Меню навігації
Календар новин
Популярні статті
Архів новин
Наше опитування
•  » » Фонд Михайла Заславського організував у Житомирі зустріч французького архітектора з житомирськими колегами.
 
29-01-2010, 11:22  Культура / Суспільство

Фонд Михайла Заславського організував у Житомирі зустріч французького архітектора з житомирськими колегами.

 
Фонд Михайла Заславського організував у Житомирі зустріч французького архітектора з житомирськими колегами.


Фонд Михайла Заславського організував у Житомирі зустріч французького архітектора з житомирськими колегами.



Житомирський міський благодійний фонд Михайла Заславського став ініціатором робочої зустрічі житомирських архітекторів і містобудівників з французьким архітектором Метью Тіссероном.

Семінар проходив у конференц-залі готелю «Житомир», а враженнями про зустрічі ділилися на прес-конференції, яка відбулася відразу після закінчення робочої зустрічі.

Слід сказати, що відомий житомирський краєзнавець Георгій Мокрицький провів для французького гостя екскурсію по нашому місту ще перед початком семінару. Пан Тіссерон зазначив, що більше всього на його справили враження райони Замкової гори і околиці річки Тетерів, а ще - парки і сквери, включені в міський ландшафт, краси яких корінні жителі міста часто не помічають. Звикли, мабуть.




Думка європейського архітектора, який виступив в ролі «людини з боку» виявилося несподіваною навіть для фахівців.

Фонд Михайла Заславського організував у Житомирі зустріч французького архітектора з житомирськими колегами.


Як розповів архітектор Валерій Головатенко, який був одним з учасників семінару, «дуже своєчасно фонд Михайла Заславського, не маючи ніяких преференцій, звернув увагу на архітектуру Житомира. Я намагався це робити, запрошуючи київських фахівців. Перше, що мене здивувало, що в ході семінару вдалося відійти від негативу і політичних проблем. Найголовніший висновок, який я зробив для себе - треба шукати в житті позитив. Саме на позитиві і потрібно будувати нашу містобудівну політику. Це актуально для Житомира, оскільки в розробці - генеральний план міста. Ми хочемо його побачити до літа, якщо, звичайно, роботи профінансує міська влада. Якщо ми приймемо концепцію, запропоновану паном Метью, успіх буде: місто зміниться, зміниться життя в ньому, зміняться городяни ».

Сам пан Тіссерон вважає, що майбутнє Житомира .... У 19 столітті.

Саме цей період був «золотим віком» для архітектури Житомира. Дотримуючись цієї концепції, Житомир зможе стати привабливим для туристів європейським містом, а житомирян - комфортним містом для життя. Якщо ця ідея буде реалізована, це буде «нова епоха» для Житомира.

Архітектор Метью Тіссерон сказав журналістам на прес-конференції: «Я бачу одну з перспектив Житомира не в знесенні або перебудові вже існуючих архітектурних ансамблів, треба відкрити очі і повернутися в минуле. Після цього можна впевнено дивитися в майбутнє. Якщо говорити з точки зору архітектури, потрібно, використовуючи досвід минулого, будувати місто майбутнього. Можливо, слід повернутися в той час і побачити, яким було місто в 19 столітті, треба постаратися повернути місту естетику 19 століття, шарм і ... любов. «

У Житомирі є величезний потенціал, який до кінця не використовується.

З точки зору архітектора і людини, яка перебуває у Житомирі нетривалий час, місто досить вільне, але йому не вистачає рельєфності. Якщо не знаєш нічого про Житомир, можна його проїхати і забути .... А насправді в місті багато цікавого і того, чого не зустрінеш в інших містах. На це потрібно звернути увагу і «будити» його, показати, які таємниці, у тому числі історичні та архітектурні зберігає Житомир. Потрібно займатися відродженням Житомира, або, говорячи мовою алегорії, додавати камені, на яких багато століть тому був заснований Житомир ....



Перед візитом до Житомира Метью Тіссерон вивчив досвід містобудування міст, подібних Житомиру за площею, населенням та віком - французького Ліля, ірландського Белфаста, польського Любліна. «Бонн, Ліль, Люблін, Белфаст - це міста, в яких гармонійно поєднуються архітектура, історія, культура та умови комфортного проживання. У Житомира у цьому відношенні є значний, але не до кінця розкритий потенціал. Для будь-якого архітектора розкриття цього потенціалу - непросте завдання, серйозний професійний виклик ... »


Житомирський міський благодійний фонд розвитку громади Михайла Заславського був створений у грудні 2009 року. Мета його діяльності - благодійна допомога та підтримка соціально-культурних програм, які реалізуються в Житомирі, вирішення соціально-культурних проблем міста

Информация
 
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Новини партнерів
Випадковий Анекдот
Відеоблок
•   2009-2014 © Zhitomir City News При копіюванні матеріалів нашого сайту 2012. гіперпосилання на Zhitomir City News. Обов'язкове!