Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Житомирська інтелігенція і студентство аналізують культурно-мовну ситуацію в державі.
 
12-06-2010, 16:20  Культура

Житомирська інтелігенція і студентство аналізують культурно-мовну ситуацію в державі.

 


Житомирська інтелігенція і студентство аналізують культурно-мовну ситуацію в державі.



'Житомирська

Мово рідна, слово рідне,
Хто вас забуває,
Той у грудях не серденько,
Тільки камінь має.
Як ту мову мож забути,
Котрою учила
Нас всіх ненька говорити,
Ненька наша мила?

С. Воробкевич


Минулої середи в Житомирі відбулося засідання круглого столу «Культурно-мовна ситуація в Україні», яке ініціювали директор Інституту філології та журналістики Житомирського державного університету імені Івана Франка, професор Віктор Мойсієнко та голова обласної організації Всеукраїнського об'єднання «Порозуміння» В'ячеслав Дехтієвський. Як заявив В. Дехтієвський, ті, хто нав'язує Україні другу державну мову, справді діють на розкол і знищення української держави. В. Мойсієнко навів дані, що з приблизно 30 тисяч майбутніх абітурієнтів, які цього року здавали тести в рамках незалежного зовнішнього оцінювання в Житомирській, Вінницькій і Хмельницькій областях, лише 56 чоловік висловили бажання, щоб завдання були написані російською мовою, що свідчить про істотний прорив у даному напрямку, досягнутий за кілька попередніх років, коли міністром освіти був Іван Вакарчук. У той же час студентка ЖДУ ім. І. Франка Дарія Ткаченко сказала, що для молодих людей, які обрали для себе українську мову, вона вже міцно оселилася в їхніх душах. Ще одна студентка того ж вузу, Марія Єнжіевська заявила: у мене немає комплексу малороса, і я не збираюся здаватися.

Від імені учасників круглого столу Президенту України Віктору Януковичу, прем'єр-міністру Миколі Азарову, голові Верховної Ради Володимиру Литвину були направлені звернення, в яких, зокрема, потрібно - вжити відповідних заходів щодо осіб, які закликають до сепаратизму і підривають національну ідентичність українців, припинити спроби насадження українському суспільству ідеї двомовності, не допустити перегляду концепції української історії, написання нових проросійських підручників та введення їх в навчальний процес освітніх закладів країни, звільнити з посади міністра освіти і науки України Дмитра Табачника за системне впровадження відвертих українофобських ідей. А у зверненнях до депутатів Житомирської обласної та Житомирської міської рад настоюється на розгляді та оцінці на сесіях результатів 100 днів правління нової влади щодо питання культурно-мовної політики в Україні, а також облік оцінок з цього питання даного круглого столу.

За матеріалами svodka.net

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!