Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Корольовський суд заборонив реконструювати центральну частину Житомира.
 
6-07-2010, 15:04  Культура / Суспільство

Корольовський суд заборонив реконструювати центральну частину Житомира.

 

Корольовський суд заборонив реконструювати центральну частину Житомира.


Головний архітектор міста Сергій Руденко показав журналістам на макеті з пап'є-маше свої амбітні плани з реконструкції центральної частини Житомира.

Корольовський суд заборонив реконструювати центральну частину Житомира.



Спеціаліст каменя на камені не залишив від історичного центру. Замість пам'яток історії та об'єктів комунальної власності височіють офісні та торгові центри, пише Віктор Конєв газета «Вечерние Вести».

Коли Руденко показав зразок своїх ідей на сесії міськради, депутати не стали особливо вникати в подробиці (ніхто навіть не спромігся запитати, звідки візьметься мільярд євро на його реалізацію?) І слухняно проголосували за прийняття цієї концепції.

Справа залишилася за малим - передати об'єкти комунальної власності, які тепер підлягають знесенню, якимось там «інвесторам». Історичне подвір'ї в центрі міста, де зупинявся Тарас Шевченко, вирішили знести.

На думку місцевого архітектора Валерія Головатенко, дана розробка ніяк не прив'язана до міста, вона наче спущена з космосу.

Корольовський суд заборонив реконструювати центральну частину Житомира.



- Це проста авантюра, - стверджує Валерій Володимирович.

Найбільше вразив фахівців, а також прокурора Житомира перелік об'єктів, які передбачалося знести. До їх числа потрапили що охороняються державою пам'ятники архітектури, наприклад, Архієрейське подвір'я, де в 1846 році зупинявся Тарас Шевченко, будинок жіночої гімназії.

- Дивує незнання законодавства щодо охорони пам'яток архітектури, - говорить помічник прокурора Житомира Юлія Демчук. - Схоже, тут керувалися не інтересами міста, а якимись іншими мотивами. У всякому разі міська громада лише втрачає свою власність, а вигоду від цієї операції отримують сторонні особи.

Крім того, прокурорською перевіркою були встановлені порушення порядку розроблення та затвердження концепції: не був проведений конкурс, не представлено жодного альтернативного варіанту.

Прокурор визнав рішення сесії, кинувшої під бульдозер історичний центр міста, незаконним і опротестував його. Сесія міськради протест прокурора відхилила. Тоді наглядове відомство звернулося до Феміди, і 3 червня 2010 року Королівський районний суд Житомира скасував рішення сесії міськради про затвердження концепції реконструкції центральної частини міста, визнавши його незаконним.

Одне турбує, що спроба позбавити Житомир історичного центру з легкої руки депутатів ледь не вдалася.

Пізніше, журналісти газети «Вечерние Вести» звернулися до автора концепції реконструкції центральної частини Житомира, головного архітектора Сергія Руденка. У телефонній розмові він з обуренням повідомив, що нічого не знає про рішення суду, і відмовився коментувати ситуацію.


За матеріалами "Журнал Житомира"

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!