято в Україні знають зовсім небагато. Тим часом Міжнародний день друзів з кожним роком стає все популярнішим.

Однією з найцікавіших особливостей дружби є те, що її вже багато століть намагаються піднести нам як щось давно зникле з людського ужитку. Всі народи в усі часи шанували дружбу найбільшою цінністю, і при цьому незмінно вважали «справжню дружбу» украй рідкісною. Розквіт «справжньої дружби», як правило, відносили до минулого. Як зауважив німецький філософ Артур Шопенгауер, «справжня дружба - одна з тих речей, про які, як про гігантських морських змій, не відомо, чи є вони вигаданими або десь існують».

Інший німецький філософ, Гегель, був більш обережний. За його словами, справжня дружба буває тільки в молодості, поки життєві шляхи ще не визначилися. У цьому зауваженні багато вірного: дійсно, з роками нас все більше оточують колеги, все більше часу забирає робота. Тут уже, здавалося б, не до дружби.

І все-таки здебільшого в житті майже кожного є людина, яку він називає «другом». І найчастіше це як раз супутники нашої юності.


Тлумачно-словотворчий словник так характеризує це слово: «Друг. 1. Той, хто тісно пов'язаний з ким-небудь дружбою, кохана людина, коханий або кохана. 2. Прибічник кого-небудь, захисник чиїх-небудь інтересів, поглядів ... 4. Розмовне. Вживається як дружнє звернення до кого-небудь ».

'9


Але все-таки ніщо не замінить нам слово «друг» і ніщо не може замінити самої дружби. Чомусь у «Словнику синонімів» немає поняття «свята дружба», хоча для дуже багатьох людей друг - поняття святе.

Може бути, таке ставлення бере свої витоки в одній із заповідей Ісуса Христа. «Оце Моя заповідь, - говорив Ісус, - щоб любили один одного, як Я полюбив вас. Немає більше від тієї любові, як хто свою душу поклав би за друзів своїх ».

Через 18 століть великий російський полководець Олександр Суворов скаже про це так: «Сам гинь, а товариша виручай!» А які пронизливі слова написані про дружбу і товаристві в гоголівському «Тарасі Бульбі»! Може бути, тому, що Русь постійно відбивалася від ворогів то зі Сходу, то з Заходу, відданість друзям у нас поглиналась з материнським молоком. Приклад друзів - билинні богатирі російські. Трохи пізніше російські воїни іменували себе дружинниками. А скільки пісень і приказок складено на Русі про дружбу. «Друг другу терем ставить, а недруг недругові труну ладнає». «Цей друг по кінець рук». «П'єш у друга воду солодше меду». «Для милого дружка і сережку з вушка». «Для друга випрягати з плуга». «Більше тієї любові не буває, як друг за друга вмирає». Добре братство миліше багатства ». «Дружбу водити - так себе не шкодувати».

Наші предки - простолюдини чи, дворяни чи - заради друга йшли на будь-які жертви. Однокашник Пушкіна, майбутній російський канцлер (міністр закордонних справ) Горчаков робив усе, щоб врятувати від покарання декабристів. Інший ліцейський товариш Пушкіна Данзас, не вагаючись, став його секундантом на фатальний дуелі, чудово знаючи, що йому самому загрожує за це кара. Від друзів не відрікалися, а Олександр Пушкін на питання імператора Миколи I, де той був би, якби у дні повстання декабристів у Петербурзі, не вагаючись, відповів, що знаходився б зі своїми друзями на Сенатській площі.

Наш народ навіть спочатку «комерційні» взаємостосунки швидко переводив в дружні. Сьогодні мало хто згадає, що прекрасне слово «товариш» має коренем слово «товар». Спочатку так називали себе купці, пов'язані єдиним справою, товаром. Але дуже скоро слово набуло зовсім іншого значення. І, слава Богу, до сих пір міцно уживається в нашій мові.

Втім, не треба думати, ніби тільки у нас на батьківщині особливо цінувалася дружба. Хіба не приклад справжньої дружби мушкетери з роману Олександра Дюма? Або три товариші з роману Ремарка? Дружбі є місце в будь-якому народі і в будь-який час. І є сенс замислитися над цим у Міжнародний день друзів. Цей день неначе спеціально створений для того, щоб, незалежно від життєвих обставин і різних перипетій, ми нагадали своїм друзям про те, як вони нам дорогі й важливі.

'9


Чому б у цей день не зібратися разом тим, хто давно не бачив один одного. Згадати добрі старі часи, поділитися хорошими новинами. Справді, адже якщо у друзів трапляється щось хороше, то це гарне трапляється і в тебе.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!