Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Житомирський краєзнавчий музей 7 років приховує роботи художника Сестро де Лаутрекена
 
4-08-2012, 13:14  Культура

Житомирський краєзнавчий музей 7 років приховує роботи художника Сестро де Лаутрекена

 
Картини французького художника XIX століття посварили бердичівських і житомирських краєзнавців. Про це в своїй статті пише Віта Ковтонюк, видання Ріо Бердичів.

'Житомирський



Нещодавно, для наповнення корисною інформацією сайту «Мій Бердичів», бердичівські краєзнавці вирішили скопіювати роботи французького художника-графіка Сестро де Лаутрекена, який здійснював замальовки пейзажів міста Бердичева в 1880-х роках.

Його спадщина знаходиться в Житомирському обласному краєзнавчому музеї, роботи художника сюди були завезені в 1950-х роках. Але бердичівлянам не дозволили цього зробити пославшись на ремонт приміщення.

- Зараз ми в такому стані, що рух експонатів не проводиться. Все в ящиках. У нас і так тіснота в фондових приміщеннях. Так що нам доведеться з цим питанням почекати до початку наступного року. Звичайно, якщо закінчиться ремонт, - пояснила директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Лариса Грузька.

Директор музею також розповіла, що ці експонати є дуже вразливими так-як виконані на папері і будь-який дотик до них небезпечний. І з її слів можна було зрозуміти, що навіть після завершення ремонту бердичівським краєзнавцям буде непросто побачити роботи і, тим більше, якось скопіювати.

- При фотографуванні зображення спотворюється, а повторно роботи Сестро де Лаутрекена ніхто показувати не хоче. Інші репродукції чомусь дають дивитися, а ці - ні, - обурюється зі свого боку директор Бердичівського музею історії Наталія Левашова.

Фактично останній раз ці роботи бачили 7 років тому, в 2005 році, коли готувалися до друку історико-краєзнавчі нариси «Постаті землі Бердичівської». Після цього малюнки художника стали не доступні для краєзнавців.

Директор бердичівського музею неодноразово на прохання краєзнавців дзвонила своїй житомирської колезі, зберігачу обласного музею, але згоди так і не вдалося дійти.

Така незрозуміла і досить напружена ситуація між бердичівським краєзнавцями та Житомирським краєзнавчим музеєм триває вже довгий час і ніяк не може прийти до свого логічного завершення.

"Зараз все пояснюють ремонтом, раніше теж знаходили якісь причини. Цікаво, а що скажуть після ремонту? Теж знайдуть якісь пояснення? А головне, що на їх рішення важко вплинути. Адже з 1950-х років роботи Сестро де Лаутрекена є власністю Житомирського музею, який має повне право не показувати їх. А цікаво, вони хоч взагалі там є? " - Запитує автор.

Фотокопія одного з численних гравюр французького художника-архітектора Сестро де Лаутрекена зберігається в краєзнавчому музеї

Житомирський краєзнавчий музей 7 років приховує роботи художника Сестро де Лаутрекена

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!