Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » На Житомирщині відновлять пам'ятник останньому зубру, встановлений графом Потоцьким
 
14-03-2012, 06:26  Культура

На Житомирщині відновлять пам'ятник останньому зубру, встановлений графом Потоцьким

 
Житомирщина має досить непоганий потенціал для розвитку зеленого туризму, адже на її території є значна кількість не тільки історичних пам'яток, а й надзвичайно цікавих і привабливих пам'яток природи, про які, правда, рядовому жителю області або нічого не відомо, чи відомо дуже мало.

На Житомирщині відновлять пам'ятник останньому зубру, встановлений графом Потоцьким



У лісовому масиві Піщівського лісництва Новоград-Волинського лісгоспу, наприклад, колись стояв пам'ятник останньому зубру.

- Правда, історія цього пам'ятника досить сумна. Коли цими лісами володів граф Потоцький, весь масив був огороджений жердинами, а в ньому крім звичних для нашого краю тварин, водилися ще й лані, фазани і зубри, - розповідає мисливствознавець Володимир Демчук.

Недалеко від села Калинівка в урочищі Кам'яна гора, знаходилася мисливська база. Туди приїжджали на полювання навіть австрійці, німці та американці.

Однак, чомусь так сталося, що в вересні 1908 року від пострілу мисливця-іноземця загинув останній зубр.

Кілька років по тому, родина Потоцьких, в тому місці встановила пам'ятник зубру.

До кам'яної брили прикріпили голову цієї тварини, відлиту з бронзи. Але головний секрет був у тому, що всередині голови перебувала мембрана, яка днем нагрівалася на сонці, а ввечері, коли температура повітря падала, вона видавала звук - імітацію реву зубра.

- Казав мій дід, що в тиху погоду цей рев було чути у всіх навколишніх селах, - згадує Володимир Васильович.

Так як за радянської влади належного догляду за пам'ятником не було, то незабаром він почав руйнуватися: спочатку впала бронзова голова зубра. Де вона тепер - ніхто не знає. Розповідають, що знайшла її мешканка одного з навколишніх сіл, яка збирала в лісі ягоди.

Мабуть, вирішивши, що глава золота, забрала її з собою. Але по дорозі додому зустрілася з іншими селянами, які їхали на підводі. І щоб ті не помітили її знахідки - кинула знахідку в болото.

Пізніше, керівник одного з навколишніх колгоспів, шукаючи скарби Потоцьких, наказав зруйнувати і кам'яні брили пам'ятника.

І лише кілька років тому, фактично через століття, лісівники почали роботи по відновленню пам'ятника. Незабаром з'явиться і голова зубра.

Правда, тепер вона буде дерев'яна: до роботи залучили місцевого різьбяра. Зрозуміло, що «ревіти» вона не буде ...

З'являться колись у Новоград-волинських лісах живі зубри? - Питання майже риторичне.

-Ми б дуже цього хотіли, але на сьогодні існує ряд стримуючих факторів, які поки не дозволяють переселити сюди цю тварину-велетня, - ділиться Володимир Демчук.
Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!