Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » 25 січня - -Тетянин день.
 
19-01-2010, 12:44  Культура / Суспільство

25 січня - -Тетянин день.

 
'25


У Житомирі всіх Тетян запрошують на фестиваль.

Пришел январь, решили книговеды
Вновь оживить традиций прежних тень
И отмечать, как их отцы и деды,
Татьянин день, Татьянин день, Татьянин день.


Серед свят і пам'ятних дат є такі, які досить просто назвати, не згадуючи дату, оскільки в масовій свідомості вони не потребують детальної розшифровки. Наприклад, День Перемоги або Старий Новий рік - зрозуміло, що мова йде про 9 травня і 13 січня. До таких свят належить і Тетянин день - 25 січня. Тетянин день традиційно вважається Днем студента, святом учнівської молоді.

Історія ж святкування Тетяниного дня, як свята студентства починається з 12 січня (25 січня н. с.) 1755 року, коли імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ "Про заснування Московського університету". Цей указ їй представив Іван Іванович Шувалов, освічений вельможа і покровитель Ломоносова, а сталося це, відповідно, в день пам'яті "Святої мучениці Тетяни дівиці". З найбільшим розмахом Тетянин день відзначався в 1890 - 1910-і роки. Святкування поділялося на дві частини: перша - офіційна і друга - неофіційна, яка власне і була святом. Н. Д. Телешов, "Записки письменника": "Вся Москва знала, що 12 січня буде гучне свято університетської молоді, літніх і старих університетських діячів, шановних професорів і колишніх вихованців московської " альма-матері "- лікарів, адвокатів, учителів та іншої інтелігенції. ... справлявся це свято за заведеним порядком: обідня в університетській церкві, потім молебень, потім в актовому залі університету традиційна промова ректора або кого-небудь з професорів ".

За радянських часів про Тетяниному дні згадувалося мало, а в пострадянську епоху свято знову виникло, і тепер без святкування 25 січня не обходиться, мабуть, жоден вуз. Студент може не пам'ятати, як звати викладача з якогось предмету і що він веде, але на питання: що таке 25 січня, відповість в будь-якому стані.


25 січня, в День Тетяни, в Житомирі пройде перша міжвузівський фестиваль студентського братства «Тетянин день».

Ініціатор заходу - молодіжна громадська організація «Сучасний Формат», повідомляє радіо «Житомирська хвиля».

«У нас в Житомирі всі звикли до того, що студентський свято проходить восени в день Студента, - сказала голова« Сучасного формату »Жанна Соловйова. - І він зводиться до КВКівських заходів. А 25 січня в Житомирі взагалі не відзначалося. Ми підійшли до підготовки цього свята трошки по-іншому, з креативністю - до участі в заході запрошуємо не тільки нинішніх студентів, а й тих, хто раніше був студентом, і тих хто ще буде, зокрема, випускників шкіл ».

Всього участь у фестивалі візьмуть 150 осіб.

Програма фестивалю включає два етапи: виставка досягнень студентів «Моя Alma-mater» та конкурсно-розважальна програма «Тетянин день». Цікаво, що експертна рада фестивалю складається з відомих жінок міста, які мають ім'я Тетяна.

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!