Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Китайці впевнені, що число 13 приносить їм успіх. А Ви?
 
Голосування   Звідки Ви?
 
Дайте відповідь на запитання, "Звідки Ви?"
Всього проголосувало: 3

 
13-11-2009, 02:54  Культура / Суспільство

Китайці впевнені, що число 13 приносить їм успіх. А Ви?

 
Китайці впевнені, що число 13 приносить їм успіх. А Ви?

Ви відчули тривогу, прокинувшись сьогодні з ранку? Обпеклися кавою? Спізнилися на роботу, забувши, що сьогодні з ранку вас чекає для важливої розмови шеф? Зламався каблук на улюблених туфлях, а до дому ще їхати і їхати? Здогадалися чому? Звичайно ж, адже сьогодні вона сама - п'ятниця 13-те. Більше того, якщо пам'ятаєте, це вже третя "п'ятниця, 13-та" за цей рік.

Все-таки недарма ж наші предки прозвали цю дату "чортовим днем". Про те, як це вийшло, ходять різні думки. За однією з версій, що п'ятниця та число 13 користувалися поганою репутацією з часів вельми віддалених. Так 13 жовтня 1307 року (це була п'ятниця) було розгромлено орден тамплієрів, більшість з них були страчені і замучені інквізицією. А глава ордена Великий Магістр Жак де Моне був спалений на багатті після семи років тортур 19 березня 1314 року. Та словосполучення "п'ятниця, 13-е" - народилося лише в ХХ столітті.

Деякі тлумачі Біблії знаходять у ній чимало похмурих подій, пов'язаних з п'ятницею. Всі біди, як відомо, почалися з того, що змій спокусив Єву забороненим плодом, а та не знайшла нічого кращого, як поділитися з Адамом. Було це, зрозуміло, у п'ятницю. Ну а далі пішло-поїхало. Спершу Каїн убив Авеля. Потім на землю обрушився всесвітній потоп, в якому змогли вціліти тільки Ной та його родина. Далі був зруйнований храм Соломона. Закінчилося тим, що розіп'яли Христа. І все це відбувалося по п'ятницях.

З чортовою дюжиною історія ще «цікавіша». Так, стародавні вавілоняни вважали 13-й місяць свого календаря нещасливою часом, і символ йому дали відповідний - ворону, а вони-то в цих справах знали сенс - недарма астрологію придумали. У таро 13 - це карта смерті. Ще Піфагор говорив про чортову дюжину: "Це число містить таїнство речей".

В наш освічений час люди теж вважають за краще не жартувати з зачарованим числом. За радянських часів на подібні дрібниці просто не звертали уваги. Зате розсудливо-забобонний Захід давно відмовився від використання номера "тринадцять» - на вулицях великих міст під цим номером немає будинків, поверхів, квартир, цю цифру "пропускають" при нумерації крісел у салонах авіалайнерів, автобусів і місць у глядацьких залах, вагонах поїздів, не кажучи вже про те, щоб давати жахливий номер, що приносить нещастя, лікарняним палатам у клініках. Навіть американські ВМС в цей день утримуються від спуску нових кораблів на воду.

Знаменита британська фірма Ллойда, вже сотні років страхує морські судна і відома в усьому світі, фактично згодна з цим забобоном. За даними її реєстрів, в яких протягом століть фіксуються всі аварії і катастрофи, що трапилися з різними кораблями в будь-яких морях і океанах, найчастіше нещастя відбуваються саме по п'ятницях!

Наприклад, в такому солідному виданні, як «Британський медичний журнал», не раз відмічалось: по п’ятницям, тим паче 13-го числа, хірурги намагаються не призначати планових операцій, оскільки знають - ризик невдачі зростає в цей день удвічі! Це унікальне явище практично не вивчено офіційною медициною, але воно існує.

Саме в п'ятницю 13-го був заарештований і засуджений до тюремного ув'язнення колись всемогутній «господар Чикаго», відомий американський гангстер Аль Капоне, який мав величезними засобами і який встиг підкупити весь чиновничий апарат міста і штату. Але чомусь- щось десь в нього "не зійшлося" саме в ту «чорну п'ятницю»! В «чорну п'ятницю» 13 вересня 1966 року в знаменитому місті азарту Лас-Вегасі був убитий популярний музикант і композитор Тупак Шакур, який до того зумів щасливо уникнути декількох серйозних замахів. Але в п'ятницю 13-го кулі вбивці знайшли його! І цей список можна продовжувати. Проте світ великий, а історія довга, тому завжди знайдуться приклади, які підтверджують «славу» «чорної п'ятниці».

Так, Німецький клуб автолюбителів приблизно два роки тому опублікував власні дані багаторічного обліку автодорожніх подій. Можна пояснювати це чим завгодно і піддавати сумнівам, але в кожну «чорну п'ятницю" кількість дорожньо-транспортних пригод зростає майже на 60 відсотків!
Якщо поцікавитися думкою поліцейських, то вони точно скажуть, що по п'ятницях трапляється більше крадіжок, пограбувань і вбивств, ніж в інші дні тижня, а в «чорні п'ятниці» число кримінальних діянь зростає ще більше. У такі дні значно збільшується і число самогубств, а також авіакатастроф.

До речі, в оцінці п'ятниці як нещасливого дня з християнами у певній мірі солідарні і мусульмани. У переважній більшості країн, населення яких сповідує іслам, у цей день не прийнято вести ніяких справ, торгувати, вирушати у подорожі і т.д. Винятком є лише дозвіл продавати по п'ятницях у збройних крамницях російський автомат Калашникова!
Видно, не дарма мусульмани вважають п'ятницю самим невідповідним днем для початку будь-якої подорожі. Цього золотого правила і до цього дня вважають за краще дотримуватися більшість західних туристичних фірм: вони ніколи не відправляють туристів в тури і круїзи по п'ятницях, а вже тринадцятого числа тим більше.

А от китайці, навпаки, вважають, що число 13 приносить їм успіх - і за право мати номер мобільного телефону, що містить це сполучення цифр готові платити гроші. Оскільки Китай - найбільш заселена країна світу, а саме - в ній проживає близько 1,3 млрд. людей (22% населення світу), тому пропоную бути оптимістами та брати приклад саме з них. Для чого приводжу календар «П’ятниць, 13»:


2009: лютий, березень, листопад
2010: серпень
2011: травень
2012: січень, квітень, липень
2013: вересень, грудень
2014: червень
2015: лютий, березень, листопад
2016: травень
2017: січень, жовиень
2018: квітень, липень
2019: вересень, грудень
2020: березень, листопад


Бердичівський анекдот:


Приехал японец в Москву учиться,пошел в столовую,а по русски названия блюд незнает.Ну,думает,посмотрю что другие заказывают.
Подходит первый студент:
-Чай.
Второй:
-Чай.
Третий:
-Чай.
Четвертый:
-Макароны по флотски.
Японец думает:"Закажу макароны."
Подходит:
-Мацацони по флоцики.
-Чего???
-Цяй.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!